Firea le promite bani celor care colecteaza selectiv deseurile: Sa renuntam sa ne bazam exclusiv pe spiritul civic al oamenilor

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 19:23
5600 citiri
Firea le promite bani celor care colecteaza selectiv deseurile: Sa renuntam sa ne bazam exclusiv pe spiritul civic al oamenilor
Foto: Captura Antena 3

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, considera ca printre masurile care trebuie luate pentru reducerea poluarii in Bucuresti se numara innoirea parcului auto al RATB, avand in vedere vechimea autobuzelor, colectarea selectiva a deseurilor si realizarea unei retele de piste de biciclete, care sa devina mijloc de transport alternativ in oras.

Primarul general Gabriela Firea a participat, marti, la cea de-a treia conferinta Green Report-Circular 3, eveniment la care s-au aflat reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale, reprezentanti ai industriilor de reciclare, colectare si salubritate si generatorii de deseuri.

Firea a spus ca un prim pas important pentru reducerea poluarii in Capitala este innoirea parcului auto al RATB, in conditiile in care autobuzele regiei sunt "foarte vechi", ultima achizitie fiind facuta, potrivit edilului, cu zece ani in urma.

Firea a luat prima decizie pentru RATB: Cumpara autobuze la mana a doua (Video)

"Suntem in faza finala a redactarii caietului de sarcini pentru achizitia a 400 de autobuze noi, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, proiectul de hotarare a fost votat deja in CGMB si am bugetat suma necesara acestei achizitii extrem de importante.

Trebuie mentionat ca, prin caietul de sarcini, se solicita ca autobuzele sa fie Euro 6, deci net superioare din punctul de vedere al factorului poluant fata de ceea ce exista acum in Bucuresti. In scurt timp, aceasta licitatie internationala va fi urcata pe SEAP si absolut orice producator din lume se va putea inscrie", a spus Firea.

Primarul general a declarat ca alta masura pentru reducerea poluarii este achizitia mai multor statii care sa monitorizeze calitatea aerului in puncte strategice ale Capitalei si sa produca alerte atunci cand parametrii admisi sunt depasiti, astfel incat sa fie informati atat cetatenii, cat si autoritatile publice pentru ca acestea din urma sa poata lua masuri.

Nivelul poluarii de la Londra, masurat cu ajutorul porumbeilor (Foto & Video)

De asemenea, Firea a precizat ca in acest an vor incepe procedurile legale pentru punerea in aplicare a proiectelor continute in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti - Ilfov (PMUD) si in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) prin care se va construi o retea de piste de biciclete care, in final, sa faca posibila folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ in oras.

Citeste mai multe despre aceste piste si care este bugetul pentru realizarea lor.

Recompense pentru cei colecteaza deseurile selectiv

Referitor la colectarea selectiva a deseurilor, primarul general a subliniat ca este importanta educatia cetatenilor:

"In ce priveste colectarea selectiva, vom actiona in paralel pe doua directii: pe de o parte, educatia populatiei, incepand de la copii si terminand cu seniorii, pentru ca s-a dovedit ca daca reusim sa le inoculam celor mici ideea de comportament responsabil, ei ii vor influenta, in timp, si pe cei mari din jurul lor, iar pe de alta parte sa renuntam la a ne mai baza exclusiv pe spiritul civic al oamenilor si sa-i recompensam pe cei care colecteaza selectiv", a spus Firea.

Ea a reamintit ca Primaria Capitalei va demara, in scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectiva a deseurilor, care prevede ca in Bucuresti vor fi instalate, pentru inceput, 50 de puncte de colectare a deseurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetateni deseurile deja sortate, oferind in schimbul acestora stimulente in numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.

Firea face concurs: Cea mai frumoasa fatada, cel mai frumos balcon, cea mai frumoasa curte din Bucuresti

Reutilizarea deseurilor

In ceea ce priveste valorificarea deseurilor, Primarul General a explicat ca, in prezent, se lucreaza, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Fondurilor Europene, la definitivarea proiectului vizand tratarea termica a deseurilor.

"Unul din obiectivele municipiului Bucuresti este sa dea valoare deseurilor identificand toate posibilitatile de reutilizare a acestora. Un prim pas important il reprezinta demararea proiectului care va fi finantat din fonduri europene "Instalatie de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti".

Aceasta instalatie va avea o capacitate de 300.000- 350.000 t/an deseuri, perioada de functionare de 8000 ore/an si va produce aproximativ 124.400 MWh/an energie electrica si 335.000 MWh/an de energie termica, obtinandu-se astfel energie termica si electrica din surse regenerabile, asa cum solicita Directivele Uniunii Europene, contribuind la atingerea tintelor de reducere a deseurilor. Costul acestui proiect este evaluat la 250 milioane euro", a spus Firea.

In acest context, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a aratat ca acum Romania atinge pragul de doar 5% in ceea ce priveste reciclarea deseurilor.

Citeste si Tara in care sistemul de reciclare e asa de performant, incat a ramas fara gunoi. A ajuns sa importe

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Firea reciclare Bcuresti recompense, #Firea deseuri Bucuresti, #Firea masuri anti poluare, #autobuze vechi Bucuresti Firea, #colectare selectiva gunoi Bucuresti, #piste biciclete Bucuresti , #primar Bucuresti