Cum imparte Firea 1,1 miliarde de euro: De 2 ori mai multi bani pentru parcuri decat pentru parcari

Joi, 16 Martie 2017, ora 19:22
4645 citiri
Cum imparte Firea 1,1 miliarde de euro: De 2 ori mai multi bani pentru parcuri decat pentru parcari
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat, joi, care sunt prioritatile bugetare pentru acest an. Astfel, edilul a explicat cum a impartit bugetul de 1,1 miliarde euro al Bucurestiului.

Primaria anunta intr-un comunicat remis Ziare.com ca bugetul total alocat asistentei medicale in unitatile municipalitatii este de 95 milioane de euro, dintre care 83 milioane de euro de la bugetul local, (iar diferenta din transferuri de la Ministerul Sanatatii pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale scolare).

15,5 milioane de euro se duc catre dotarea cu aparatura ultramoderna pentru cele 19 spitale si cabinetele scolare. Pentru investitiile din domeniul spitale si cabinete scolare se dau 57 de milioane de euro.

"De asemenea, am prevazut sumele necesare pentru intocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investitie care se va situa in jurul valorii de 300 milioane de euro.

Avantajul unui spital construit de la zero este ca toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea stricta a normelor legale, ceea ce atrage dupa sine o calitate ridicata a actului medical. Noul spital va cuprinde sectii pentru care in Bucuresti se inregistreaza un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala, mari arsi etc", a anuntat Firea.

Primarul ne spune ca scolile sunt in administratia primariilor de sector, dar ca a decis sa se implice si in acest domeniu.

"Am prins in bugetul pe anul acesta1,3 milioane de euro reprezentand finantarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui numar de 42 de unitati de invatamant (scoli, gradinite, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui numar de 14 unitati de invatamant foarte aglomerate, obiectivul fiind ca in cel mai scurt timp sa nu se mai invete in 3 schimburi in nicio scoala din Bucuresti.

De asemenea, vor fi alocati 5,7 milioane de euro pentru expertize si dotari in vederea obtinerii autorizatiilor ISU pentru cele 47 de scoli prinse in proiectul derulat cu BEI care inca nu au aceste autorizari", a transmis edilul.

La RATB au fost prevazuti 121 milioane de euro, reprezentand subventia pentru diferenta de pret la transportul de calatori si 11 milioane de euro pentru investitii, a anuntat Firea.

De asemenea, se mai dau 7 milioane de euro Directiei de Transporturi a Primariei pentru achizitia de mijloace noi de transport in cadrul programului aprobat, in valoare de 492 milioane de euro, care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze si 100 de tramvaie.

RADET va primi 125 milioane de euro, dintre care 106 milioane euro reprezinta subventia pentru energia termica livrata populatiei, iar 19 milioane de euro investitii.

Pentru lucrari de infrastructura din categoria poduri, pasaje si parcari Firea aloca 80 milioane de euro.

Primarul anunta ca au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrarilor (proiectare si executie) pentru 3.100 de locuri de parcare, dispuse in parcari subterane precum si in Park&Ride Cora Pantelimon.

"Exista aprobati indicatorii economici in valoare totala de 73 milioane de euro pentru proiectul realizarii de piste de biciclete si amenajari conexe, din care anul acesta au fost alocati 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obtinerea unei finantari nerambursabile din partea UE", a adaugat Firea.

7 milioane de euro din buget se duc catre operatiuni de eco-igienizare, iar 5,8 milioane de euro se duc la consolidarea a 36 de cladiri cu risc seismic si pentru proiectare sau expertize tehnice in cazul unor alte imobile de pe lista.

Firea a dorit sa precizeze faptul ca in ultimii 3 ani (2014-2016) au fost cheltuiti de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrari de consolidare.

27 de milioane de euro se vor duce catre cele 11 parcuri din Capitala, bani din care se vor face, printre altele:

- reparatii capitale pentru malurile lacului Herastrau, (deteriorate in proportie de 75%) ;

- reparatia sistemului de irigatii din Parcul Carol (care dateaza din anul 1960 si pana acum nu s-a intervenit asupra lui) ;

- reparatii capitale la podul din Parcul Tineretului (aflat in exploatare de 35 de ani) ;

- reparatii la locurile de joaca si aparatele de fitness in aer liber din toate parcurile.

Cele 15 teatre din Bucuresti vor primi 53 de milioane de euro. "In ce priveste institutile subordonate cu activitate in zona culturala, si acestea inregistreaza cresteri fata de anul precedent. PentruARCUB am prevazut in buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro", a transmis Firea.

Pentru programele destinate tinerilor au fost alocate 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus si 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.

  • Firea: Beculetele de Paste ar urma sa coste peste 175.000 de euro
  • Firea da pe beculetele de Paste cat ar plati 30 de ani la stat un salariat cu 2.500 de lei pe luna
  • Fara beculete de Paste! Semneaza petitia, daca nu esti de acord cu Firea
  • A.G.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
    A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
    A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
    Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
    #Firea buget Bucuresti, #Firea impartire buget Bucuresti , #primar Bucuresti