Firea merge si ea la intalnirea primarilor cu Dancila si Teodorovici: Daca ne taie banii, sa ne ia si din atributii!

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 13:48
4901 citiri
Firea merge si ea la intalnirea primarilor cu Dancila si Teodorovici: Daca ne taie banii, sa ne ia si din atributii!
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, va participa astazi la reuniunea Asociatiei Municipiilor din Romania, dar si la o intalnire cu premierul Dancila si ministrul Teodorovici.

Tema intrevederilor o reprezinta alocarile bugetare din administratia publica locala.

"Primarul General, Gabriela Firea, va fi prezenta astazi, alaturi de presedintele AMR si primarul sectorului 3 Robert Negoita, dar si de primarii municipiilor din tara, la ora 13:00, la reuniunea Asociatiei Municipiilor din Romania care se va desfasura la sediul Asociatiei din str. Matei Basarab nr 63. Tema sedintei sunt alocarile bugetare din administratia publica locala", a anuntat PMB prin intermediul unui comunicat de presa remis marti Ziare.com.

De asemenea, de la ora 15:00, Firea va participa cu Robert Negoita la o intalnire cu premierul Viorica Dancila, cu ministrul Finantelor Eugen Orlando Teodorovici si cu primarii municipiilor din Romania. Intrevederea va avea loc la Ministerul de Finante.

UPDATE: Gabriela Firea a declarat, ironic, inainte de intalnirea cu primarii, ca "daca ne taie banii (Guvernul - n.red.), sa ne ia si din atributii".

"Anul trecut ni s-au taiat niste bani. Am facut niste declaratii si ni s-a promis ca anul acesta se revine. Din ce am vazut pe surse, pentru ca nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel se vorbeste despre diminuare. Ceea ce ar fi dramatic. (...) Sunt convinsa ca exista solutii si mai ales ca auzim in fiecare seara la televizor ca tara este pe plus, bugetul este pe plus, incasarile merg foarte bine, economia duduie.

Daca economia duduie, de ce se taie bani de la Bucuresti? Asa aud peste tot, pe la toate canalele de stiri, pe la televizor, ca economia merge extraordinar. Daca ne taie banii, sa ne ia si din atributii. Ministerul Transporturilor sa ia Regia de Transport, sa plateasca salarii, subventii si asa mai departe.

Sa nu uitam ca suntem 2,2 milioane de locuitori, conform recensamantului. Oficial, insa, in Bucuresti, cu studenti, cu persoane care lucreaza aici, dar care nu au buletin de Bucuresti, suntem patru milioane de persoane. Bugetul este insa ca al unui municipiu mic. Daca se taie bani nu este nimic altceva decat o pedeapsa politica", a afirmat Gabriela Firea.

Edilul a precizat ca nu este vorba despre bugetele pe care le gestioneaza primarii in scop personal, ci este vorba despre proiectele de investitii ale tarii.

La randul sau, Robert Negoita, primarul Sectorului 3, a declarat ca administratia publica locala din Romania a fost lipsita, in 2018, de sume importante de bani, si spera ca situatia sa nu se repete.

"Anul trecut au fost taiate cu mai bine de 30%. Undeva catre 40% au fost taiate. Azi, administratia publica locala este profund subfinantata. Aceasta eroare de anul trecut nu trebuie sa se repete niciodata. (...) Astazi (marti - n.red.) mergem la Minister si speram sa gasim acea forma in care statul roman sa functioneze. Primariile sunt tot stat roman", a spus Robert Negoita, potrivit Mediafax.

Primarii de municipii din Romania au acuzat, luni, Guvernul ca nu i-a consultat referitor la constructia proiectului de buget pentru anul in curs, acestia cerand o intalnire de urgenta marti cu Viorica Dancila.

Intr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului si remisa Ziare.com, AMR atrage atentia ca a cerut, in repetate randuri, demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei solutii privind finantarea administratiei publice locale in anul 2019, conform programului de guvernare 2018-2020, dar si promisiunilor anterioare ale Guvernului.

AMR subliniaza ca este pentru prima oara in istoria asociatiei cand solicitarile de dialog adresate Guvernului Romaniei, pe teme care privesc in mod direct functionarea administratiei publice locale, sunt refuzate, astfel incat la niciuna dintre cererile transmise nu s-a primit vreun raspuns, de orice natura, de la echipa guvernamentala.

Citeste pe larg doleantele primarilor la adresa Guvernului

In ultimele saptamani, Gabriela Firea nu a mai avut aparitii publice. De altfel, nici pe pagina de Facebook edilul n-a mai postat vreo informatie despre activitatea sa de primar general din 21 decembrie 2018.

Ultima sa postare din mediul online este din 13 ianuarie cand a anuntat ca a fost operata, din cauza unei afectiuni gastro-intestinale acute, potrivit unor surse. Edilul a precizat ca interventia a avut loc intr-un spital din Bucuresti, afirmand ca medicii sunt "la fel de buni ca in orice centru medical european".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Firea intalnire primari municipii , #primar Bucuresti