Firea arunca ambrozia in curtea Guvernului: Cere modificari de lege si amenzi pana la 20.000 de lei

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 23:28
4474 citiri
Firea arunca ambrozia in curtea Guvernului: Cere modificari de lege si amenzi pana la 20.000 de lei
Foto: captura video Youtube

Primarul General, Gabriela Firea, a convocat, miercuri, un comandament la care au fost invitati toti factorii responsabili cu implementarea planului de masuri privind combaterea ambroziei de pe teritoriul Capitalei.

Gabriela Firea a transmis, miercuri, ca trebuie modificata legislatia referitoare la eradicarea ambroziei, pentru ca, in prezent, actiunile care se desfasoara sunt greoaie si ineficiente.

Firea explica faptul ca, inca din anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat o hotarare care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, insa, un an mai tarziu, a aparut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formata reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, sub coordonarea Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti din subordinea Ministerului Agriculturii.

"Cu toate acestea, trebuie sa fim sinceri si sa spunem lucrurilor pe nume: aceasta lege nu a determinat actiuni foarte concrete si in continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive si foarte grave provocate de aceasta buruiana.

Subliniez inca o data faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei NU are atributii de control in acest domeniu si nici nu are calitatea de a aplica amenzi, aceasta sarcina fiind atribuita Directiei de Agricultura a Municipiului Bucuresti, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizeaza informatiile primite de la primariile de sector, cele care trebuie sa identifice si sa someze proprietarii de terenuri care nu distrug aceasta buruiana", a declarat Gabriela Firea.

Aceasta a transmis ca va propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu isi curata terenurile de ambrozie, ceea ce inseamna ca, in cazul persoanelor fizice, amenzile sa inceapa de la 2.250 de lei si nu 750 de lei cum este in prezent, iar amenda maxima sa fie de 5.000 de lei.

"In cazul persoanelor juridice, vom propune ca amenda minima sa fie de 15.000 de lei (si nu 5.000 de lei cum este in prezent) amenda maxima fiind de 20.000 de lei!", a mai declarat Gabriela Firea.

Firea a mai explicat ca sunt necesare actiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni.

"Conform statisticilor, in jur de 500.000 de romani sunt alergici la ambrozie, insa numarul acestora poate fi chiar mai mare, pentru ca nu in toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putand fi confundate cu simple raceli sau alte alergii.

In Bucuresti, de exemplu, un studiu preliminar efectuat la Spitalul Colentina in perioada 2017-2018 a relevat faptul ca in Capitala sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie - dar cu siguranta numarul este mult mai mare - iar numarul pacientilor care se prezinta la medic in aceasta perioada din cauza alergiilor la aceasta planta este de 4-5/zi", a mai afirmat primarul general.

Firea a explicat ca in modificarea legislativa care va fi propusa Guvernului va fi prevazuta si permiterea interventiei autoritatilor locale pe terenurile unde identificarea proprietarilor este mai dificila, astfel incat masurile de combatere ale ambroziei sa poata fi luate imediat.

Potrivit reprezentantilor Priariei Capitalei, in cadrul comandamentului, atat prefectul municipiului Bucuresti, Marius Ghincea, cat si prefectul judetului Ilfov, Mihai Nita, si-au declarat sustinerea fata de masurile anuntate de Primarul General.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Firea ambrozie legi Guvern, #Firea amenzi mari ambrozie , #primar Bucuresti
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Nolens Volens, Gregorius Aghiasmas Bibet.
Poza gheu
gheu
rank 5
Ce ar fi sa ducem cateva la Guvern si in Parlament