La 41 de ani de la cutremurul in care s-au prabusit blocuri intregi, 170 de cladiri din Bucuresti ar avea aceeasi soarta

Duminica, 04 Martie 2018, ora 08:59
3839 citiri
La 41 de ani de la cutremurul in care s-au prabusit blocuri intregi, 170 de cladiri din Bucuresti ar avea aceeasi soarta
Foto: Hepta.ro

Nu mai putin de 170 de cladiri din Bucuresti nu ar avea nicio sansa in fata unui cutremur de felul celui care s-a produs acum 41 de ani, dar Primaria Capitalei anunta ca va incepe consolidarea a 29 de imobile, dupa ce a infiintat doua noi entitati care sa se ocupe de aceasta.

Astfel, chiar vineri, inaintea comemorarii tragediei din 4 martie 1977, Gabriela Firea a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a "restartat programul de consolidari al Primariei Municipiului Bucuresti".

Recent a fost actualizata si lista cladirilor aflate in pericol, in cazul unui seism.

"Restartarea", asa cum ii spune PMB, va presupune alocarea a 10 milioane de euro pentru actiuni de reabilitare si consolidare a cladirilor cu risc seismic si infiintarea a doua noua entitati, care vor avea in atributii consolidarea cladirilor aflate in risc.

"Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la imobilele aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile care vor intra in executie in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de cladiri si expertizarea altor 24", a anuntat institutia.

"Pentru ca pana acum in Primaria Capitalei nu existau decat opt persoane care se ocupau de acest program si pentru ca in 27 de ani, autoritatile locale au reabilitat doar 20 de cladiri, am luat decizia de infiintare de urgenta a doua entitati noi, formate din specialisti in domeniu, care sa ofere solutii reale la aceasta problema. Astfel, de anul trecut am infiintat doua entitati clare, care, cu 263 de angajati, desfasoara numai actiuni dedicate acestui domeniu".

Nu mai putin de 22 de companii au fost infiintate, anul trecut, de Primaria Bucuresti, cu scopul declarat de a face mai usoara, mai simpla si mai ieftina viata bucurestenilor, dar e neclar cum fac asta. Citeste aici despre periplul reporterului Ziare.com, in cautarea acestor companii.

Cele doua entitati la care face referire Primaria sunt Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajati, si Compania Municipala Consolidari (CMC), care are deja 217 de angajati.

Planurile par totusi ambitioase, tinand cont de faptul ca santiere sunt deschide doar in cazul a cinci cladiri, dupa cum anunta PMB. Acesta este cazul imobilelor din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870. Un alt imobil la care au inceput lucrarile este cel de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30.

Alte trei imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, mai anunta PMB.

Peste 30.000 de locuinte s-au prabusit sau au fost grav avariate, 1.578 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 11.321 au fost ranite, in 4 martie 1977, potrivit bilanturilor publice. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde.

Datele oficiale arata ca in urma cutremurului si-au pierdut viata 1.578 de persoane, majoritatea in Bucuresti, iar alte 11.321 au fost ranite, in principal din cauza prabusirii cladirilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Primarie cutremur risc seismic , #primar Bucuresti