Firea rezolva una din marile probleme ale Bucurestiului: Vine iarna si n-aveam biciclete!

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 23:18
5450 citiri
Firea rezolva una din marile probleme ale Bucurestiului: Vine iarna si n-aveam biciclete!

Pare un paradox faptul ca, dupa ce doamna Firea ii rasplateste regeste pe bucuresteni, dandu-le cu de-a moaca reduceri consistente pentru 5.000 de biciclete, iar apoi mai promite pentru inca 25.000, acestia sunt tot mai nemultumiti, se aduna gramada si protesteaza reclamand incapacitatea Primariei de a realiza siguranta traficului.

Caci primarul general a incercat inca o data sa se dea generos in fata electoratului, cadorisindu-l cu reduceri la biciclete, fara sa se gandasca cam ce ar face bucurestenii cu ele si cum ar fi daca intr-o zi ar iesi toti cei 30.000 de noi proprietari pe marile bulevarde, plus cei care aveau deja.

Mi se face pielea ca de gaina. In traficul infernal, unde n-avem loc de masini, tramvaie, troleibuze, autobuze, numai biciclistii mai lipseau!

Nu vreau sa par ironic, dar am sentimentul ca doamna Gabriela Firea confunda Bucurestiul cu meleagurile copilariei patriarhale, cu ulitele Ototoaiei din Deal sau cu strazile din Voluntari.

Cine garanteaza siguranta circulatiei noilor improprietariti, intr-un trafic infernal? Cine va da socoteala daca o bicicleta se va face praf sau se va fura? Cine va intra la zdup, daca un biciclist ar ajunge la spital sau - doamne fereste! - la morga?

Mi se pare indreptatita revolta biciclistilor, care au manifestat in weekend in fata Primariei Capitalei, in semn de protest fata de incapacitatea institutiei de a realiza siguranta traficului, dar nemultumiti si de lipsa oricaror amenajari indispensabile folosirii bicicletelor.

Inainte de a oferi cu atata generozitatea reduceri pentru respectivele biciclete, nu era normal ca primaria sa fi amenajat cai de circulatie pentru biciclisti, inexistente in Bucuresti?

Biciclistii bucuresteni n-au decat decat doua variante: ori aleg caldaramul, expunandu-si viata printre masini, autobuze, troleibuze si tot ce mai circula pe acolo, ori aleg trotuarul, amenintand copiii, batranii si pe toti cati se plimba fara sa stie ce pericol ii paste de dupa colt.

Si stiti care-i culmea? Predecesorul dnei Firea a amenajat kilometri de piste pentru biciclisti, care n-au fost folosite niciodata, pentru ca ocupa axul central al trotuarelor, nu ofera nicio solutie la intersesctii si, pana la urma, nu sunt decat niste dungi trasate cu vopea galbena pe asfalt.

Dna Firea a preluat primaria cu activ si cu pasiv, inclusiv aceste dungi, poate gandite gresit, poate realizate in dorul lelii, poate receptionate aiurea, dar sigur platite cu multe milioane, pentru care nimeni n-a dat socoteala nimanui.

Noul primar general, instalat anul trecut, avea doua variante: ori sa faca o ancheta ca sa-i oblige pe vinovati sa-si repare greseala, ori sa vina cu alta solutie, alt proiect, si, bineineles, alti bani.

Primaria insa a ales varianta a treia: biciclete fara piste. Adica, bicicletele se aproba urgent, ca arde, vorba ceea vine iarna si n-avem biciclete, iar pistele poate la anu' si la multi ani.

Mi-e teama ca existe si varianta a patra: piste deloc. Si asta, pentru ca ceea ce s-a facut e treaba cea mai usoara. Primaria a dat bani pentru biciclete. Asta se face dintr-un condei. A semnat Consiliul, a aprobat primarul, formularele s-au difuzat prin e-mail, iar banii au intrat in contul fericitului bucurestean. Gata. Restul este treaba viitorului biciclist.

Ca sa faci pista, este mult mai complicat. Pun pariu ca trebuie studiu de fezabilitate, PUZ, PUD, autorizatie, proiect detalii de executie, licitatie, contract, materiale, oameni si probabil ceva utilaje. Iar valoarea - un fleac. Decat asa ceva, mai bine niste borduri, niste anvelopari de blocuri si chiar inlocuiri de borduri cu altele mai europene - ca am vazut si asa ceva.

Am vorbit de piste cu titlul de exemplu. Dar bicicletizarea capitalei - ca sa zic asa - comporta incomparabil mai multe daravele decat niste simple piste. Trebuie gandite si realizate solutii inteligente la intersectii, trebuie marcaje speciale pentru biciclisti acolo unde circula ei si altele pentru restul traficului ca sa fereasca bicicletele.

Si, nu-i de neglijat, trebuie rastele pentru biciclete in zonele de interes: scoli, universitati, stadioane, alte centre sportive, spitale, policlinici, supermarketuri, la accesul in statiile de metrou, in zona statiilor altor mijloace de transport in comun, in zona pietelor si pe unde mai trebuie.

Nici acestea nu se fac din pix, si pentru ele sunt necesare studii si proiecte, licitatii, contracte, executanti, pe scurt, bataie de cap. De altfel, nici n-ai cum sa le faci acum, in pragul iernii, cand vine ghetusul. Atentie, biciclisti, v-am dat biciclete, dar circulati cu grija!

Fereasca Dumnezeu de accidente rutiere, dar de ce sa nu gandim pozitiv?

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Gabriela Firea biciclete, #piste pentru biciclisti, #voucher biciclete Bucuresti , #primar Bucuresti