Firea vrea sa termine canalul Dunare-Bucuresti inceput de comunisti in anii '80

Duminica, 16 Octombrie 2016, ora 21:05
18111 citiri
Firea vrea sa termine canalul Dunare-Bucuresti inceput de comunisti in anii '80
Foto: 1985. Brigadieri pe santierul canalului Dunare-Bucuresti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea ca municipalitatea sa preia dezvoltarea proiectului "Bucuresti - port la Dunare", urmand sa fie realizate studiile de fezabilitate si sa fie atrase fonduri europene, astfel incat Bucurestiul sa aiba cale navigabila printr-un canal care sa conecteze raul Dambovita la fluviul Dunarea.

"Vreau sa continuam acest proiect, sa preluam responsabilitatea realizarii lucrarilor in Bucuresti, iar investitia sa devina o prioritate pentru Capitala. Dupa discutiile pe care le vom avea cu reprezentantii unitatilor administrativ - teritoriale responsabile si dupa intocmirea documentatiei necesare vom putea demara procedurile pentru obtinerea cofinantarii proiectului din fonduri UE.

Avem deja sprijinul Comisarului European Corina Cretu pentru realizarea acestui proiect important", a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Discutiile despre reluarea proiectului au fost initiate intr-o sedinta la care au participat cei care au realizat studiul de fezabilitate din 2012 si 2013 si angajatii fostului Institut de Proiectari pentru Transporturi Auto, Navale si Aeriene, autorii proiectului realizat inainte de 1989.

In cadrul analizei facute de Primaria Municipiului Bucuresti s-a aratat ca, pentru realizarea proiectului, este necesara si implicarea autoritatilor locale, care ar putea beneficia de avantajele acestei investitii, respectiv cele din judetele Giurgiu, Ilfov si Calarasi, dar si autoritatile centrale cu responsabilitati in acest sens, respectiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei si Ministerul Dezvoltarii.

"La randul sau, directorul IPTANA, Cornel Martincu, a explicat ca investitia a fost realizata pana in anii 1990 in procent de aproximativ 70%. Din cauza stagnarii si abandonarii acestor lucrari, in prezent, lucrarile s-au degradat sau au fost distruse in buna masura, stadiul de realizare, in prezent, fiind de 50%", arata Primaria Capitalei, care mai adauga faptul ca, valoarea investitiei deja realizate este de aproximativ un miliard de euro.

Lucrarile la canalul Dambovita - Dunare au inceput in 1986 si au fost abandonate dupa Revolutia din 1989.

Firea a mai adus in discutie acest proiect si la inceputul acestei luni. Amintim ca proiectul s-a aflat si pe agenda lui Sorin Oprescu.

Foto: By ⧼Unknown⧽ [Attribution], via Wikimedia Commons

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Firea Bucuresti port Dunare, #Firea cost Bucuresti port, #Bucuresti port Dunare investitii, #Bucuresti port Dunare primaria capitalei , #primar Bucuresti