Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions

Marele jaf! "Cred ca bucurestenii nu inteleg ce ni se pregateste. Firea ne duce in zona Venezuelei" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 07:03
74766 citiri
Marele jaf! "Cred ca bucurestenii nu inteleg ce ni se pregateste. Firea ne duce in zona Venezuelei" Interviu
Foto: Facebook/Ciprian Ciucu

Cele 22 de companii de stat infiintate de Gabriela Firea sunt o premiera mondiala si un model periculos, care ne va duce in zona Venezulei, atrage atentia consilierul PNL Ciprian Ciucu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Ciprian Ciucu a explicat in ce domenii vor actiona aceste firme, cum au aparut managerii ca scosi din joben si pe ce se vor duce banii bucurestenilor, 100 de milioane de lei doar in ultimele trei luni ale acestui an:

"1 milion se duce doar pe consilii de administratie, alcatuite din 3- 5 oameni, si cenzori. Se duc pe salarii, autoturisme, sedii, laptopuri. Una dintre companii isi inchiriaza un sediu cu 20 euro/mp intr-o zona unde pe piata libera pretul e de 5-10 euro/mp. (...) In compania de IT costa mai mult masinile decat calculatoarele", arata Ciucu.

Cum arata planul? "Am intrebat daca va fi mai eficienta firma de parcari, domeniu care acum, in mod aberant, merge in pierdere. Veti pune automate? Da, punem automate. Si atunci de ce aveti pe schema de personal 264 de angajati? Pai, cineva trebuie sa verifice daca oamenii au platit la automat. Smart city!"

De ce e atat de rau ca Primaria creeaza 22 de firme? Pana la urma poate ca aceasta este solutia dnei Firea pentru eficienta mai mare in serviciul bucurestenilor.

Avem o istorie post-comunista, de aproape 30 de ani, in care exemplele de succes pentru companiile de stat sunt aproape inexistente. Ele au fost intotdeauna politizate pe fata, ca actualele companii ale dnei Firea, si capusate. Adica si-au demonstrat ineficienta, au mers de cele mai multe ori pe pierdere, iar acolo unde au avut monopol au mers la limita profitabilitatii.

De ce spuneti ca aceste companii sunt deja politizate?

Au fost infiintate, nu ni s-a comunicat acest lucru, si normal ar fi fost sa vedem o campanie de proportii de recrutare a managementului acestor companii. Sa vuiasca presa de business, de capital: Primaria cauta oameni competenti!

Cati ar trebui?

In primul rand cei 22 de directori ai celor 22 de companii capitalizate cu aproximativ 100 de milioane de euro. Banii acestia ar fi trebuit sa fie in Pasajul Ciurel, in Prelungirea Ghencea, in Pasajul Berceni, dar nu au mai ajuns acolo, nu se regasesc in calitatea vietii bucurestenilor.

M-am trezit in Consiliul General cu niste nume. Nu ca ar fi fost prezentata o lista, ci am luat eu proiectele de hotarari de Consiliu General si am vazut cine semneaza fiecare justificare. Am inceput sa-i caut pe Google, unii mai apar, altii nu.

Dna Firea nu a venit in fata Consiliului sa explice cum i-a recrutat, care a fost procedura de selectie, intre ce candidati a ales, care sunt CV-urile lor, ce rezultate au avut in alte companii. Nimic!

Si ce ati gasit despre ei pe Google?

Mai nimic important. Unul, de exemplu, vine de la Deva, de la o autoritate de stat. Unul vine de la o firma din Voluntari, de la dl Pandele. O fi vreo coincidenta. Si acesti oameni pe cine vor aduce? Vor declansa o campanie de recrutare sau tot oamenii lor, dupa modelul directorilor?

Cat sunt platiti acesti directori?

Foarte bine. Am vazut si salarii de 16 mii de lei. Si angajatii vor fi foarte bine platiti.

In ce domenii vor opera aceste companii? Vaste. De la energie, vor sa topeasca RADET in RADET 2, pana la IT si consultanta.

Ce consultanta, pentru cine?

Nu stiu. Asta am intrebat si eu: veti merge la licitatii pe SEAP ca sa oferiti consultanta pe la ministere? Si mi s-a spus: da. Eu cred ca oamenii acestia nici nu stiu despre ce vorbesc.

Exista o companie pentru consolidari, desi exista o autoritate municipala.

Si ce se intampla in cazul acestei suprapuneri?

Nu ne-a spus. Inteleg din declaratii ca va angaja oameni de la anumite regii pe care vrea sa le desfiinteze. De exemplu, Administratia Strazilor ar urma sa se topeasca in trei firme: parcari, managementul traficului, cea care face partea de infrastructura.

