In atentia dnei Firea: Daca Anghel Saligny ar fi fost politruc, si astazi am fi traversat Dunarea doar cu barca

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 10:03
7488 citiri
In atentia dnei Firea: Daca Anghel Saligny ar fi fost politruc, si astazi am fi traversat Dunarea doar cu barca

Strazile Bucurestiului sunt pline de gropi. Si asta nu de azi, de ieri. Din totdeauna. Cum venea primavara, primarii politruci ai Capitalei - caci Capitala a avut parte mai mult de politruci decat de edili profesionisti - observau ca sunt gropi. Le-a observat si dna Gabriela Firea, luand o hotarare demna mai mult de legendarul Bula decat de un primar:

"Trebuie in regim de urgenta sa incepem repararea si reabilitatea tuturor bulevardelor si trotuarelor"

Exact asta a spus si in campania electorala, si in vara de dupa alegeri, si in primavara trecuta si iata ca o spune din nou acum, cand ar fi momentul sa ne explice mai curand ce a facut decat ce se gandeste sa faca.

Nu va tot laudati cu Parisul si cu Berlinul, ca Timisoara si Clujul sunt mai aproape

Stim, doamna primar general, stim din vremuri stravechi ce trebuia sa incepem, numai ca, in opinia mea, era cazul sa fi inceput chiar in vara de dupa alegerile din 2016, cand s-au facut reparatii, v-ati laudat cu ele si ati asigurat bucurestenii ca, de acum incolo (adica de atunci incoace), vor avea strazi si trotuare la nivelul Parisului, al Berlinului si al altor capitale europene.

M-as fi multumit daca le-am fi avut la nivelul Clujului sau al Timisoarei. Iar gogorita asta - rog sa-mi fie iertata exprimarea - ca n-am inceput din pricina consilierilor de opozitie din primarie nu cred ca o iau in serios nici copiii. Hai sa fim seriosi. Stie toata lumea ca primaria a fost pesedelizata si ca. in principalele posturi, doamna primar general si-a plantat oamenii de incredere. Atunci, despre ce vorbim?

Nu cred ca o economie europeana poate functiona numai pe mana politrucilor. Mai sunt necesari si tehnicieni, experti, profesionisti formati pe probleme. Altfel, se instaleaza habarnamismul cronic si ageamismul generalizat. Iar la primaria generala imi face impresia ca s-au si instalat.

Repararea strazilor impune folosirea de tehnologii pe care trebuie sa le cunosti si sa le aplici. La noi, s-au facut si inca se fac aproape numai carpeli. Si in viitor tot la carpeli se gandeste doamna primar general, daca pune atata accent pe lucrarile ieftine, facute de societatile prietene, patronate de primarie, si nu pe licitatii corecte.

In lumea civilizata, accentul se pune in egala masura pe calitate si pret, iar asa ceva nu se obtine decat cu licitatie. Inlaturand licitatiile, dna Firea inlatura exact interesul bucurestenilor: raportul optim dintre pret si calitate. Restul sunt povesti.

Daca ai opinie, platesti amenda

Nu mi-am crezut ochilor cand am citit ca intentioneaza sa calculeze pretul lucrarilor licitate pe de o parte si pretul celor stabilite din condei pe de alta parte, cu urmatoarea explicatie: "Diferenta o voi imputa consilierilor generali ai PNL care, manipulati, amenintati de Busoi si Orban, nu voteaza in consiliu pentru interesul cetatenilor".

De unde stie dna Firea care solutie este in interesul cetatenilor? Are un studiu de impact privind solutiile? Are un studiu de eficienta economica, de tehnicitate, de fiabilitate a respectivelor solutii? De unde stie ca sunt manipulati cei din PNL si nu este manipulata ea insasi de interesele propriilor functionari, care o aproba ca sa-i castige bunavointa in afacerile lor?

Ca sa bage spaima-n adversari, primarul general nu s-a sfiit sa ameninte Opozitia frontal: "Din nefericire, din cauza unor oameni care nu se gandesc decat la interesul lor, fac apel la Cristian Busoi sa lase politicianismul ieftin la o parte, sa lase interesele sale la o parte si la Ludovic Orban, care a fost viceprimar si a uitat cat de greu este sa conduci o primarie".

Auzi, dl Busoi si dl Orban sunt politicianisti, pentru ca au propria opinie, cu privire la afacerile primariei, iar dna Firea, care patroneaza acele afaceri, nu este politicianista. Aferim!

Din fruntea fruntii, am ajuns in coada cozii

In alta ordine de idei, mi se pare inadmisibil ca, tocmai in Romania, sa ne plangem de calitatea drumurilor. Si stiti de ce? Pentru ca Tara Romaneasca a fost in secolul XIX unul din primele state europene care infiinta in invatamantul superior o scoala cu profil de drumuri. Predecesorii nostri intelegeau importanta drumurilor si scolarizau tinerii, ca sa aplice corect tehnologiile vremii.

Intr-adevar, din initiativa domnitorului Barbu Stirbei, s-a inaugurat la Bucuresti, in ianuarie 1851, "Scoala de Poduri si Sosele", careia i s-a conferit curand titulatura de Facultate. Ca sa vedeti: prima facultate europeana de pe teritoriul tarii noastre avea profilul de drumuri, acel profil la care acum suntem printre ultimii europeni, daca nu cumva chiar in coada cozii.

Scoala de Poduri si Sosele a capatat faima datorita catorva dascali de prestigiu, printre care inginerul Anghel Saligny, constructorul celebrului pod de la Cernavoda, precum si al silozurilor din portul Constanta, de asemenea, unicate europene.

Pe structura Scolii de Poduri si Sosele, a fost intemeiata in 1920 Scoala Politehnica Bucuresti, iar dupa reorganizarea invatamantului din 1948, s-a infiintat Facultatea de Cai Ferate, desprinsa tot din vechea Politehnica si ulterior Facultatea de Transporturi, unde si-a facut studiile superioare domnul Liviu Dragnea.

Ca sef politic al dnei Firea, se pare ca dl Dragnea nu i-a transmis nimic din valoroasele sale cunostinte din domeniul transporturilor, unde mi se pare firesc ca starea drumurilor sa fie si ea un obiect de studiu. I-a transmis numai cunostintele politice, iar dna Firea, in loc sa devina un bun edil cunoscator al urbei, a devenit un bun politruc, cunoscator numai al luptei cu Opozitia.

Concluzia? Daca Anghel Saligny ar fi fost si el politruc, pun pariu ca si astazi am fi traversat Dunarea tot cu barca.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Primaria Capitalei societati comerciale, #Primaria Capitalei reparare drumuri , #primar Bucuresti