Firea promite mii de parcari, cartiere pentru tineri si un spital metropolitan. Nicio vorba despre caloriferele reci din Bucuresti

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 22:39
25105 citiri
Firea promite mii de parcari, cartiere pentru tineri si un spital metropolitan. Nicio vorba despre caloriferele reci din Bucuresti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit despre prioritatile bugetare pentru 2017, aratand ca printre acestea se afla constructia a 3.100 de parcari, dar si a unui spital metropolitan, a cate unui camin de batrani in fiecare sector si a 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri.

Astfel, potrivit Gabrielei Firea, prioritatile bugetare ale Primariei Generale pentru 2017 sunt infrastructura, investitiile in sanatate si educatie.

Primarul a spus ca pana la sfarsitul acestui an va fi gata Spitalul Gomoiu, "cel mai mare spital pediatric din tara, de nivel european, occidental", atat in ceea ce priveste aparatura, cat si dotarile, fluxurile medicale si personalul. Potrivit edilului, ambulatoriul va fi gata chiar saptamana viitoare.

La capitolul investitii noi, Gabriela Firea a enumerat:

- 16 gradinite

- 6 camine de batrani (cate unul in fiecare sector)

- 10 unitati de tip after school

- 15 extinderi de scoli

- 6 cartiere de locuinte sociale si pentru tineri

- o scoala de sport in incinta Scolii Centrale

- un spital metropolitan

- un parc de distractii si agrement

- un acvariu public si centru de cercetare

In ceea ce priveste Spitalul Metropolitan, primarul spune ca era nevoie de asa ceva, pentru ca multe sectii din spitale sunt vechi sau nu functioneaza.

Pentru constructia acestuia, s-a facut deja o solicitare la Ministerul Sanatatii.

Spitalul ar urma sa coste 300 de milioane de euro si va avea 2.000 de paturi. Acest spital poate fi construit in 2 - 3 ani, "deci se poate termina in acest mandat", a mai spus Firea, vineri seara, la Antena 3.

In ceea ce priveste cartierele de locuinte sociale si pentru tineri, acestea vor presupune nu doar apartamente, ci si cresa, gradinita, policlinica sau dispensar, inclusiv locuri de parcare.

Vor putea fi inchiriate de tinerii pana in 35 de ani si apoi chiar cumparate de acestia. Atat chiria, cat si pretul de vanzare vor fi la jumatate fata de cele de pe piata, pentru ca Primaria "nu are ca scop sa se imbogateasca; profitul sa fie minimal, doar pentru continuarea activitatii".

Primarul a tinut sa specifice ca Primaria nu va face, cu aceste apartamente, concurenta particularilor, "pentru ca ei se adreseaza celor care nu pot accesa un apartament de la privat".

Tot in aceste apartamente ar urma sa fie primite si cazurile sociale.

Parcari si piste de biciclete

La capitolul investitii in infrastructura rutiera, primarul a spus ca este alocat un buget de 80 de milioane de euro.

Exista bani si pentru locuri de parcare si piste de bicicleta. Pentru locurile de parcare ce urmeaza sa fie construite, 3.100 la numar, bugetul e de 13 milioane de euro.

Firea a explicat ca locurile de parcare supraterane pot fi gata intr-un an, un an si jumatate, in timp ce cele subterane in 2 - 3 ani.

Acestea vor fi plasate la intrarea in Capitala, langa gurile de metrou.

In ceea ce priveste pistele pentru biciclete, sunt alocate de la Primarie 2 milioane de euro. Insa mai exista si 10 milioane de euro din fonduri europene, tot pentru acestea.

"Nu am previzionat nicio crestere de taxe si impozite"

Primarul a tinut sa specifice ca nu va creste nicio taxa pentru bucuresteni, in cursul acestui an, cu o singura exceptie. E vorba de o crestere a taxei pentru cladirile neingrijite, crestere pentru care doua primarii de sector au cerut deja aprobari.

Firea a mai spus si ca a cerut transferul Centurii la Primaria Capitalei si ca in acest moment "suntem in discutii". A mentionat si ca ar vrea metroul la Primaria Capitalei. Intrebata daca in Bucuresti o solutie nu ar fi telegondola, Firea a raspuns negativ.

"Am vrut doar curatenie, nu vopsea roz pe o cladire de patrimoniu"

Primarul a explicat si cum a fost cu cladirea de patrimoniu vopsita in roz: "Niste angajati nesupravegheati s-au apucat sa dea cu bidineaua pe cladiri de patrimoniu". Intrebati din ordinul cui actioneaza, acestia au dat vina pe primar, a povestit Firea, desi a subliniat ca ordimul nu a fost acela. "Eu am vrut doar curatenie, nu vopsea roz pe o cladire de patrimoniu", a explicat edilul.

Explicatiile RA-APPS dupa ce angajatii sai au vopsit un monument istoric: Firea a cerut curatenie, dar nu era chip sa speli graffiti-urile

Totusi, primarul Capitalei nu a vorbit deloc despre faptul ca bucurestenii nu au caloriferele calde, desi acest lucru le-a fost promis de marti.

Bucurestenii tremura de frig in case, in timp ce autoritatile arunca pisica: Doamna Firea, de ce n-avem caldura, de fapt?

Frig afara, frig si in case: Firea explica de ce nu e caldura in calorifere desi a promis ca va fi

In final, Firea s-a referit si la o declaratie a lui Liviu Dragnea, care a spus ca ea ar putea fi propunerea PSD la presedintie, in 2019. "Printre proiectiile sau gandurile mele nu se afla candidatura la presedintia Romaniei", a spus Firea. A mentionat insa ca, daca bucurestenii vor vrea, e dispusa sa mai fie primar al Capitalei pentru inca un mandat.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com