PNL face plangeri pe banda rulanta impotriva primarului Firea si administratiei PSD: Ce hotarari de consiliu ataca si cu ce argumente legale

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 12:16
4399 citiri
PNL face plangeri pe banda rulanta impotriva primarului Firea si administratiei PSD: Ce hotarari de consiliu ataca si cu ce argumente legale

PNL Bucuresti a anuntat, joi, ca se va adresa instantei pentru anularea companiilor municipale declarate ilegale dar reinfiintate de Gabriela Firea, va ataca in contencios administrativ hotararea CGMB privind amenajarea Parcului Cismigiu si va face plangere prealabila pentru modul in care s-a decis reamenajarea centrului Capitalei.

Presedintele PNL Bucuresti, Violeta Alexandru, a exprimat inca de la inceputul conferintei de presa nemultumirile liberalilor cu privire la modul in care se adopta hotararile in Consiliul General, precizand ca documentele "nu sunt pregatite si exista o tendinta de a ascunde decidentilor, consilierilor PNL, informatii relevante pentru a-si exercita mandatul".

Presedintele PNL Bucuresti a reclamat si faptul ca nu sunt oferite informatiile tehnice necesare adoptarii unor decizii si nici "modul in care primarul general propune sa investeasca banii publici".

"Doamna primar general se comporta ca si cum banii din bugetul public sunt banii domniei sale, pe care poate sa ii cheltuiasca dupa bunul plac", a acuzat Violeta Alexandru.

Astfel, ca urmare a nemultumirilor exprimate de consilierii liberali si de cetateni si "analizand temeinic modul in care se respecta legea in ceea ce priveste pregatirea, fundamentarea si aprobarea hotararilor de consiliu", PNL Bucuresti a hotarat sa se adreseze instantei, "aparand dreptul PNL de a avea acces la informatii si dreptul cetatenilor care reclama ca in CGMB si in exercitarea mandatului Gabrielei Firea se constanta o tendinta de a dispune de banii publici dupa bunul plac".

Violeta Alexandru a vorbit si despre "pasii ilegali" parcursi de Gabriela Firea cu privire la proiectul de hotarare de reconfirmare a companiilor municipale.

" (...) Pentru ca insumeaza peste 1 mld de lei ca buget si doar 6 din cele 20 s-au prezentat cu profit la sfarsitul anului trecut, restul fiind in pierdere, ne-am hotarat sa atacam in instanta hotararea de consiliu care se refera la reinfiintarea acestor companii. Spunem raspicat ca aceste companii sunt ilegale", a declarat Violeta Alexandru.

Presedintele PNL Bucuresti a reamintit ca, dupa ce instanta a decis definitiv ca respectivele companii au fost infiintate ilegal, Guvernul PSD-ALDE a modificat Codul Administrativ astfel incat CGMB a putut vota doar cu 50% plus 1 hotararea de reinfiintare a lor.

"Doamna primar general ignora decizia instantei si se foloseste de instrumente eminamente politice, de consilierii sai si de cei care o sprijina din celelalte partide, pentru pastrarea companiilor", a afirmat Violeta Alexandru.

In plus, aceasta a acuzat faptul ca in respectivele companii exista peste 6.000 de angajati, dar "nu veti gasi informatii online despre aceste companii care se numesc publice, nici despre componenta sau modul in care se iau deciziile acolo, nicio informatie despre activitatea lor".

A doua actiune pe care o va intreprinde PNL Bucuresti este atacarea in contencios administrativ a hotararii privind amenajarea parcului Cismigiu. Violeta Alexandru a criticat faptul ca initiatorii nu au furnizat informatii clare, cu toate ca "s-a cerut acordul pentru o suma consistenta de bani".

"Astfel de proiecte trebuie sa fie insotite de prezentarea detaliata a modului in care se cheltuiesc acesti bani (...) Sanctionand modul in care, probabil intentionat, echipa primariei nu ofera informatii, am luat decizia de a ataca in contencios administativ", a spus presedintele PNL.

Al treilea subiect al conferintei de presa a fost decizia primarului general de a reorganiza modul in care se circula in spatiul central al Capitalei.

"Proiectul privind decongestionarea spatiului din centru de autoturisme parcate neregulamentar este un proiect nepregatit (...), nu trateaza toate situatiile de viata si prezinta toate indiciile unor potentiale abuzuri in modul in care Politia va interpreta cazurile (...).

PNL Bucuresti a hotarat sa depuna o plangere prealabila din care se pot extrage argumente ca sa se completeze actul normativ, hotararea de consiliu", a anuntat liderul PNL Bucuresti, subliniind ca acel proiect "este incomplet" si facand referire la o serie de aspecte controversate, cum ar fi faptul ca "simpla implicare a Politiei Locale nu e suficienta pentru stabilirea contraventiei".

La randul sau, presedintele Comisiei Juridice a PNL Bucuresti, avocatul Daniela Chiriac, a oferit mai multe detalii cu privire la actiunile care vor fi intreprinse de PNL Bucuresti, subliniind, printre altele, ca nu poti sa rezolvi prin vot in CGMB situatia companiilor declarate definitiv ca ilegale de o instanta sau ca exista decizii conform carora pentru ridicarea masinilor nu are competenta decat Politia Rutiera, nicidecum autoritatea publica locala, asa cum crede primarul general Gabriela Firea.

Urmareste aici conferinta de presa si celelalte argumente legale invocate:

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...