Firea da 10 milioane de euro pentru 200 de afaceri. Se duce in universitati sa caute antreprenori sa le dea bani

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 23:43
2995 citiri
Firea da 10 milioane de euro pentru 200 de afaceri. Se duce in universitati sa caute antreprenori sa le dea bani
Foto: captura video

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, au semnat un protocol de colaborare intre cele doua institutii, demarand programul "Bucharest Start Up City" prin care se vor acorda granturi de cate 50.000 de euro pentru 200 de startup-uri.

"E un moment important pentru bucurestenii care au initiative antreprenoriale (...) s-au simtit cumva dezamagiti sau discriminati in momentul in care au aflat informatia ca nu pot aplica pe programul national Start-Up Nation. (...) am semnat protocolul dintre Primaria Generala a Capitalei si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii in urma caruia practic demaram un program amplu de incurajare a mediului privat in Capitala. Este vorba despre un proiect care va beneficia de un buget de 10 milioane de euro si care va demara incepand cu luna ianuarie a anului viitor", a spus Firea, marti, dupa semnarea protocolului.

Ea a mentionat ca vor fi acordate granturi de cate 50.000 de euro pentru 200 de startup-uri din toate domeniile de activitate.

Primarul a precizat ca proiectele vor fi analizate in urma Regulamentului care va fi anuntat in perioada urmatoare si a afirmat ca bugetul este alocat de Primaria Municipiului Bucuresti, iar programul beneficiaza de expertiza CNIPMMR.

Firea a estimat ca s-ar putea crea 400 de noi locuri de munca, cu ocazia acordarii acestor granturi de catre PMB. Ea si-a exprimat convingerea ca programul va fi un succes si va exista o viitoare etapa, mentionand ca promovarea proiectului este foarte importanta in mediul universitar.

Firea a subliniat ca se va merge in universitati pentru promovarea proiectului, dar vor fi acceptate sa aplice toate persoanele care vor indeplini criteriile din Regulament.

"Impreuna cu doamna primar am stabilit ca vom vizita fiecare universitate din Bucuresti (...) antreprenorii potentiali pot veni din orice domeniu, evaluarea lor va fi facuta pe baza unui punctaj si pe baza aplicarii unui plan de afaceri. (...) O sa punem foarte mult accentul pe calitatea si dorinta intreprinzatorului de a implementa un plan de afaceri", a declarat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, importanta este varsta firmei si nu cea a antreprenorului, fiind vorba despre un debutant, daca acea companie e la inceput de drum.

"Protocolul pe care l-am semnat astazi contine mai multi pasi, astazi operationalizam acest program, 'Bucharest Start Up City', dar impreuna vom continua sa lucram pentru mediul antreprenorial din Bucuresti, prin infiintarea ulterior a unei agentii de atragere de investitii in parteneriat public-privat, prin infiintarea unor instrumente suport pentru antreprenori de tipul incubatoarelor, acceleratoarelor de afaceri, dar si un fond de investitii pentru Capitala. Astfel, vom implementa ceea ce se cheama un ecosistem de afaceri. Avem grija impreuna de toti antreprenorii, fie ei la inceput de drum sau in alta etapa de dezvoltare", a spus Florin Jianu.

El si-a exprimat regretul ca s-a luat decizia ca Romania Start Up Nation sa excluda Capitala.

"Ne propunem sa acordam granturi in valoare de 50.000 de euro, fata de Romania Start Up Nation, care acorda granturi de 40.000 euro. Noi vom sustine cateva lucruri in plus fata de Romania Start Up Nation, in primul rand aceasta suma, care e un pic mai mare, dar si rata de cofinantare, ne dorim ca oamenii care doresc sa investeasca sa vina si cu un risc propriu, sa vedem si apetitul propriu de investitie. Vom fi foarte atenti la calitatea planurilor de afaceri", a afirmat Jianu.

El anuntat ca in ianuarie se va pune in dezbatere publica regulamentul.

"Impreuna cu doamna primar o sa mergem si o sa ne intalnim cu potentiali beneficiari, cu studenti, cu tineri din Bucuresti si sa dezbatem idei si modalitatea in care acest program ar putea sa fie imbunatatit, asa incat in luna februarie-martie sa incercam sa deschidem aplicatiile si pana spre sfarsitul lunii mai - iunie sa putem deja sa avem toate datele pentru a putea semna contractele. Beneficiarii vor avea la dispozitie - ne propunem noi - 12 luni, dar aceste lucruri vor fi puse la punct ca urmare a dezbaterilor publice si a votului in CGMB", a adaugat Jianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Gabriela Firea copiaza start up, #Firea investitii afaceri bucuresteni , #primar Bucuresti