Firea: Consolidam 94 dintre cele 343 de cladiri cu risc seismic de gradul I. Mai mult nu ne ajuta legea, momentan

Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 15:27
3958 citiri
Firea: Consolidam 94 dintre cele 343 de cladiri cu risc seismic de gradul I. Mai mult nu ne ajuta legea, momentan

Gabriela Firea a declarat ca aproape o treime din cladirile din Bucuresti care reprezinta pericol public iminent sunt in curs de consolidare. Edilul Capitalei a sustinut ca ar consolida, de fapt, mult mai multe imobile daca ar avea sprijin si din partea Guvernului sau Parlamentului Romaniei.

"Pana la acest moment, s-a inceput procedura de consolidare in 96 dintre cele 343 de cladiri incadrate in gradul de risc seismic I, in Capitala. Mai concret, in 41 de cladiri sunt deschise santiere, iar angajatii lucreaza. In cazul celorlalte 55 de cladiri, suntem in stadii avansate de pregatire a proceselor premergatoare de punere in siguranta a cladirilor.

Fara punerea in siguranta, aceste cladiri i-ar putea pune in pericol atat pe trecatori, cat si pe muncitori", a precizat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a spus ca lucrari s-ar putea face in mult mai multe cladiri, de vreme ce exista atat resursa umana - 500 de angajati care sa se ocupe de asta - cat si 10 milioane de euro din care sa se plateasca lucrarile.

Intrega campanie de consolidare, spune Firea, este insa incetinita de faptul ca multi dintre proprietarii imobilelor cu probleme refuza sa se mute temporar pentru a permite realizarea lucrarilor.

"Daca sunt 100 de locatari intr-un imobil, e suficient ca unul sa nu isi exprime in scris acordul pentru consolidare, iar lucrarile nu se pot face. Asta, in ciuda faptului ca toti ceilalti au semnat.

E o problema care tine de legislatie. Noi lucram acum in baza OUG 20/1994, care e veche si care nu permite mai mult. Inca de cand am venit la Primarie am cerut sprijin atat de la Guvern - care ar putea da o ordonanta - cat si de la Parlament, care ar putea veni cu o lege. N-am primit inca sprijin, dar sper ca macar acum, in al 12-lea ceas, vor auzi si ne vor ajuta.

In alte tari, ca ne-am interesat si noi, expertiza prin intermediul careia o cladire este incadrata in grad I de risc seismic este si act de evacuare. La noi, nu e asa, din pacate", a mai spus Firea.

Tot primarul Capitalei a precizat ca oamenii care permit consolidarea pot fi mutati din locuintele lor in spatii in care se poate trai civilizat. In plus, nici nu sunt nevoiti sa plateasca sume impovaratoare pentru lucrari.

"In cazul in care familia se incadreaza la caz social, totul, de la costurile de relocare, pana la punerea in siguranta a cladirii si lucrarile de consolidare sunt suportate de Primarie.

In cazul in care familia nu este caz social, suporta doar 50% din valoarea lucrarilor. Dar nu sunt bani pe care sa-i dea deodata, ci in 25 de ani. Deci este avantajos din acest punct de vedere.

Locurile in care sunt relocati proprietarii au fost renovate si ofera acum conditii bune de trai. Am inteles ca inainte nu era asa, dar acum nu mai sunt probleme. Mai avem 20% din aceasta capacitate de cazare libera", a precizat Firea.

Aceasta a spus ca, in plus, Compania Municipala Imobiliara SA a inceput deja procedurile pentru cumpararea a inca 200 de astfel de spatii care sa permita mutarea in conditii bune a locatarilor din cladirile cu risc seismic, pe durata executarii lucrarilor.

"Stiu ca oamenii se tem ca, in loc de 2 ani, o lucrare de consolidare ar putea dura 6-8 ani. Eu spun ca nu este cazul sa avem astfel de temeri. De consolidare, in Bucuresti, se ocupau pana acum 8 persoane, cu un buget de 1 milion de euro pentru mai multi ani. Acum sunt 500 de persoane care au buget de 10 milione de euro. Sa nu ne facem griji din cauza asta", a subliniat Gabriela Firea.

Aceasta a mai mentionat ca in toate cele 343 de cladiri incardate in gradul I de risc seismic locuiesc aproape 9.000 de persoane. Alte circa 30.000 de persoane locuiesc in cladiri din Bucuresti incadrate in gradul II si gradul II de risc seismic. Acestea din urma vor fi consolidate abia dupa ce se vor termina lucrarile la cladirile incadrate in risc seismic I.

Citeste si:
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Premierul britanic Boris Johnson a devenit din nou tată. Nimeni nu știe câți copii are politicianul!
Soţia premierului britanic Boris Johnson, Carrie, a dat naştere unei fetiţe, a anunţat cuplul, al doilea lor copil, după Wilfred, născut în aprilie 2020, şi cel puţin al şaptelea al...
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Au început să apară reacții după ce Laura Kovesi, fosta șefă DNA și actual procuror șef al Parchetului European, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au apărut în topul...