Hai la biciclete, neamule!

Joi, 27 Iulie 2017, ora 09:19
5869 citiri
Hai la biciclete, neamule!

Faptul ca, la scurt timp de la lansarea proiectului, Primaria Capitalei a sistat inscrierile la voucher-ul pentru achizitionat biciclete, demonstreaza ca actiunea este departe de a-si atinge scopul declarat - acela de diminuare a poluarii.

In schimb, merge direct la tinta cu celalalt scop, nedeclarat: ca Gabriela Firea mai trebuie votata si randul viitor, pentru ca ne da de toate.

Un reporter TV relata ca a intervievat cativa dintre oamenii asezati la coada primariei si a aflat ca unii nici nu s-au urcat vreodata pe bicicleta, dar stau la coada pentru ca "se da".

In opinia mea, ideea asta, cu voucher-ul, i-a venit in cap doamnei Firea peste noapte. Daca treaba ar fi fost serioasa, daca era gandita, cumpanita, analizata si chibzuita gospodareste, ar fi fost normal sa fi existat in programul de administrare a Capitalei, cel cu care doamna Firea a castigat alegerile. Dar nu exista.

Iata la ce se angaja atunci candidata, cu privire la biciclete (pag 29):

* "Initierea unor programe la nivel local pentru stimularea angajatilor care folosesc mijloacele de transport in comun/bicicleta".

* "Realizarea unui sistem acoperitor de piste de biciclete separate de traficul auto pe care sa se poata circula in siguranta pentru intreaga suprafata a Bucurestiului".

* "Crearea, de catre PMB, a unei retele proprii de biciclete si de statii de parcare/taxare a acestora".

Aha! Va sa zica, in program prevazuse crearea de catre primarie a unei retele proprii de biciclete si de statii de parcare/taxare, iar acum s-a razgandit si ne da bani noua, ca sa ne descuram singuri, ca e mai simplu.

Ce chestie urata! In campanie ne promitea una, iar acuma face alta, fara ca macar sa zica pardon. Asta se cheama minciuna, doamna primar general! Alegatorii v-au votat contand ca faceti ceea ce ati scris in program atunci, nu ce v-ati razgandit acum!

Nu mai zic de punctul anterior din program, care prevedea realizarea unui sistem acoperitor de piste de biciclete pe care sa se poata circula in siguranta pe intreaga suprafata a Bucurestiului. Unde e sistemul acoperitor de piste, pe care trebuia sa le fi construit deja primaria, inainte de a imparti locuitorilor biciclete, intr-o veselie?

Nu e nicaieri. Exista numai o incercare de amenajare a pistelor facuta pe vremea primariatului lui Adriean Videanu, si care nu merita comentata altfel decat ca o caricatura insemnata cu vopsea galbena pe asfaltul trotuarelor.

Atunci, domnul Videanu si-a bifat in agenda realizarea pistelor de bicicleta, acum doamna Firea isi bifeaza si ea in agenda realizarea voucherelor, iar peste cativa ani intuitia imi spune ca un alt primar va bifa in alta agenda alta masura trasnita, in functie de ce-i va trece prin cap. Cum bine zice francezul: Merde!

Cu ce se alege pana la urma bucuresteanul? Cu o bicicleta oferita de-a moaca, dar pastrata acasa in boxa, ca sa nu se expuna traficului infernal din Capitala.

Asta in cazul cel mai bun. Intr-un caz mai rau, cetateanul caruia nici nu-i trebuia bicicleta se duce si o vinde la tara, acolo unde un asemenea mijloc de transport e binevenit si unde nu trebuie piste speciale si masuri prevazute in tot felul de programe.

Mult trambitata dotare a bucurestenilor cu biciclete personale este, in opinia mea, cel mai mare fiasco dintr-un an si ceva de mandat al doamnei Firea.

Sunt sigur ca se vor achizitiona bicicletele promise, dar este putin probabil ca bucurestenii sa-si puna pielea in joc, calarind biciclete printre puzderia de masini.

In opinia mea, doamna primar general a pus caruta inaintea boilor. Poate ca oferta generoasa de biciclete gratuite si-ar fi avut intelesul, daca s-ar fi ingrijit in prealabil de trasarea, proiectarea si realizarea pistelor pentru biciclisiti, de solutionarea circulatiei biciclistilor in intersectii, de rastele amenajate in principalele puncte de interes unde sa fie depuse biciclete in siguranta (institutii, marketuri, piete, scoli, universitati, stranduri, locuri de agrement etc) si inca multe altele.

Dar primaria n-a ales calea unor solutii unde trebuia sa trudeasca ea insasi la ceva. A preferat calea efortului minimal, unde nu face mai nimic, decat emiterea unor vouchere din birou.

Cred ca bicicletele vor ramane in mare parte nefolosite, altele vor pleca la tara sau in alte orase din provincie. Dar daca ele vor fi folosite in conditiile traficului infernal din Capitala, bucurestenii isi risca viata.

Fireste nu toti bucurestenii. Cine vine cu masina oficiala tocmai de acasa, din Voluntari, pana la primarie Capitalei, nu risca nimic. Dar nici nu contribuie la rezolvarea poluarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#biciclete Gabriela Firea, #Firea biciclete vouchere, #piste biciclisti Firea , #primar Bucuresti