Infranta in instanta definitiv, Firea le cere consilierilor sa-i salveze companiile

Joi, 14 Februarie 2019, ora 14:24
10679 citiri
Infranta in instanta definitiv, Firea le cere consilierilor sa-i salveze companiile
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ramas fara alternativa, primarul general al Capitalei le cere consilierilor sa salveze cele 22 de companii municipale, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a confirmat, printr-o decizie luata miercuri, ca ele au fost infiintate ilegal.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, Curtea de Apel Bucuresti a decis inca de la finele lunii noiembrie ca, de fapt, cele 22 de companii municipale au fost infiintate ilegal de administratia Firea. Motivul: desi legea o cere, aceste companii s-au constitut fara votul a doua treimi dintre consilierii generali.

La acel moment, primarul Gabriela Firea a declarat ca va recurge la cai extraordinare de atac si ca, in realitate, companiile functioneaza legal. Miercuri, insa, Curtea de Apel a respins actiunea Primariei Bucuresti.

In aceste conditii, consilieri USR si PNL au cerut ca aceste companii sa fie desfiintate de urgenta, iar cei circa 600 de milioane de lei cu care ele au fost finantate sa se intoarca la buget.

In context, ramasa fara alternativa, Gabriela Firea a transmis un mesaj prin care le cere consilierilor sa sprijine reinfiintarea acestor companii "infiintate cu buna credinta si in deplina legalitate".

Iata mesajul transmis de Gabriela Firea dupa ce Curtea de Apel a confirmat ca societatile din Holdingul Municipal au fost infiintate ilegal:

"Societatile municipale din Holdingul 'Bucuresti, capitala europeana' au fost infiintate cu buna credinta si in deplina legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorinta de a oferi bucurestenilor servicii publice de buna calitate si mai ieftine, dupa un model care functioneaza deja cu bune rezultate in multe capitale europene.

Intentia noastra a fost sa spargem monopolul celor cateva firme care de ani de zile capusau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au vazut, in unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului in Capitala, unde compania municipala presteaza servicii cu mult mai ieftine decat cele oferite in trecut de compania UTI.

De exemplu, o licenta de integrare a intersectiilor in sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar in prezent, doar 2.000 de euro, de la acelasi producator. Si exemplele pot continua.

In 30 de ani s-au consolidat in Bucuresti 20 de cladiri, in timp ce, in doar un an, Compania Municipala de Consolidari lucreaza in peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmand sa fie finalizate in acest an, precum si 14 fatade", a transmis Gabriela Firea.

In plus, primarul general a transmis ca "ii roaga pe consilierii generali" sa actioneze dincolo de interesul politic, in interesul bucurestenilor:

"Tin foarte mult la acest model administrativ si sunt convinsa ca bucurestenii vor avea doar de castigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate in Consiliul General sa ni se alature in incercarea de a debloca aceasta situatie. Ii rog pe consilierii generali sa incerce sa actioneze dincolo de calculul politic pe termen scurt, si sa vina cu propuneri constructive de care vom tine cont. Bucurestenii vor sti ca interesele lor au fost puse mai presus de cele politice si electorale.

Reiteram faptul ca interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile. De mentionat ca profiturile realizate de companii se intorc la Municipalitate, putand fi folosite pentru alte proiecte necesare bucurestenilor.

Instanta de judecata a apreciat insa ca decizia politica de infiintare a acestor societati, formalizata prin Hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, nu a fost luata in concordanta cu prevederile legii, respectiv cu doua treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste hotarari au fost validate doar cu majoritate simpla este acela ca practic nu avea loc un transfer de patrimoniu catre aceste societati. De altfel, exista nenumarate exemple in toata tara, de societati comerciale ale primariilor, care au fost infiintate cu majoritate simpla.

In urma respingerii de catre Curtea de Apel Bucuresti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotararilor de consiliu prin care s-au infiintat companiile municipale, ne exprimam in continuare determinarea de a presta servicii si lucrari publice prin intermediul companiilor proprii si nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, asa ca vom veni in fata Consiliului General cu proiecte care sa puna in acord Hotararile de infiintare ale companiilor municipale cu decizia instantei, respectiv adoptarea acestora cu doua treimi", a mai transmis Gabriela Firea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Firea companii municipale ilegala, #Firea apel consilieri companii municipale, #Firea companii municipale Curte Apel ilegal , #primar Bucuresti