Firea renunta la Targ, dar avertizeaza: Cei care au incalcat legea vor plati, inclusiv penal. Nu voi mai tolera abateri

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 16:35
10781 citiri
Firea renunta la Targ, dar avertizeaza: Cei care au incalcat legea vor plati, inclusiv penal. Nu voi mai tolera abateri
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul Gabriela Firea renunta la Targul de Craciun din Piata Victoriei dupa ce protestatarii au demontat schelele instalate de municipalitate si mentioneaza, intr-un comunicat, ca, odata cu evenimentele de sambata, "putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare". "Asta inseamna inceputul anarhiei", sustine Gabriela Firea.

Edilul mai anunta ca va muta targul in alta parte, fara a specifica unde.

"Am constatat cu amaraciune faptul ca un eveniment aprobat conform legii de catre Primaria Capitalei este in imposibilitatea de a se desfasura, din cauza unor protestatari agresivi verbal si fizic, care au patruns ilegal in perimetrul delimitat si rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat ca, de astazi, putem marca inceputul unei perioade in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze. Asta inseamna inceputul anarhiei. Daca azi a fost impiedicata Primaria Capitalei sa organizeze legal un eveniment intr-un spatiu public, ce apartine tuturor bucurestenilor, maine se pot intampla evenimente similare la Administratia Prezidentiala, la Parlament, la alte institutii publice care ii reprezinta pe toti cetatenii, indiferent de apartenenta politica, criterii de gen, convingeri politice, categorie sociala sau rasa", transmite Gabriela Firea.

Primarul mai sustine ca trage "un semnal public de alarma" si anunta ca a luat decizia de a muta Festivalul de colinde si Targul de Craciun in alta parte.

"Legea a fost incalcata, un barbat a fost batut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresati fizic si verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au incalcat legea vor raspunde pentru asta, atat civil, cat si penal.

Spatiul public este al tuturor, nu poate fi 'rezervat' unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotriva, bine organizat. Exista o legislatie clara cu privire la adunarile publice si respectarea acestei legislatii este obligatorie atat pentru cetateni, cat si pentru institutiile care au atributii in mentinerea sau restabilirea ordinii publice", continua Gabriela Firea.

Potrivit primarului, "cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenta unor astfel de violente".

"Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaureaza in Capitala Romaniei si consecintele nerespectarii legii in tara noastra.

Ii asigur pe bucuresteni ca au in mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constitutia si legile tarii, le va apara tuturor drepturile si interesele legitime, si va lupa pentru ca Bucurestiul sa fie intr-adevar o capitala europeana, din toate puncte de vedere", afirma primarul.

Totodata, Gabriela Firea avertizeaza ca nu va "mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii in ce priveste manifestatiile publice".

"Oricine este liber sa protesteze, dar organizatorii manifestatiilor trebuie sa-si asume responsabilitatea. Democratia inseamna libertate, dar in egala masura si responsabilitate. Legea e aceeasi pentru toti!", incheie primarul general.

Ulterior, Gabriela Firea a facut declaratii la Antena 3. Referindu-se la incidentele din Piata Victoriei, ea a spus ca s-ar fi asteptat ca toti conducatorii de institutii ale statului sa faca declaratii in sprijinul legalitatii "oricarei activitati".

"Institutiile cred ca trebuiau sa aiba anumite precizari cat de lapidare prin purtatori de cuvant, prin Birou de presa, daca nu neaparat prin conducatorul institutiei - Presedintie, Parlament, Guvern, ministere - este normal daca avem responsabilitatea, inclusiv partide politice. (...) Nu cred ca este un moment de slabiciune a mea sau a Primariei, ci este un moment in care noi dorim sa dovedim intelepciune, responsabilitate, sa tragem un semnal de alarma ca toate institutiile statului si cetatenii trebuie sa reactioneze atunci cand si Constitutia si legile tarii sunt incalcate si nu sa privim pasivi si sa ni se para ca este ceva ce nu ne priveste. (...) M-as fi asteptat ca toti conducatorii de institutii ale statului, institutii responsabile, sa faca declaratii in sprijinul legalitatii oricarei activitati. Din nefericire, am constatat pasivitate, mai grav bucurie ca i se intampla Primariei asa ceva, indemnuri fata de protestatari sa fie si mai violenti verbal si fizic, ceea ce nu este bine pentru democratie", a spus Firea, citata de Agerpres.

Intrebata daca manifestantii au avut aprobare pentru proteste, Gabriela Firea a spus ca "nu exista nicio aprobare de la Primaria Capitalei".

"Gardul de protectie si scena au fost vandalizate de catre protestatari. Am organizat un comitet de urgenta, un comandament, am analizat toate aceste fapte si mai ales am cantarit foarte mult situatia in care ne aflam, si anume ca nicio institutie a statului roman nu a intervenit cu o pozitie oficiala, avand in vedere ca legislatia din Romania este calcata in picioare. (...) Noi am anuntat public organizarea acestui eveniment care are toate aprobarile, potrivit legislatiei in vigoare, iar noi nu am fost lasati practic de catre cateva zeci de persoane sa desfasuram aceasta activitate", a mai sustinut primarul.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Gabriela Firea targ Craciun Piata Victoriei, #mutare targ Craciun Piata Victoriei , #primar Bucuresti