La un an de la alegeri, ce a promis si ce a facut primarul Firea

Marti, 06 Iunie 2017, ora 08:28
40000 citiri
La un an de la alegeri, ce a promis si ce a facut primarul Firea
Foto: Arhiva Ziare.com

Azi se implineste un an de la alegerile locale. Cu totii ne amintim promisiunile de basm din campanie, facute de Gabriela Firea, dar si de dupa ce a ajuns in functie. Insa multe au ramas pana acum doar vorbe.

Printre cele mai mari doleante ale bucurestenilor sunt cele legate de trafic - lucrari neterminate, benzile unice pentru RATB sau parcarile -, dar si noi mijloace de transport in comun, trotuare sau chiar si caldura din calorifere.

In aceste domenii, cel putin, promisiunile s-au dovedit a fi doar praf in ochii alegatorului.

Ziare.com a adunat la ceas "aniversar" doar cateva dintre promisiunile Gabrielei Firea, atat din campania electorala, cat si pe parcursul mandatului sau de pana acum, care sunt neindeplinite:

Parcari

"Incepand cu primavara lui 2017, va incepe constructia de parcari, astfel incat in vara lui 2017 vom avea deja primele parcari finalizate", se arata in programul Gabrielei Firea pentru perioada 2016-2020.

Suntem deja in vara si este evident ca Primaria nici nu a inceput constructia de astfel de parcari si nici nu a fost anuntata vreo data cand ar putea incepe.

Apoi, tot legat de parcari, Firea a mai promis si un sistem de taxare automata, pentru disparitia parcagiilor ilegali, si construirea de parcari de resedinta.

"Pentru parcarile publice de suprafata vom introduce sistemul de taxare automata, cu plata online sau prin sms. Astfel, in afara optimizarii incasarilor, vom elimina si fenomenul parcagiilor ilegali. Posturile desfiintate prin disponibilizarea agentilor incasatori vor fi transferate la politia locala, pentru a se asigura un control eficient al parcarilor.

Vom demara un amplu program, impreuna cu primariile de sector de amenajare si construire de locuri de parcare de resedinta, astfel incat sa fie descongestionate arterele de circulatie", se mai arata in program.

Nici aici, pana acum, nu am vazut nimic concret.

O alta promisiune din aceasta arie foarte dureroasa pentru soferii din Capitala este cea legata de construirea de parcari de tip Park@Ride. Cu alte cuvinte, cei care ajung in Bucuresti cu masina personala o pot lasa intr-o parcare, iar de acolo sa circule cu mijloace de transport in comun.

In programul Gabrielei Firea scrie ca se va continua acest proiect, desi pana acum nu exista nicio astfel de parcare, dar in acelasi timp se solicita informatii cu privire la terenurile disponibile in acest sens:

"Vom continua proiectul parcarilor de tip Park&Ride, amplasate la toate portile de intrare in oras, unde cei care fac naveta in Bucuresti sa-si poata lasa autoturismele pe timpul zilei, avand la dispozitie mijloace de transport in comun (ideal metroul).

Vom solicita cat mai repede posibil comisiei de patrimoniu o situatie clara a tuturor terenurilor libere unde se pot construi parcari si se inventariaza zonele prioritare, unde constructia de parcari este urgenta pentru fluidizarea traficului. Vom evalua, de asemenea, stadiul in care se afla proiectele deja demarate in acest sens si, in functie de necesitate, vom interveni in acest proces.

In vara aceasta, vom cuprinde in rectificarea de buget sume pentru aceste parcari si vor fi organizate proceduri transparente de licitatii".

Pe 22 mai, Firea a explicat ca una dintre masurile pentru fluidizarea traficului in urmatorii 13 ani o reprezinta si acest tip de parcari.

Cu o luna inainte, primarul promitea, la 10 luni de mandat, mii de parcari si piste de biciclete, adaugand ca banii sunt deja pregatiti.

Singura problema este ca s-a dat iarasi un nou orizont de timp - locurile de parcare supraterane pot fi gata intr-un an, un an si jumatate, in timp ce cele subterane in 2 - 3 ani, toate la intrarea in Capitala, langa gurile de metrou. Pana atunci, mai asteptam.

RATB - A promis sute de vehicule, se cumpara 2+10

Aici, au fost cel putin trei etape de promisiuni.

Astfel, la cateva zile dupa ce a ajuns primar, Firea a anuntat cumpararea a 200 de autobuze la mana doua pana in toamna care a trecut si a altor 300 noi pana in acest an.

Apoi, oferta a fost "majorata", in luna octombrie a anului trecut, Firea anuntand ca vor fi cumparate 500 de vehicule pentru RATB, dintre care 30% vor fi electrice. Edilul estima atunci ca licitatia urma sa aiba loc in jurul lunii februarie.

In decembrie 2016, acelasi primar plusa la 600 numarul vehiculelor, fara a spune si la ce suma se ridica aceasta investitie.

Nici pana acum, la aproape un an de la instalarea in functie (23 iunie), nu s-a intamplat nimic in acest sens, iar termenul dat chiar de Firea (februarie!) e deja depasit cu cateva luni.

