Ministerul Gabi Firea

Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 07:53
7833 citiri
Ministerul Gabi Firea

Neputand sa rezolve traficul infernal din capitala, nici sa faca toalete civlizate in scoli, nici sa asigure deratizarea orasului sau dezinsectia blocurilor, adica ce promisese in campanie, doamna primar general vine, din cand in cand cu idei noi si nepromise, de parca cele promise s-ar fi rezolvat.

O noua gaselnita se numeste secretariatul de stat Bucuresti, un fel de mini-minister, care ar trebui sa se ocupe cu dezvoltarea Capitalei. Motivatia? Te lasa lat: asa este la Londra. Adica, in Guvernul britanic, exista un Minister Londra si atunci, de ce n-ar exista si la noi, macar un Departament Bucuresti?

Nu pun la indoiala afirmatia dnei Firea privind ministerul britanic, dar ma intreb: se compara Londra cu Bucurestiul? Sau, daca vreti, se compara primarul de acolo cu cel de la noi? Si, pana la urma, daca hotaram sa facem si noi ce face Londra, de ce nu facem si un turn Eiffel, ca la Paris? Sau o poarta Brandembrug, ca la Berlin, un Canale Grande ca la Venetia sau chiar un Kremlin, ca stiti dvs unde?

Hai, ca ne dam mari! Dar, cu cat mai mari ne dam, cu atat mai mici ne vad altii. Chiar ne apropiem de ridicol, caci toate proiectele si ideile doamnei Firea au un numitor comun: un iz de improvizatie si amatorism. Sunt ca niste trasnai venite in cap netam-nesam, peste noapte.

Ma intreb daca noul departament, sau secretariat de stat, sau minister, sau cum s-ar numi, se va ocupa cu dezvoltarea capitalei, atunci primaria, inclusiv cele 22 de societati dependente, ce treaba vor mai avea? Raman numai cu deratizarea si dezinsectia, pe care oricum n-o fac?

Nu rezulta de nicaieri ca, fara un minister al Bucurestiului dupa modelul Londrei, am pus-o de mamaliga. N-am sesizat sa fi facut cineva un studiu de intentie, unul de impact, de fezabilitate sau de eficienta, care sa explice cam ce diferenta este intre un Bucuresti administrat numai de o primarie si unul administrat de o primarie si un Guvern.

Repet ceea ce au observat si altii, ca preocuparile primarului general nu sunt axate intr-atat pe buna functionare a orasului cu tot ce are el, pe cat de niste noi structuri inexistente, pe care cauta sa le infiinteze, ca sa iasa in evidenta insasi dna Firea si sa se bata cu pumnul in piept cum ca a facut ceva di granda.

Tot ca un fel de tichie de margariar mi se pare si ideea cealalta, cu spitatul metropolitan, de dragul caruia ii sfaraie calcaiele primariei generale, fara sa observe ca nu de mega-spitale duce tara lipsa acuta, ci de medici si asistente. Este mai urgent sa retii personalul dornic de duca, decat sa construiesti in nestire.

Mega-spitalul imi aduce aminte de faimoasele "circuri" ale foamei de pe vremea Raposatului. Pe atunci, lipseau alimentele in toata tara, iar faptul ajunsese la urechile celor doi conducatori. Specialistii luati la rost n-au indraznit sa le spuna conducatorilor adevarul despre alimentele, care ne lipseau noua pentru ca se exportau la altii, si au dat lipsa pe seama insuficientei spatiilor comerciale.

Numaidecat, Ceausescu a dispus sa se construiasca in fiecare sector din capitala (dar si in tara) marketuri uriase. N-a ajuns sa le termine pe toate, dar cele finalizate au functionat o vreme, ca niste fantome, fara marfa.

Nu gaseai inauntru decat vanzatorii si cateva produse, din cele care nu prea mergeau la export: hartie igienica, sapun de rufe, vase emailate, sifoane, mustar, hrean, zacusca, conserve rusesti si muraturi bulgaresti.

Romanul, care stie mai bine ca oricare altul sa faca haz de necaz, a denumit acest tip de market "circul foamei". Iar acum ma intreb: ce altceva decat un urias circ al foamei pe profil medical ne pregateste dna Gabriela Firea intr-o metropola, unde nu atat de spitale ducem lipsa, cat de personal si medicamente?

Ar fi credibila primaria capitalei daca, inainte de a lansa o uriasa investitie intr-un spital, ar fi fost in stare sa demonstreze ca PSD a reusit sa devina atat de atractiv, incat medicii n-au alta dorinta mai mare decat sa locuiasca intr-o tara unde guvernele se schmba din sase in sase luni.

Dar cum sa devina atractiv un partid ai carui lideri isi bat joc chiar de cei care i-au ales? Dna Firea inventeaza altceva decat promisese in campanie, dl Dragnea face pe premierul de ocazie fara sa poata fi premier adevarat, un domn Codrin Stefanescu si-a permis sa afirme ca isi permite orice "pentru ca poate", si cu totii hotarasc intr-un glas ca nu mai este nevoie sa fii integru ca sa fii ministru. E destul sa vrea Dragnea.

In opinia mea, insasi doamna primar general devine din ce in ce mai neatractiva, cand vedem cu cata dezinvoltura ne flutura pe la nas petitia semnata de nume simandicoase, pentru construirea uriasului spital metropolitan si amplasarea lui intr-un anumit loc si nu in alta parte, fara sa fi dovedit cumva macar oportunitatea si impactul lui.

Iar daca doamna Firea a adunat atatea semnaturi pe document fara nicio cercetare, un studiu sau altceva dedesubt, nu pot decat sa constat, cu tot respectul cuvenit, ca exista si persoane simandicoase care semneaza ca primarul.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Gabriela Firea spitalul metropolitan, #Gabriela Firea petitie, #Gabriela Firea semnaturi , #primar Bucuresti