Firea inchide toate scolile din Bucuresti pana miercuri UPDATE Si in alte judete copiii sunt anuntati sa stea acasa

Duminica, 25 Februarie 2018, ora 21:17
66539 citiri
Firea inchide toate scolile din Bucuresti pana miercuri UPDATE Si in alte judete copiii sunt anuntati sa stea acasa

Primarul Gabriela Firea a anuntat ca autoritatile locale au decis sa tina inchise toate gradinitele, scolile si liceele din Bucuresti, luni si marti, din cauza avertizarilor meteo, care prevad ger si viscol pentru zilele urmatoare, inclusiv in Capitala. Aceeasi masura a fost luata si in Constanta, Ilfov, Giurgiu si Dolj.

Hotararea in Capitala a fost luata dupa ce s-a consultat cu Prefectura, ANM Bucuresti-Ilfov si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Avand in vedere prognozele meteorologice anuntate de ANM, am luat si noi cateva masuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseara, azi noapte, azi dimineata si pana in acest moment, in legatura cu masurile care se impun, avand in vedere ca toate informatiile din partea ANM s-au confirmat pana acum, iar codul galben va deveni - cel putin dupa informatiile pe care le avem in acest moment - portocaliu, prin urmare, autoritatile, atat centrale, cat si locale, au responsabilitati legale pentru a diminua orice efecte neplacute si nedorite in legatura cu fenomenele meteo extreme. In primul rand ne intereseaza viata cetatenilor si sanatatea acestora si mai putin anumite critici (...) Este vorba despre vant, ger, doua fenomene suprapuse si de asemenea ninsoare temporar abundenta", a anuntat Firea.

"Prefer sa se spuna ca am fost usor-usor prea alertati decat sa numaram victime", si-a argumentat decizia edilul, la comandamentul de iarna convocat la Primaria Capitalei.

Primarul a precizat ca aceasta perioada ar putea sa fie extinsa: "Vom decide daca va fi cazul si pentru zilele urmatoare".

"Situatia nu e de panica, dar nici de stat cu mainile in san si nici nu este de a privi linistit la ceea ce se intampla", a sustinut primarul, care a subliniat ca nu toti copiii sunt dusi la scoala cu "masina mica" de parinti si, iesind pe strada, s-ar expune frigului si zapezii care va atinge 30 de centimetri.

Ulterior, intr-o interventie la Antena3, Gabriela Firea a anuntat ca, desi nu poate impune si scolilor private sa-si suspende cursurile, din ce a discutat cu directorii acestor instutii copii vor merge la scoala, dar nu vor face orele normal, ci "aprofundarea materiei" si "activitati recreative".

UPDATE 1 - Si toate scolile din judetul Constanta vor fi inchise luni, iar masura ar putea fi prelungita si in zilele urmatoare, a anuntat Prefectura Constanta, dupa sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

"Tot in cursul zilei de luni, in urma analizarii situatiei operative existente la nivelul judetului, se va hotari necesitatea prelungirii suspendarii si pentru zilele urmatoare", au anuntat reprezentantii Prefecturii.

UPDATE 2 - La scurt timp si Doljul a anuntat ca inchide scolile si gradinitele din 111 localitati, luni si marti. Judetul Dolj se afla sub avertizare meteorologica Cod Portocaliu, valabila pentru intervalul 26 februarie, ora 03:00 - 1 martie, ora 10:00.

"Membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dolj, reunit la ora 14, au decis in unanimitate suspendarea cursurilor in scolile si gradinitele din judet pentru zilele de 26 si 27 februarie. S-a luat aceasta decizie ca urmare a conditiilor meteorologice prognozate pentru urmatoarele doua zile", a declarat, duminica, subprefectul judetului Dolj, Cristian Sovaila.

UPDATE 3 - Si autoritatile din judetul Giurgiu au decis suspendarea cursurilor in toate scolile si gradinitele, atat luni, cat si marti.

UPDATE 4 - Si in Ilfov s-a decis ca scolile sa fie inchise din cauza viscolului, luni si marti.

Ce spune Ministerul Educatiei

Spre seara a venit si un anunt de la Ministerul Educatiei:

"Reamintim ca, in situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene si/sau Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar.

Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare. In cazurile de fata, orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene, respectiv ISMB", precizeaza Ministerul Educatiei.

Parintii reactioneaza: Decizie pripita, nu avem cu cine sa ne lasam copiii!

In replica, Iulian Cristache, de la Federatia Asociatiilor de Parinti, a declarat la Realitatea TV ca decizia de suspendare a cursurilor este "pripita", pentru ca prognoza meteo nu este atat de rea, iar bucurestenii nu au cu cine sa isi lase copiii cand merg la serviciu maine.

In plus, reprezentantul parintilor nu stie cand vor putea fi recuperate orele pierdute, pentru ca deja avem cel mai scurt an scolar din Europa si tot timpul apar noi zile libere.

Universitatile raman deschise. La Suceava e pe dos

Toate facultatile Universitatii din Bucuresti isi vor tine luni cursurile, a decis conducerea institutiei.

Si Univesitatea Politehnica din Capitala a anuntat un program normal de desfasurare a cursurilor pentru ziua de luni, cu precizarea ca, in functie de evolutia vremii, se ia in calcul posibilitatea suspendarii cursurilor.

Universitatile din Bucuresti au autonomie, doar conducerile acestora putand lua decizii asupra unor eventuale modificari de program in ceea ce le priveste.

O situatie ciudata este la Suceava, unde pana la aceasta ora nu s-a decis suspendarea cursurilor in scoli, insa Universitatea la care a fost rector actualul ministru al Educatiei si-a anuntat studentii sa stea acasa.

Si Universitatea din Suceava, unde a fost rector ministrul Educatiei, nu face cursuri din cauza gerului

Vezi prognoza meteo

Meteorologii au actualizat, duminica, avertizarile de tip cod portocaliu si galben de ger care vor afecta intreaga tara in zilele urmatoare. In plus, au emis noi coduri de tip galben si portocaliu de ninsori insemnate cantitativ, intensificari ale vantului si viscol.

In unele zone se va depune strat de pana la 40 de centimetri de zapada, iar in Bucuresti va viscoli.

Capitala se va afla, de luni de la ora 10:00 pana marti, la ora 14:00, sub cod portocaliu de intensificari sustinute ale vantului, temporar ninsori puternic viscolite si vizibilitate scazuta.

Iata prognoza detaliata, asa cum a fost emisa duminica de ANM

Tot duminica, Gabriela Firea a facut apel catre toate institutiile care au responsabilitati sa ia masuri pentru garantarea securitatii vietii cetatenilor. "Sunt panouri care stau sa cada, vantul se va intensifica", a subliniat Firea.

Citeste si

Citeste si:
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Ministrul Energiei Virgil Popescu a înştiinţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că nu va putea participa luni, 27 iunie, la dezbaterea din plenul parlamentului a moţiunii simple...
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia filialei de la Sectorul 3, a anunțat luni, 27 iunie, actualul lider al partidului Nicolae Ciucă. Potrivit lui...