Si am intrebat daca va fi mai eficienta firma de parcari, domeniu care acum, in mod aberant, merge in pierdere. Veti pune automate? Da, punem automate. Si atunci de ce aveti pe schema de personal 264 de angajati? Pai, cineva trebuie sa verifice daca oamenii au platit la automat. Smart city!

Exista si companie imobiliara, habar nu am ce va tranzactiona. Companie de igienizare, companie de publicitate. Va dati seama, vin alegerile si catre aceasta companie se va da tot afisajul bucurestean.

Va fi o companie de sport, cu o gramada de angajati care ar urma sa identifice locurile unde sa se faca terenuri de sport, ar trebui sa renoveze si niste terenuri, dar cea mai mare parte din buget va merge pentru plata sportivilor de performanta, desi ideea este de sport pentru toti.

Va exista compania de iluminat public care sa inlocuiasca Luxten si vor fi mari probleme pentru ca nu se stie in acest moment ai cui sunt stalpii, care sunt ai Luxten, care sunt ai Electrica sau ai mai stiu eu cui. E un haos total.

Cred ca bucurestenii nu inteleg ce ni se pregateste. Si nici partidele din Opozitie, inclusiv al meu, nu inteleg.

De ce n-ar fi aceste firme mai atente cu banii Primariei?

Daca asta e scopul, n-au decat sa se uite pe aparatul Primariei. Argumentul initial pentru infiintarea acestor companii a fost ca angajatii Primariei sunt prost platiti si nu putea avea oameni bine pregatiti si mobilizati.

Intre timp insa, Guvernul a dat voie autoritatilor locale sa creasca salariile si in Primarie ele au ajuns chiar decente. E drept ca sunt si multi cei care taie frunza la caini, multi adusi in ultimul an din zona Voluntari.

Acum ar putea fi intarit aparatul Primariei care sa fie mic si foarte puternic. Trebuie intarite partea de achizitie si partea de executie si control al contractelor. Dar nu asta fac ei.

Ei vor sa imparta bugetul in 22 de zari. Este cu mult mai greu sa urmaresti 22 de companii plus inca 50 de alte administratii din subordinea Primariei.

Dna primar va patrona sistemul fara sa fie legata direct de vreo achizitie sau alta. Raspunderea nu va mai fi a functionarului public, ci a angajatului dintr-o companie, care nu sunt functionari publici.

Este o plaga care pica peste Bucuresti, cu nume european.

Cum e in alte tari?

Acolo ai operatori privati cu traditie, care livreaza niste servicii de utilitati publice la pret reglementat si sunt controlati la sange pentru ca serviciile sa fie la standardele din contract.

Ce efect vor avea aceste companii asupra pietei libere?

Vor fi mari probleme in zona ajutoarelor de stat. E clar ca vor afecta piata concurentiala din Bucuresti. Vine o infuzie mare de bani publici, 100 de milioane numai pe ultimele luni ale acestui an, si ma astept ca anul viitor 30% din buget sa se duca spre aceste companii.

Ce vor face cu acesti bani?

Deocamdata, de exemplu, 1 milion se duce doar pe consilii de administratie, alcatuite din 3- 5 oameni, si cenzori. Se duc pe salarii, autoturisme, sedii, lap-top-uri. Una dintre companii isi inchiriaza un sediu cu 20 euro/mp intr-o zona unde pe piata libera pretul e de 5-10 euro/mp.

Va fi doar o investie semnificativa, de cateva zeci de milioane de lei, la unul dintre CET-uri. Dar ea nu are cum sa inceapa anul acesta, pentru ca firma e doar pe hartie.

A mai existat pe undeva acest model aplicat acum de dna Firea?

E o premiera mondiala. Gabriela Firea va pilota un model periculos care ne va duce in zona Venezulei. Vorbim despre un fel de socialism de stat prin companii ale statului care vor fi capusate si politizate, fara nicio eficienta economica. La stat te angajezi pe pile si nu faci nimic.

Nu e cam generala eticheta dvs?

Nu. Ma bazez pe experienta celorlalte companii care au aparate supradimensionate si nu se uita la eficienta. Nu sunt in stare sa fie competitive pentru ca primesc bani de la Primarie oricum.

M-am uitat cum si-au facut bugetele aceste companii si arata ca o institutie publica pentru ca 40% dintre posturi sunt de executie, iar 60% sunt personal de suport. Intr-o firma privata doar 20% este personal suport. Nu au traditie, nu cunosc piata pe care merg, n-au mai lucrat in Bucuresti, ci sunt parasutati aici. Riscul pentru oras e urias.

Daca facea sa zicem 4 companii, ca liberal tot nu mi se parea prea bine, dar putea avea o logica. Dar 22? Nici Dumnezeul managementului nu s-ar arunca la asa ceva.

