ELCEN o acuza pe Gabriela Firea, dupa avaria de la Grozavesti: Efectele ar fi putut fi nule

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 22:36
6336 citiri
ELCEN o acuza pe Gabriela Firea, dupa avaria de la Grozavesti: Efectele ar fi putut fi nule
Foto: Eduard Vinatoru/Mediafax/Hepta.ro

Reprezentantii ELCEN au transmis, marti, ca efectele avariei de la centrala Grozavesti ar fi fost nule daca reteaua de termoficare a Primariei Capitalei ar fi putut prelua necesarul de energie. Reactia vine dupa ce Gabriela Firea a spus ca doar ELCEN a avut avarii in ultimele doua zile, nu si RADET.

Potrivit unui comunicat transmis marti seara de ELCEN, efectele avariei de la Grozavesti ar fi putut fi "nule".

"Foarte important de retinut ca aceste efecte ar fi fost nule daca reteaua de termoficare aflata in responsabilitatea Primariei municipiului Bucuresti ar fi avut capacitatea tehnica de a prelua necesarul de energie termica aferent CTE Grozavesti in aria celorlalte centrale.

Din pacate, reteaua de termoficare se afla intr-o stare avansata de deteriorare si nu permite efectuarea manevrelor de preluare a sarcinii termice, desi centralele ELCEN au capacitatea de a asigura rezerva necesara, asa cum a fost cazul si in aceasta situatie", a transmis ELCEN.

Potrivit documentului citat, incidentul de sambata nu a fost o explozie si a determinat livrarea, pentru un interval de 6 pana la 8 ore, a unor temperaturi mai mici ale agentului termic fata de cele comandate de RADET.

"Pentru o mai buna intelegere, pentru doar cateva ore, s-a produs o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de circa 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, asadar un procent de aproximativ 3%.

Parametrii de livrare a energiei termice s-au imbunatatit considerabil inca din noaptea respectiva, ca urmare a interventiei prompte a echipelor operative ale ELCEN. Duminica, necesarul de sarcina termica era deja acoperit, astfel incat efectele produse si resimtite au fost minime", se mai arata in comunicatul citat.

Reactia ELCEN vine dupa ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marti, in fata sediului PSD, ca in ultimele doua zile RADET nu a avut avarii, ci doar ELCEN.

"Incepand din aceasta seara (marti - n.red.), si avaria pe care a avut-o CET Grozavesti, care apartine ELCEN, deci Ministerul Energiei, va fi finalizata, astfel incat incepand din aceasta noapte nu vor mai fi probleme cu livrarea agentului termic in Capitala. RADET-ul nu a avut avarii, doar ELCEN-ul, in ultimele doua zile", a spus Firea.

Echipele ELCEN au intervenit, sambata, la CTE Grozavesti, pentru a remedia o avarie din cauza careia bucurestenii din sectoarele 1 si 5 au ramas fara apa calda si caldura. Incidentul s-a produs din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei.

CTE Grozavesti a fost construita in anul 1964. Alte doua centrale apartinand ELCEN (CTE Bucuresti Sud si CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani si neperformante, din pricina lipsei de investitii absolut necesare.

Incidentul de sambata noapte de la CTE Grozavesti este rezultatul "degradarii continue determinate de lipsa de finantare si de investitii". O singura centrala din cadrul ELCEN este modernizata - CTE Bucuresti Vest, cu punere in functiune in 2009, a informat ELCEN.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#ELCEN Firea avarie , #primar Bucuresti