Gabriela Firea se delimiteaza de CGMB dupa ce instanta a anulat, definitiv, un articol important din regulamentul de functionare

Marti, 25 Iunie 2019, ora 21:07
5356 citiri
Gabriela Firea se delimiteaza de CGMB dupa ce instanta a anulat, definitiv, un articol important din regulamentul de functionare

Primarul general, Gabriela Firea, informeaza ca articolul din regulamentul CGMB anulat de instanta, referitor la accesul cetatenilor la sedinte, este din 2015, a fost preluat in regulament si in 2017, dar nu ii apartine.

Reactia vine la o zi dupa ce doua organizatii neguvernamentale au anuntat ca instanta le-a dat dreptate, anuland art. 50 din Regulamentul de organizare si functionare al CGMB, cel care restrictiona accesul bucurestenilor la sedintele consiliului, contravenind cadrului legal in vigoare.

Citeste mai multe despre Decizie definitiva a instantei: Firea si CGMB au afectat drepturile bucurestenilor prin regulamentul de participare la sedinte.

Intr-un comunicat remis, marti seara, Ziare.com de Biroul de presa al Primariei Capitalei se precizeaza mai intai ca "Primarul General nu ia decizii privind accesul cetatenilor la sedintele CGMB, procesul fiind gestionat la nivelul acestui for".

In plus, se mentioneaza faptul ca articolul anulat de Curtea de Apel "nu apartine Primarului General, Gabriela Firea", proiectul fiind "initiat de consilierii generali in urma cu patru ani, in 2015", articolul incriminat fiind preluat "ulterior, in ROF-ul actualizat in anul 2017".

"Proiectul a fost aprobat prin HCGMB nr. 52/2017 de 35 consilieri generali, dintr-un numar de 50 consilieri in functie, deci cu o majoritate mai mare de 2/3", se mai arata, printre altele, in comunicatul citat.

In plus, "articolul reglementeaza modul de acces la sedintele de consiliu si nu interzice accesul cetatenilor la astfel de dezbateri", precizeaza Primaria Capitalei.

Totodata, este criticata decizia instantei.

"Prin anularea de catre Curtea de Apel a articolului 50 din Regulamentul de Organizare si Functionare a CGMB nu s-a obtinut o imbunatatire a sistemului de acces al cetatenilor la dezbateri, si nici mai multa transparenta ci, dimpotriva, s-a creat o situatie care nu este in beneficiul cetatenilor care vor sa se inscrie la cuvant sau vor sa participe la lucrarile CGMB.

In orice institutie publica, locala sau centrala, fie ca vorbim de consilii locale, Parlamentul Romaniei si chiar Parlamentul European, accesul cetatenilor in sala se face in limita locurilor disponibile. In sala de consiliu a Primariei Capitalei sunt 127 de locuri, dintre care 55 sunt destinate consilierilor generali, 22 reprezentantilor mass-media si restul de 50 sunt destinate atat reprezentantilor primariei sau institutiilor subordonate care trebuie sa participe la sedinta pentru sustinerea proiectelor initiate, dar si cetatenilor sau persoanelor juridice", afirma Gabriela Firea, conform comunicatului citat.

C.B.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com