Aflam in schimb de la un viceprimar ca doar 2 tramvaie si 10 autobuze vor putea fi cumparate de Primaria Capitalei in acest an.

Iar pentru ca in prezent multe autobuze, tramvaie si troleibuze sunt vechi si foarte vechi, majoritatea nu au fost dotate cu aer conditionat, asa ca pentru bucurestenii care merg zilnic cu RATB urmeaza cateva luni fortate de sauna.

Cat despre dotarea mijloacelor de transport in comun cu aer conditionat, iata ce spunea, pe 31 martie, Constantin Tobescu, purtatorul de cuvant al RATB:

Din 1.000 de autobuze in total, 512 sunt dotate cu aer conditionat, restul nu au.

Din 257 de tramvaie, doua au aer conditionat, cele construite in 2015. Celelalte sunt mai vechi si nu dispun de asa ceva.

Dintre troleibuze, niciunul dintre cele 165 nu are aer conditionat, ci doar sisteme de ventilatie

Benzile unice ale RATB

Subiectul a generat intense discutii, in aceste saptamani, iar totul a culminat cu haosul din traficul din nordul orasului, provocat dupa infiintarea unei benzi unice pentru RATB, acest lucru realizandu-se insa dupa o documentare incompleta, potrivit consilierului general liberal Ciprian Ciucu.

Vazand dezastrul si nervii pe care i-a provocat soferilor, Gabriela Firea a decis ca proiectul benzii unice va fi implementat mai la vara, cand intra elevii in vacanta si oricum traficul e mult mai lejer. Cat priveste incercarile de pana acum, edilul a spus ca totul a fost doar un test, pe banii si creierii nostri.

La 3 zile dupa haosul de la intrarea in Bucuresti, stalpii ce delimitau benzile unice pentru RATB au fost indepartati. Aceasta este inca o dovada ca nu a fost un test, deoarece nu doar ca nu a fost anuntat, ci s-au si cheltuit bani pe acei stalpisori, precum si pe montarea si demontarea lor, cand oricum banda putea sa fie semnalizata, asa cum este de mult timp pe Calea Dorobanti sau pe Bulevardul Unirii.

Firea a tinut insa sa precizeze ca ea nu da inapoi. Vom avea benzi unice si bucurestenii trebuie sa renunte, voluntar, la masini, altfel vor fi luate alte masuri. Oare ce ne mai paste?

Tichet unic pentru RATB... gratuit

Dar doamna Firea a mai facut si alte trei promisiuni legate de RATB, care la prima vedere sunt in folosul bucurestenilor, doar ca, deocamdata, par inutil de costisitoare, in timp ce doua dintre ele se bat cap in cap.

Acestea sunt tichetul unic RATB-metrou si transportul gratuit. Iata doua dintre prevederile programului pentru Bucuresti, din campania pentru locale:

"Dupa ce activitatea companiei de transport public va fi pusa pe baze economice sanatoase, va fi introdus biletul unic de calatorie, valabil atat pe mijloacele de transport de suprafata, cat si pentru metrou. Biletul unic va putea fi achizitionat nu doar de la punctele clasice de vanzare a legitimatiilor de calatorie, ci si online. De asemenea, va exista si o versiune electronica a tichetului, pentru telefoanele mobile inteligente"

Si:

"Voi gasi caile economice cele mai potrivite pentru ca transportul public sa fie gratuit, intr-un timp rezonabil, tocmai pentru a incuraja cat mai multi bucuresteni sa il foloseasca"

Daca, totusi, varianta aleasa va fi continuarea platirii biletelor si abonamentelor, si nu gratuitatea, PMB nu a precizat daca vor ramane in vigoare si tichetele doar pentru RATB si cele doar pentru metrou, si nici nu s-au facut alte lamuriri - cum si cand va fi implementata aceasta masura sau care vor fi preturile.

Iata o posibila varianta de bilete unice pentru RATB si metrou, vehiculata in anul 2012

Biletul unic ar urma sa fie, de fapt, un card unic reincarcabil, din care calatorii vor putea cheltui in cazul in care merg si cu RATB, si cu metroul. In programul Gabrielei Firea, nu sunt date insa astfel de detalii.

Cu informarile s-a ocupat, pana acum, directorul general al Metrorex, Marin Aldea. Pe 3 martie, acesta oferea detalii despre implementarea sistemului, iar pe 17 mai a anuntat ca pana la sfarsitul anului vom putea calatori cu aceeasi cartela cu metroul si RATB.

Amintim insa ca, imediat dupa ce a castigat alegerile, Firea vorbea despre transport in comun gratuit in Capitala. Si-a nuantat mai apoi declaratiile si a propus gratuitate inainte si dupa varfurile orare de trafic.

Dar de atunci nu a mai scos nicio vorba despre aceasta pomana promisa electoratului prea sarac ca sa isi permita macar sa plateasca transportul public.

Si ca si cum nu era destul, in conditiile in care mai mult de jumatate din totalul vehiculelor RATB nu sunt dotate cu aer conditionat, multe autobuze si trolee sunt tinute in autobaze din cauza ca au nevoie de reparatii, iar in mijloacele de transport in comun este o mizerie de nedescris, doamna Firea ne mai promite si alocarea a 1,34 milioane de euro pentru Internet gratuit si pentru o aplicatie.

