Gabriela Firea, catre arhiepiscopul Robu: Il somez public sa inceteze

Vineri, 12 Mai 2017, ora 18:46
28260 citiri
Gabriela Firea, catre arhiepiscopul Robu: Il somez public sa inceteze
Foto: Arhiva Ziare.com

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, l-a somat pe arhiepiscopul Ioan Robu sa nu mai lanseze acuzatii la adresa edilului sef si a echipei din cadrul Primariei Capitalei, cu referire la imobilul Cathedral Plaza.

"Il somez public pe arhiepiscopul Robu sa inceteze de indata sa mai lanseze acuzatii la adresa mea sau a echipei de la Primaria Capitalei. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care il servesc eu este cel alcatuit din toti bucurestenii.

In ce priveste speta in cauza, am facut si voi face in continuare tot ce tine de mine pentru punerea in aplicare a deciziilor instantelor de judecata, asa ca presiunile publice pe care le face cu insistenta Arhiepiscopia Romano-Catolica nu-si au rostul", a declarat Gabriela Firea, citata intr-un comunicat de presa.

In acelasi document, se mai arata ca municipalitatea a transmis, in cursul zilei de vineri, catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiintarea imobilului "Cathedral Plaza", situat in Bucuresti, str. General Berthlot nr. 11-15 si str. Lutherana nr. 15 si 15A.

"Precizam ca acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este, in cazul nostru, Catedrala Sf. Iosif. Afirmatia potrivit careia decizia Primariei Municipiului Bucuresti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza este o procedura fara finalitate este hazardata si profund nedreapta.

Arhiepiscopia Romano-Catolica ar trebui sa stie foarte bine ca o sentinta judecatoreasca nu poate fi adusa la indeplinire prin incalcarea legii. Subliniem inca o data ca, inainte de efectuarea oricarui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate", se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

PMB precizeaza ca au fost initiate demersurile pentru punerea in aplicare a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, iar pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica.

Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, insa, fiindca nu s-a inscris niciun ofertant eligibil. Pentru asta, in bugetul pentru anul 2017 al PMB a fost alocata suma de un milion de lei.

"Noua procedura urmeaza sa fie publicata atat in SEAP (Serviciul electronic de achizitii publice) cat si in TED (Tenders Electronic Daily), dedicat achizitiilor publice europene, pentru maximalizarea sanselor desemnarii unui castigator.

Este de mentionat ca pe rolul instantelor de judecata mai exista si alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecatoreasca in aceste cazuri nu este finalizata.

Majoritatea dosarelor privind aceasta speta sunt suspendate pana la solutionarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect cererea de chemare in judecata formulata de proprietarul constructiei - S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. - prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului Bucuresti sa emita actul administrativ", mai explica municipalitatea prin acest comunicat de presa.

Reactia PMB vine dupa ce Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a intrebat, prin intermediul unui comunicat de presa, institutia condusa de Gabriela Firea cand va fi eliberata dispozitia de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza.

"Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti considera ca decizia Primariei Municipiului Bucuresti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza este o procedura fara finalitate. Aceasta urmareste golirea de continut a actului de justitie, potrivit caruia primarul Capitalei are obligatia de a dispune desfiintarea imobilului Cathedral Plaza si de a reface parcul de langa Catedrala Sf. Iosif.

In conditiile in care sentinta civila nr. 2520/2012 a Tribunalului Dambovita si decizia nr. 89/2016 a Curtii de Apel Constanta nu sunt respectate, adresam public primarului Capitalei intrebarea: Cand eliberati dispozitia de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza? Asteptam un raspuns la intrebare, nutrind speranta ca traim intr-un stat de drept", a transmis Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Firea arhiepiscopul Robu Cathedral Plaza, #Firea scandal Cathedral Plaza , #primar Bucuresti