Firea: Avem 20.000 de teste de COVID-19 pentru testarea populatiei in Bucuresti. Dar nu ni se permite sa le folosim!

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 12:03
8744 citiri
Firea: Avem 20.000 de teste de COVID-19 pentru testarea populatiei in Bucuresti. Dar nu ni se permite sa le folosim!
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Gabriela Firea sustine ca a pregatit de la un capat la celelalt campania de testare in masa a bucurestenilor pentru COVID-19. Dar ca aceasta nu poate demara din cauza birocratiei si a unor persoane care nu isi doresc acest lucru.

"Vorbim despre o testare extinsa. Una 'in masa', cum i s-a zis. Pentru oameni care sa fie testati in afara celor care oricum sunt testati in definitia de caz.

Ne-am dorit sa se realizeze. Avem testele necesare, atat la primaria generala, cat si la primariile de sector. Sunt peste 20.000 de teste pentru screening. Avem cadre medicale care sa faca testari. Avem circuitele de testare.

Doar ca e blocaj in Bucuresti la acest tip de testare a populatiei. Spre deosebire de alte municipii din tara, unde DSP poate colabora cu autoritatile locale.

Am informatii ca sunt mai multe municipii care au comandat teste si au aprobarea DSP-urilor sa testeze. DSP Alba, spre exemplu, a aprobat proiectul Consiliului Judetean de acolo ca sa testeze populatia. Nu contacti ai persoanelor bolnave, nu carantinati. Populatia!

Dar la DSP Bucuresti nu se poate. De ce? La DSP Bucuresti nu se raspunde cu zilele... la DSP Bucuresti. E crima!", a spus Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei spune ca o testare in masa ar ajuta medicii sa afle cum a circulat virusul in marea masa a populatiei si deci ar fi benefica.

"Poate ca dupa 15 mai vom avea o relaxare nu doar la nivelul restrictiilor, ci si a mentalitatilor. In alte parti se poate. Dar la Bucuresti primarul nu e simpatizat de Guvern. De parca as face aceste teste pentru mine, nu pentru populatie!", a acuzat Firea.

Edilul a facut apel la consilierii PNL sa ia legatura cu guvernul liberal sa "accepte ajutorul Primariei Capitalei" si sa deblocheze proiectul testarii in masa.

Noi planuri de testare a asistatilor sociali si angajatilor din serviciile publice

Pana la testarea in masa, in sedinta de joi, 30 aprilie, consilierii generali au imputernicit Directia Generala de Asistenta Sociala sa cumpere teste rapide pentru COVID-19 pentru toti beneficiarii centrelor sale sociale.

Consilierul general USR Ana Ciceala a propus un amendament pentru testarea beneficiarilor cu teste serologice PCR, nu cu teste rapide. Dar amendamentul a fost respins.

In consecinta, beneficiarii centrelor sociale ar urma sa fie testati cu teste rapide.

Gabriela Firea a spus ca alte 6.000 de teste au fost primite prin donatie de PMB si alocate personalului medical. Iar pentru cumpararea altor 3.000 de teste pentru angajatii din serviciile publice vitale din Capitala urmeaza sa se voteze bugetul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Spitalul Colentina ar putea finaliza noua Banca de Țesut în 2024. Nicușor Dan: ”Un proiect extrem de important pentru sistemul medical din România”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, începerea lucrărilor la o bancă de ţesut în interiorul Spitalului Colentina şi a menţionat că aceasta ar putea fi gata la sfârşitul...
Ciolacu afirmă că marți are loc o nouă ședință a coaliţiei, de la ora 16.00. Despre ce vor discuta cele două partide
Ciolacu afirmă că marți are loc o nouă ședință a coaliţiei, de la ora 16.00. Despre ce vor discuta cele două partide
Marcel Ciolacu, premierul României, a anunţat că marţi, 27 februarie, este programată o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare, de la ora 16.00. Cele două partide urmează să aibă...
#testare masa Bucuresti coronavirus Gabriela Firea , #primar Bucuresti