Gropile eterne

Firea a inclus traficul la mai multe capitole in cadrul programului sau de promisiuni, insa deocamdata nu se simte nicio imbunatatire pe sosele.

Dupa succesive amanari, Pasajul Sudului a fost deschis in cele din urma la sfarsitul lunii aprilie, insa doar partial, cu toate ca Primaria promisese ca va fi "gata" in acea luna.

In ce priveste gropile, ele au reaparut ca de obicei dupa iarna si vara aceasta santierele de carpit gauri in asfalt vor intinde din nou nervii soferilor.

Asadar, nimic nou sub soare, desi in campanie pompos suna promisiunea doamnei candidat: "Contractele cu firmele de asfaltare vor fi puse pe baze noi, astfel incat sa se asigure rezolvarea operativa a tuturor problemelor din carosabil, precum si reabilitarea periodica a tuturor arterelor administrate de municipalitate, cu incadrarea in tinte bugetare sustenabile".

Iar in ce priveste amenajarea Soselei Prelungirea Ghencea, Firea a promis, in luna aprilie, doar trotuare si un nou studiu de fezabilitate.

RADET si caldura lipsa

Au fost insa si alte promisiuni, e drept ca aparute pe parcursul primului an de mandat al Gabrielei Firea.

De exemplu, in luna aprilie, in conditiile in care a fost o perioada de frig neobisnuit pentru jumatatea primaverii, iar RADET a anuntat ca reia incalzirea in Bucuresti, Gabriela Firea a promis ca va fi caldura in calorifere, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Tot in ce priveste RADET, administratorul sau judiciar, Gheorghe Piperea, a anuntat in luna martie disponibilizari in companie, in ciuda promisiunilor anterioare ale doamnei primar ca nu va fi nimeni dat afara.

De altfel, primarul declarase, cu 6 luni inainte, pe langa faptul ca nu vor fi disponibilizari la RADET din cauza insolventei, si ca bucurestenii "vor avea la timp si in conditii deosebite de confort apa calda si caldura".

Ce s-a intamplat cu transparenta?

Ar mai fi inca o promisiune a doamnei Firea, din august 2016, in urma unei intalniri cu ambasadorul american Hans Klemm. Promisiunea viza transparenta, insa si ea a fost incalcata: "Din primul moment cand am venit la Primarie, am solicitat transparenta 100%, atat in ceea ce priveste activitatea directiilor de specialitate cat si a Consiliului General".

Dupa doar trei luni, Primaria Municipiului Bucuresti a transmis o nota de serviciu adresata "directorilor generali/ directorilor/ directorilor executivi ai aparatului de specialitate al Primarului General si ai Institutiilor publice de interes local ale Municipiului Bucuresti".

Aceasta prevedea urmatoarele: "Conducatorii din aparatul de specialitate al Primarului General precum si cei ai institutiilor publice de interes local ale Municipiului Bucuresti, se pot prezenta la convocarile Consiliului General al Municipiului Bucuresti si pot transmite date, informatii si documente solicitate de catre acesta numai dupa informarea prealabila a PRIMARULUI GENERAL si cu acordul acestuia".

Iepurasi gigantici, concerte, logo si concursuri pentru cele mai frumoase locuinte

Dar totusi ce a facut intr-un an doamna primar in Capitala?

A aruncat bani pe concursuri si concerte.

PMB a demarat un concurs in care va premia cea mai frumoasa fatada, cel mai frumos balcon, cea mai frumoasa curte din Bucuresti, pentru care pune la bataie premii in valoare totala de 214.000 lei.

A facut mai multe concerte, despre care nu am aflat exact cat au costat (in ciuda solicitarilor Ziare.com la PMB), singurul de care stim sigur este cel de la Ziua Europei, pe care s-au cheltuit 386.000 de euro.

Iata si alte proiecte costisitoare fara niciun beneficiu direct pentru viata de zi cu zi a bucurestenilor: concursul pentru desemnarea logo-ului Capitalei, amplasarea de decoratiuni in locurile publice cu ocazia diferitelor sarbatori, in conditiile in care Capitala e plina de gropi.

Nici logo-ul, nici fatada cocheta si nici decoratiunile de sarbatoare nu vor face ca la vara sa circulam civilizat cu masina, pe jos sau cu RATB in acest minunat oras european.

Capitala noastra va arata cu totul diferit. Nu va mai fi atat de aglomerata, nu va mai fi atat de plina de mizerie, de poluare, de gropi.

(...) Rezultatele mandatului meu nu vor putea fi masurate abia peste patru ani de zile, cum am fost cu totii obisnuiti, ci, daca bucurestenii vor decide si voi fi primarul lor, rezultatele se vor vedea in cateva luni, pentru ca unele dintre solutii se pot lua imediat si nu trebuie sa asteptam ani de zile pentru a vedea cum calitatea vietii bucurestenilor se imbunatateste

Gabriela Firea, in aprilie 2016, la depunerea candidaturii

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...