Firea: Cine opreste apa calda in Bucuresti va "beneficia" de o plangere penala (Video)

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 22:51
7198 citiri
Firea: Cine opreste apa calda in Bucuresti va "beneficia" de o plangere penala (Video)
Foto: Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat, duminica seara, ca va depune plangere penala in cazul in care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apa calda in Bucuresti.

"Daca ELCEN, companie a statului, opreste apa calda, este fapta penala. Nu pot fi lasati bucurestenii fara apa calda pentru ca niste companii nu s-au restructurat (...) Cine opreste apa calda, va 'beneficia' de o plangere penala pentru ca nu te joci cu infrastructura nationala", a spus Gabriela Firea.

Ea a afirmat ca Primaria Generala nu are temei legal sa plateasca datoria de 285 de milioane de lei solicitata RADET-ului de catre ELCEN.

"Conducerea RADET, cea intangibila, este penelista si acum ma obliga sa platesc o datorie istorica de 285 de milioane care nu este prinsa in contabilitatea primariei", a spus primarul general adaugand ca plata nu poate fi facuta cata vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare si juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN.

Firea a precizat ca lantul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN si RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, "care a facut jocurile unor baieti destepti" si prin care s-a stipulat ca datoriile dintre companiile de stat de fac mai intai cu plata penalitatilor de intarziere si abia apoi cu plata datoriei de baza.

Din acest motiv, spune ea, RADET a fost pus in imposibilitatea de a scapa de datoria fata de ELCEN, care ar fi inregistrat ani in sir profituri doar prin penalitatile platite de RADET.

Edilul a spus ca amenintarea cu stoparea apei calde catre bucuresteni are un substrat politic, Firea acuzand PNL Bucuresti ca a provocat criza prin oamenii pe care ii are in conducerile companiilor implicate si in administratia locala.

"S-a dat, luni, ordin politic de la PNL Bucuresti impotriva mea si a Primariei Generale (...) Am fost tinta unor atacuri politice. Totul a fost concentrat si concertat", a spus Firea.

Primarul general a mai spus ca nu este normal ca Guvernul sa nu se implice in solutionarea crizei cata vreme companiile implicate au capital de stat.

Distrigaz Sud Retele a pus, joi, poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsa si la clientii companiei de stat, inclusiv RADET, a anuntat compania Elcen.

Aceasta sustinea ca, din aceasta cauza, ar putea fi obligata sa opreasca productia de energie electrica si termica incepand cu acest weekend.

Vineri seara, insa, ministrul Energiei a anuntat ca ELCEN si Distrigaz Sud au ajuns la o intelegere, in urma careia poprirea pe conturile ELCEN va fi ridicata. In consecinta, nu va mai fi intrerupta alimentarea cu apa calda in Capitala.

Cele doua companii s-au inteles ca datoria ELCEN-ului catre Distrigaz va fi esalonata pana la sfarsitul acestui an. Ministerul Energiei a precizat ca acordul elimina, pe moment, riscul unor intreruperi in alimentarea cu apa calda a Capitalei.

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă timp de nouă zile. Care sunt zonele afectate
Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă timp de nouă zile. Care sunt zonele afectate
Furnizarea apei calde către aproximativ 90 de blocuri din capitală a fost sistată de luni, 22 aprilie până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de 2.040 de metri liniari din...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Bucuresti apa calda, #poprire ELCEN, #ELCEN datorii Distrigaz , #primar Bucuresti