Dovada ca banda unica pusa de Firea nu a fost un test si alte jumatati de adevar de la Primarie. Cat a costat "distractia" din primavara pe nervii bucurestenilor

Miercuri, 09 August 2017, ora 06:32
14495 citiri
Dovada ca banda unica pusa de Firea nu a fost un test si alte jumatati de adevar de la Primarie. Cat a costat "distractia" din primavara pe nervii bucurestenilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Cosmarul din traficul bucurestean din ziua de 22 mai, cand pe o portiune din Soseaua Bucuresti - Ploiesti, pe sensul de intrare in Capitala dinspre DN 1, a fost facuta o banda unica pentru RATB, e inca viu in amintirea multora.

Atunci Gabriela Firea, cea care la nivel public a fost cel mai aprig sustinator al masurii, a incercat sa dreaga busuiocul si a spus ca a fost doar un test, desi masura era anuntata cu luni bune inainte tot de ea. In plus, edilul Capitalei a insistat ca e o masura buna pe care o va implementa in cele din urma, insa pe timpul vacantei de vara a elevilor, perioada in care traficul este mai putin intens.

Firea a pus esecul din mai pe seama faptului ca masura nu a fost pregatita suficient. Pe 4 iunie, insa, invitata intr-o emisiune la Antena3, ea a anuntat ca "s-au gasit niste parcari care ar putea fi folosite ca parcari de tranzit ale Primariei, in care se pot lasa masinile, iar de acolo sa se ia mijloacele de transport in comun".

"Nu abandonam, pentru ca aceasta este sansa noastra de a descongestiona circulatia", mai spunea primarul Capitalei la inceputul lunii iunie.

Pornind de la declaratiile de atunci si cum vacanta de vara se apropia cu pasi repezi, am transmis pe 6 iunie o serie de intrebari Primariei Capitalei in care doream sa lamurim cateva necunoscute in chestiunea benzii unice.

O luna si jumatate mai tarziu (mult peste termenul prevazut de Legea accesului la informatii publice), am primit niste raspunsuri care pe alocuri evita subiectul sau chiar putem spune ca incearca sa induca in eroare opinia publica.

A fost sau nu test haosul din trafic?

Ziare.com intrase si in posesia unui document prin care Brigada Rutiera dadea acordul Administratiei Strazilor (institutie in subordinea directa a Primariei Capitalei) pentru proiectul de semnalizare rutiera pentru benzi de circulatie rezervate transportului public local de persoane Sos. Bucuresti Ploiesti, Sos. Koseleff, Bd. Maresal Prezan, Calea Dorobantilor, Bd. Gheorghe Magheru.

Brigada Rutiera isi dadea acordul, insa cu mai multe conditii tehnice ce tineau de marcaje si semnalizarea rutiera, iar in final preciza urmatoarele:

Intrucat amenajarea benzilor rezervate transportului public local de persoane se realizeaza fara un studiu de circulatie, care sa prezinte distributia traficului general in zonele mentionate, in situatia in care apar blocaje de trafic in aceste zone va fi reanalizata oportunitatea mentinerii acestei reglementari rutiere
.

In plus, astfel de avize de la Brigada Rutiera si Comisia Tehnica de Circulatie sunt necesare in cazul lucrarilor definitive, nu a testelor.

Prezentand aceste date, am cerut de la Primarie lamuriri: a fost sau nu test?

Raspunsul primit are atata legatura cu intrebarile cata decongestionare in trafic a creat banda unica: "In ceea ce priveste emiterea avizelor, mentionam faptul ca Brigada Rutiera si Comisia Tehnica de Circulatie emit numai avize tehnice, fara a specifica data de implementare".

Pe ce se bazeaza Firea cand spune ca are in spate studii realizate de "cei mai buni specialisti in mobilitate"?

Cum in documentul citat se mentiona ca implementarea benzilor unice se face fara un studiu de circulatie, am cerut Primariei sa ne spuna si pe ce se bazeaza doamna Firea cand spune ca proiectul are in spate un proiect realizat de "cei mai buni specialisti in mobilitate".

In raspunsul primit este indicat acelasi document strategic de planificare a transportului in regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, pe care primarul general il scoate in fata ori de cate ori vorbeste despre benzile unice.

"Planul de Mobilitate Urbana Durabila, un document strategic de planificare a transportului in regiunea Bucuresti-Ilfov, realizat sub coordonarea BERD, precizeaza clar ca realizarea culoarelor unice destinate transportului public reprezinta una dintre masurile care contribuie la cresterea mobilitatii in Capitala", se arata in raspunsul Primariei.

Acesta este insa un document extrem de complex, care acopera perioada 2016-2030, iar proiectul benzilor destinate exclusiv transportului public este corelat cu multe alte masuri. De altfel, in prezentarea acestui document este precizat inca de la inceput ca "autoritatile locale trebuie sa creeze si sa dezvolte structurile si procedurile

corespunzatoare gestionarii unui astfel de plan".

Vezi AICI integral Planul de mobilitate urbana durabila 2016 - 2030 - Regiunea Bucuresti-Ilfov

Primaria spune ca nu putea sa prevada magnitudinea haosului din trafic, desi recunoaste ca asta era scopul

Despre impactul "testului" din mai, Primaria spune ca n-a putut anticipa haosul pentru ca in aceasta zona exista "fluctuatii mari de trafic".

"In ceea ce priveste implementarea acestor culoare pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, mentionam ca impactul acestora asupra traficului general nu a putut fi apreciat cu exactitate avand in vedere fluctuatiile mari ale volumelor de trafic de pe sos. Bucuresti-Ploiesti".