Dna Firea spune ca va topi in aceste firme diferite administratii care nu sunt in aparatul central al Primariei. Ce nu inteleg e de ce nu o face transparent. As face o prezentare la tabla ca sa explic modelul meu de management cu atat mai mult cu cat nu a zis nimic despre asa ceva in campanie.

O asemenea reforma trebuie explicata, trebuie discutata, fundamentata pe studii. E facuta pe ascuns, nu stie nimeni in consiliu nimic. Consilierii din PSD si ALDE nu stiu in ce s-au bagat.

Viitorul primar ar mai putea sa desfiinteze aceste companii?

Foarte greu. In plus, ele reprezinta pentru dna Firea o masa de manevra politica de peste 10 mii, poate 15 mii de oameni care si-ar pierde locurile de munca, plus familiile lor. Numai RADET are acum 4.000 de angajati care vor fi mutati in noua companie.

Macar conducerile pot fi schimbate?

Depinde cum o faci. Daca o faci ca ei, se poate imediat. Daca o faci conform legii privind guvernarea corporatista dureaza luni bune. Va fi o nebunie.

Cu alte cuvinte exista posibilitatea ca prin aceste conduceri dna Firea sa pastreze controlul bugetului si in eventualitatea ca ar pierde alegerile?

O perioada buna de timp cu siguranta. Cine poate sa vina cu 22 de directori competenti si performanti?

Aceste companii vor avea profit?

Li se va pune din pix un profit de 5%.

Serviciile vor fi mai ieftine pentru ca profitul va fi mai mic decat al companiilor private de pana acum?

Teoretic, dar modelul cu companiile private de traditie strict monitorizate este cu mult mai eficient. Modelul pe care il propun ei inseamna politizare si capusare. Asta s-a intamplat cu toate companiile de stat.

Nu inteleg cine isi va asuma investitiile, companiile sau municipalitatea? Deocamdata vad ca in compania de IT costa mai mult masinile decat calculatoarele. Au scris direct ca vor cumpara Dacia Duster ultimul model si Apple, desi exista o lege a achizitiilor publice, nu poti pune direct marci de produse. Cele trei "Mac" costa cat toate celelalte pentru IT-isti. Nimeni de la o companie privata nu ar lua masini de trei ori mai scumpe decat investitia in calculatoare.

Nu au bugete pentru operatiune, ci doar pentru operationalizare. Cu ce bani vor derula contractele?

Iar vor cere de la Primarie.

Ati fost amenintat cu bataia in Consiliu?

Da, in comisia de transporturi s-a infierbantat un consilier PSD, provenit din zona sindicatelor, daca nu ma insel. M-a amenintat ca ma loveste cu un scaun in cap si in trei ani de mandat ramasi nu o sa plec nebatut de acolo.

De ce?

Pentru ca fac opozitie la PSD - ALDE si Gabriela Firea.

Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
Viorica Dăncilă, care urmează să candideze pe listele PNCR, partidul lui Cristian Terheș, la alegerile parlamentare, a ținut să precizeze că nu și-a trădat partidul, PSD, ci conducerea...
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
Analiză: Mircea Geoană și-a lansat candidatura cu un clip electoral în stil american, în care i se văd cearcănele adânci și în care își asumă, pornind de la aspectul fizic, că nu e...
#Ciprian Ciucu consilier Bucuresti, #Firea companii primarie , #primar Bucuresti
  1. Viorica Dăncilă, după ce a intrat în PNCR, partidul lui Cristian Terheș: „Nu mi-am trădat partidul. Oamenii aflaţi azi la conducere m-au trădat”
  2. Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură
  3. USR acuză PSD-PNL că au șters o audiere a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, de pe site-ul Senatului. Ministrul nu s-a prezentat la audiere
  4. Ludovic Orban anunță finalul carierei politice pentru Nicolae Ciucă: „Nu are stofă de lider"
  5. „Contre” pe tema traficului rutier. Nicușor Dan îl cheamă pe Marcel Ciolacu pe „șantierele ilegale” din Capitală. „Nu putem să lăsăm mafia imobiliară să facă politica instituţiilor statului”
  6. Geoană își recunoaște greșeala: ”Am făcut o greșeală de exprimare pe care o regret”
  7. Cele zece realizări din timpul mandatului de premier cu care se laudă Ciucă. „Am crescut salariul minim” VIDEO
  8. Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, în turul doi la prezidențiale. Lasconi, pe locul trei, urmată de șefii AUR și SOS SONDAJ
  9. Mircea Geoană, despre o posibilă fraudare a alegerilor: „M-au mai furat o dată, nu asta e problema”
  10. Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”