ELCEN o contrazice pe Firea: Consumul de pacura nu a dus la poluarea excesiva din Capitala. O posibila sursa: centralele de apartament

Joi, 05 Martie 2020, ora 13:51
7881 citiri
ELCEN o contrazice pe Firea: Consumul de pacura nu a dus la poluarea excesiva din Capitala. O posibila sursa: centralele de apartament
Foto: Arhiva Ziare.com

ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea, dupa ce primarul a acuzat CET-urile Grozavesti si Progresu ca au dus la poluarea excesiva din Capitala, din cauza arderii de pacura peste capacitatea acestora.

"In primul rand, CET-urile din Bucuresti, este posibil, Grozavesti si Progresu din Bucuresti, sa fi ars mai multa pacura decat aveau capacitatea. Am primit informatii ca CET-urile Progresul si Grozavesti sa fi ars mai multa pacura", a declarat Gabriela Firea intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri.

Detalii aici - Firea cere sa se discute in CSAT despre poluarea din Bucuresti. A acuzat fara dovezi, a tipat la jurnalisti si a aratat poze cu animale moarte

Intr-un comunicat remis Ziare.com joi, ELCEN precizeaza ca respecta cerintele de mediu si sustine ca aceasta situatie este folosita de Gabriela Firea "cu scopul de a indrepta atentia catre ELCEN tocmai pentru a masca incapacitatea autoritatii locale de a gestiona provocari majore, cum ar fi poluarea sau pierderile sistemului de termoficare din Bucuresti".

"Ca si in alte situatii in care ELCEN a fost tinta afirmatiilor fara fundament ale dnei primar general, in incercarea sa de a deturna atentia de la adevaratele probleme cu care se confrunta Capitala si de a manipula mass-media si buna credinta a cetatenilor, va aducem la cunostinta informatii clare si transparente menite sa demonteze orice zvonuri sau opinii neadevarate", precizeaza documentul, in care este redata si strategia ELCEN care prevede reducerea continua a impactului asupra mediului.

"1. In conformitate cu programul investitional cuprins in planul de reorganizare, ELCEN desfasoara deja lucrari de modernizare a instalatiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene.

2. Toate instalatiile de ardere detinute de ELCEN sunt dotate cu sisteme de monitorizare continua a emisiilor de poluanti (SO2, NOx, pulberi si CO) care sunt in functiune online si urmarite de personal specializat", potrivit sursei citate.

Totodata, compania a transmis si situatia functionarii instalatiilor de ardere in intervalul 27.02 - 02.03.2020: "In intervalul mentionat, nu s-a utilizat pacura la CET Progresu".

"In CET Grozavesti, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-pacura. Pacura a fost utilizata in aceasta centrala in cantitati nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind in medie de 1,2% in aceasta perioada.

IMPORTANT! Un consum de pacura de 1,2% nu poate influenta o crestere semnificativa a emisiilor de poluanti in atmosfera si, in consecinta, nu afecteaza siguranta si sanatatea populatiei. Cu atat mai mult, nu poate contribui la depasiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule in Bucuresti", mai arata sursa citata.

De asemenea, Electrocentrale Bucuresti subliniaza ca, incepand de anul viitor, acest combustibil nu va mai fi utilizat in cadrul centralei. Totodata, sursa citata a explicat ca pacura a fost folosita ocazional si in anii trecuti si "nu s-au inregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanti, iar consumul nu a inregistrat depasiri ale limitelor de poluare".

Poluare de la centralele de apartament

"Din datele furnizate opiniei publice de institutiile abilitate, sursa poluarii masive din Capitala a fost determinata de alte activitati, cum ar fi arderea ilegala a deseurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate (...)

Atragem atentia ca, pe langa principalele surse de poluare din Bucuresti, (traficul greu si aglomerat sau santierele de constructii), mai exista si alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament. Apartamentele din cartierele noi din Bucuresti sunt prevazute cu centrale termice de apartament, ale caror cosuri de evacuare a gazelor arse sunt situate la nivelul ferestrelor.

Gazele de ardere evacuate prin tuburi orizontale favorizeaza crearea unui invelis de aer poluat de jur imprejurul apartamentelor si blocurilor unde sunt montate aceste centrale", mai sustine ELCEN.

ELCEN acuza PMB ca nu-si plateste facturile

In fine, compania mentioneaza ca, in loc sa incerce de fiecare data sa gaseasca un tap ispasitor pentru problemele pe care Primaria Capitalei nu reuseste sa le gestioneze, varianta optima ar fi ca PMB sa plateasca la timp subventia, intrucat astfel de demersuri sunt, de fapt, adevarata problema.

"In ultimii ani, ELCEN nu a putut face investitii majore in modernizarea instalatiilor si a echipamentelor, desi detine centrale vechi din anii '60 -'70, din cauza faptului ca PMB nu si-a onorat obligatiile de plata.

In loc sa sustina proiectele majore de infrastructura, Primaria Municipiului Bucuresti a ales sa cheltuiasca sume importante in festivaluri si concerte. Mai mult decat atat, dna primar a preferat sa aleaga varianta mai usoara prin care sa deturneze atentia de la nenumaratele avarii si de la reteaua de termoficare aflata intr-o situatie dezastruoasa din cauza lipsei de investitii, precum si de la riscul major ca bucurestenii sa ramana fara caldura si apa calda, lansand afirmatii tendentioase, incorecte si incomplete referitoare la activitatea ELCEN", conchide comunicatul.

In ultimele zile, nivelul de poluare din Capitala a fost depasit cu peste 800% limitele admise.

Iata mai multe detalii pe acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#ELCEN Firea poluare Capitala, #poluare Bucuresti ELCEN , #primar Bucuresti