Firea e acuzata ca minte ca sa amane demolarea Cathedral Plaza. Arhiepiscopia ii cere sa spuna daca managerul ii e sau nu nasa

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 20:56
7443 citiri
Firea e acuzata ca minte ca sa amane demolarea Cathedral Plaza. Arhiepiscopia ii cere sa spuna daca managerul ii e sau nu nasa
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Arhiepiscopia Romano-Catolica il acuza pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ca minte atunci cand spune ca are nevoie de aviz din partea Ministerului Culturii pentru a demola Cathedral Plaza.

Mai mult, reprezentantii Arhiepiscopiei spun ca Firea serveste interesele managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza care este nasa sa de la casatorie. In contextul in care Firea i-a acuzat pe acestia ca o denigreaza si ca daca lucurile vor continua se gandeste sa apeleze la instanta, reprezentantii Arhiepiscopiei ii cer public sa spuna clar daca Daiana Voicu ii este sau nu nasa.

Precizarile au venit, miercuri, dupa ce Firea a spus la Antena 3 ca "eu pot sa semnez o dispozitie de primar ca sa pun in opera decizia instantei doar dupa ce primesc aviz de la Ministerul Culturii".

Astfel, reprezentantii Arhiepiscopiei au precizat ca executarea sentintei Tribunalului Dambovita prin care primarul general este obligat sa emita Dispozitia de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza nu presupune emiterea unei autorizatii de desfiintare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispozitii a primarului general.

"Aceasta afirmatie nu apartine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, ci este concluzia la care a ajuns in mod irevocabil Curtea de Apel Constanta (Decizia 89/2016) ", se arata in comunicat, precizandu-se ca doar pentru emiterea unei autorizatii de construire/desfiintare este necesar avizul Ministerului Culturii.

Acestia au punctat ca nu exista nicio norma juridica in vigoare care sa impuna eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispozitia de desfiintare.

"Inexistenta unei astfel de proceduri este justificata prin caracterul executoriu si autonom al hotararii judecatoresti, a carei cenzura nu poate fi facuta de nicio autoritate publica si nici de un sondaj de opinie, intrucat ar reprezenta o ingerinta in sfera puterii judecatoresti, inadmisibila intr-un stat de drept", precizeaza sursa citata.

Potrivit sursei citate, Primaria incearca, in mod intentionat, sa creeze "o confuzie intre exprimarea vointei de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca prin emiterea dispozitiei de desfiintare a constructiei ilegale Cathedral Plaza si modalitatea tehnica prin care aceasta vointa se va duce la indeplinire".

Citeste si Cathedral Plaza: Cum a ajuns Primaria Capitalei sa nu aplice o decizie a instantei nici dupa 5 ani si de ce sondajul anuntat de Firea n-are niciun sens Interviu

"Pentru emiterea actului administrativ impus de instanta primarul general are la dispozitie toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12.05.2017 in sensul ca i s-ar cere aducerea la indeplinire a hotararii judecatoresti prin incalcarea legii, nu face decat sa sublinieze opozitia nelegitima fata de dispozitia data de sistemul judiciar din Romania", adauga Arhiepiscopia.

Reprezentantii institutiei mai spun ca Primaria Capitalei, prin faptul ca sustine ca anterior emiterii dispozitiei este necesar sa se stabileasca modalitatile tehnice si estimarea costurilor, "nu face altceva decat sa confirme ca se cauta mijloace pentru impiedicarea punerii in executare a hotararii de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza, lasandu-se sa se inteleaga ca aceste elemente ar putea bloca executarea obligatiei stabilita de instanta, ceea ce este inacceptabil".

De asemenea, reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice fac precizari si cu privire la somatia publica adresata de primarul general lui Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

"Ii raspundem ca atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie imprumutata de la proprietarul cladirii (Cathedral Plaza - n.red.) si ca misiunea incredintata primarului general este de a apara si comunitatea romano-catolica, nu numai pe cea a afaceristilor. A afirma ca aceasta cladire 'are toate documentele' contravine nu numai hotararilor judecatoresti care constata contrariul, ci si unei minime diligente administrative care presupune o verificare a documentatiei din care lipsesc avizele si acordurile prevazute de lege.

Se pare insa ca actualul primar general s-a inregimentat in grupul de sprijin al investitorului, iar noi ii solicitam public sa infirme ca Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este nasa sa de la casatorie. Se pare ca aflarea acestei legaturi a si declansat reactia sa vehementa impotriva purtatorului de cuvant al Arhiepiscopiei", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice continua spunand ca, daca acesta informatie nu este corecta, atunci primarul general poate sa ii acuze "de calomnie sau de barfa, dar daca este adevarata, atunci explica pe deplin motivele care intarzie desfiintarea cladirii ilegale".

"Speram ca raspunsul la aceasta solicitare publica sa vina mai repede decat dispozitia de desfiintare a Cathedral Plaza pe care o asteptam de 5 ani!", mai spun acestia.

Intr-un interviu acordat dupa casatoria cu Florentin Pandele, Firea a spus ca Daiana Voicu, si sotul ei, Zil, i-au fost nasi la cununia civila. In scandalul din ultima saptamana insa legat de demolarea Cathedral Plaza, primarul general nu a dat niciun raspuns legat de acest lucru.

Firea a cerut marti Arhiepiscopiei sa il schimbe din functie pe purtatorul de cuvant Francisc Dobos, dupa ce acesta a transmis pozitia institutiei referitoare la amanarea demolarii cladirii de birouri. Miercuri, reprezentantii Arhiepiscopiei au transmis ca Dobos "regreta terminologia folosita in postarea de pe pagina sa de Facebook" (unde sugerase ca Firea e "toapa cu tupeu", n.red.), insa au pastrat tonul acuzator folosit de purtatorul de cuvant.

Tot miercuri, Primaria Bucuresti a incercat sa corecteze o afirmatie facuta de Firea la intr-o emisiune televizata despre realizarea unui sondaj legat de demolarea cladirii de birouri Cathedral Plaza. Primaria sustine ca Firea a spus ca doreste ca bucurestenii sa fie consultati daca doresc sa suporte costurile "de ordinul milioanelor de euro" pentru demolarea Cathedral Plaza, nu daca sa respecte hotararea unei instante.

Citeste mai multe detalii despre acest scandal:

Gabriela Firea, catre arhiepiscopul Robu: Il somez public sa inceteze

#Firea Cathedral Plaza Arhiepiscopie, #Firea Cathedral Plaza scandal, #Firea Cathedral Plaza nasa , #primar Bucuresti