Cu toate acestea, insa, institutia precizeaza ca intentia e chiar aceea de a ingreuna traficul astfel incat sa-i forteze pe soferi sa renunte la masini.

"Realizarea benzilor special dedicate transportului public reprezinta o masura de incurajare a utilizarii acestui tip de transport si de descurajare a utilizarii transportului propriu individual, masura asumata de administratiile locale, chiar daca din studiile de circulatie rezulta un impact negativ asupra traficului general, lucru firesc in cazul scaderii capacitatii de circulatie prin reducerea numarului de benzi destinate acestuia".

Cat a fost nota de plata a "testului"

"Testul" din mai nu a afectat doar nervii soferilor, ci si bugetul Capitalei.

Dupa cum ne amintim, pentru acest proiect au fost cumparati stalpisori de delimitare a benzii unice, ei au fost montati cu costurile aferente acestei operatiuni, apoi zona a trebuit marcata corespunzator, deci alti bani.

Iar dupa ce cozile de masini au ajuns de ordinul kilometrilor s-a decis sa nu se duca la bun sfarsit montarea stalpilor, sa fie scosi cei deja montati, modificate la loc marcajele etc., deci, din nou, alti bani.

Din informatiile pe care le-am obtinut prin surse avizate, la momentul in care s-a decis infiintarea benzilor unice, Primaria, prin Administratia Strazilor Bucuresti, a cumparat stalpi de delimitare pentru intregul tronson de aproximativ 2 kilometri.

Dupa ce in cateva ore de banda unica s-a creat haos in intreg Bucurestiul, s-a decis sistarea proiectului: banda unica nu a fost dusa pana la capat, iar ceea ce se facuse deja a fost indepartat.

Am vrut sa aflam de la Primarie cam la ce suma se ridica toate aceste costuri, incluzand in intrebare, punctual, toate operatiunile enumerate mai sus.

Redam aici integral intrebarea adresata: Care au fost costurile acestui proiect? (intrebarea se refera la costul stalpisorilor de delimitare achizitionati, nu doar cei montanti, costurile de montaj, costurile de demontaj, costurile marcajelor rutiere care s-au realizat pentru acest proiect)

Si iata si raspunsul primit:

Valoarea executiei culoarului unic pentru transportul public in comun de la str. Elena Vacarescu pana la Fantana Miorita este de 19.831 lei fara TVA.

Nu faptul ca la o intrebare atat de specifica am primit un raspuns atat de general e problema. Ci ca pe site-ul e-licitatie.ro se poate vedea clar ca la sfarsitul lunii aprilie Administratia Strazilor Bucuresti (institutie aflata in subordinea directa a Primariei Capitalei) a achizitionat, prin atribuire directa, 2.500 de "stalpi flexibili pentru delimitare sensuri de circulatie inclusiv sistemul de prindere".

Pretul pe o bucata a fost de 44,90 de lei, deci valoarea intregului contract atribuit firmei OSIMO COM S.R.L. este de 112.250 lei.

Insa, desi sursele noastre ne-au spus ca cei 2.500 de stalpisori erau pentru Soseaua Bucuresti-Ploiesti si din ei au fost montati la banda unica, in specificatii erau de culoare portocalie, in schimb, pe sosea au aparut stalpisori galbeni.

Pentru a elucida si acest mister am luat legatura cu firma OSIMO, iar Gheorghe Ghita, cel care o detine, ne-a lamurit. "In oferta tehnica si financiara este mentionat ca stalpii pot fi de culoare galbena sau portocalie".

In plus, din discutia cu domnul Ghita, am tras concluzia ca Primaria nici macar nu a incercat sa ii cumpere la cel mai mic pret, pentru ca OSIMO la randul sau i-a cumparat de la un producator din Romania.

" (Stalpisorii - n.red.) au fost achizitionati din piata interna, la un pret la care am mai pus si eu ceva, la un pret mai mic decat am vandut. E logic, suntem societate comerciala, cu asta ne ocupam, luam de colo colo, comercializam. Dar oricum un adaos mic.

A fost o licitatie pe SEAP, le-am mai dat si alte produse, si alta data, nici nu stiam unde ii monteaza, ca si culoare asa a fost oferta, culoarea la alegere, a ales-o beneficiarul. Noi avem toate culorile de regula.

De regula, noi le luam din piata externa, din Italia, din Turcia, insa pe acestia i-am luat din piata interna ca era urgenta si nu aveau acolo, nici aici nu i-am gasit asa usor si i-am dat in etape, am intarziat si noi cu livrarea, ne-au si penalizat. N-a fost nimic roz, cu penalizarea pe care am luat-o, cam acolo au fost banii", ne-a declarat Gheorghe Ghita.

Asadar, Primaria arunca banii bucurestenilor aiurea, pe proiecte care mai rau ii incurca decat sa ii ajute, si nici nu isi asuma greselile. Se ascunde in spatele unor cuvinte precum "test", a scuzelor de genul "nimeni nu putea sti" si de cate ori e pusa in fata unei situatii concrete reia, precum un robot, promisiunile prin care Firea a ajuns edilul Capitalei in urma cu peste un an.

Iar cand vine vorba si de bani, abilitatea de a ocoli adevarul este extraordinara. Dar adevarul iese mereu la suprafata.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Firea minciuni banda unica Bucuresti RATB , #primar Bucuresti
Comentarii
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Românii sunt cobai în laboratoarele crimei organizate neo-bolșevice.