Primaria Capitalei da cate 2.500 de lei pentru fiecare nou-nascut. Unde se depune dosarul si cat va costa in total aceasta masura

Luni, 24 Iulie 2017, ora 18:41
8408 citiri
Primaria Capitalei da cate 2.500 de lei pentru fiecare nou-nascut. Unde se depune dosarul si cat va costa in total aceasta masura
Foto: Arhiva Pixabay

La inceputul lunii iunie a.c., Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un proiect care prevede acordarea unui stimulent financiar de 2.500 de lei familiilor din Bucuresti la nasterea unui copil intr-una dintre maternitatile Capitalei, fie ea de stat sau privata.

Ziare.com a vrut sa stie ce calcule au dus la aceasta suma si ce impact bugetar are ea.

Primariei Capitalei, impactul bugetar pentru anul 2017 este de 17.500.000 lei la 7.000 de nasteri estimate a fi pe parcursul acestui an.

Iata si cum s-a ajuns la suma de 2.500 de lei, conform unui raspuns al Primariei Capitalei.

"Va prezentam detaliat calculul facut pentru acordarea acestui stimulent. S-au avut in vedere produse de stricta necesitate, ce urmeaza sa fie achizitionate in prima luna de viata, printre care enumeram:

- Patut cu saltea, pentru bebelusi (preturile pornesc de la 465 lei) ;

- Carucior care poate fi asezat in pozitia orizontala (minimum 320 lei) ;

- Masa pentru schimbat scutece (400 lei) ;

- Lenjerie pentru patut (in medie, 120 lei/set) ;

- Hainute (400-500 lei) ;

- Biberoane, tetine si produse pentru sterilizat biberonul (biberoane 15-20 lei, sterilizator - 150 lei) ;

- O baita speciala pentru bebelusi (25 lei) ;

- Prosoape din bumbac (30-40 lei) ;

- Gel de dus pentru copii (12-14 lei) ;

- Termometru pentru baita (20 lei) ;

- Burete acoperit cu bumbac;

- Sampon pentru bebelusi (12-14 lei) ;

- Ulei pentru masaj (10 lei) ;

- Crema;

- Servetele umede pentru copii;

- Scutece (70 lei/pachet) ".

Unde se depune cererea si ce trebuie sa contina dosarul

Parintii pot depune deja documentele pentru obtinerea stimulentului, mai arata Primaria Capitalei. Actele vor fi depuse la sediul Centrului de Informare si Consiliere pentru Cetateni din Sos. Stefan cel Mare, nr. 38, sector 2 si la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti din str. Foisorului, nr.56-58, sector 3, de luni-vineri intre orele 9:00 - 15:00.

Vor putea beneficia de stimulentul financiar parintii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. Cel putin unul dintre parinti sa aiba domiciliul sau rezidenta in municipiul Bucuresti;

2. Nasterea sa fi fost inregistrata intr-o maternitate de pe raza municpiului Bucuresti (publica sau privata).

Parintii se vor prezenta cu urmatoarele acte, in termen de maximum o luna de la data nasterii copilului:

- dosar cu sina;

- certificatul de nastere al copilului, original si copie sau nr. de inregistrare care contine CNP-ul copilului de la Biroul de inregistrare nasteri de la Oficiul de Stare Civila, in cazul in care nu s-a eliberat certificatul de nastere

Nota: dosarul se completeaza cu copie certificat nastere copil imediat ce este emis, cel mai tarziu in data in care se vireaza stimulentul;

- biletul de iesire din spital/certificat medical constatator al nasterii emis de catre unitatea sanitara (copie) ;

- actul de identitate al parintilor, original si copie;

- extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar.

Nota: Extrasul de cont se obtine de la banca unde este deschis contul, eliberandu-se pe loc;

- cerere tipizata (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe site-ul www.dgas.ro).

- declaratie de consimtamant (se completeaza la locatiile de depunere sau se poate veni cu ea completata, dupa ce se descarca de pe acelasi site).

Stimulentul se acorda o singura data pentru fiecare nou-nascut viu, pe baza de cerere, si numai pentru copiii in varsta de pana la o luna. In cazul in care mama are gemeni sau tripleti, va primi pentru fiecare copil nou - nascut suma de 2.500 lei.

Dosarul cu actele doveditoare este acceptat numai daca este complet, mai specifica Primaria Capitalei.

Masura isi doreste sa stimuleze natalitatea la nivelul municipiului Bucuresti, in conditiile in care "reducerea continua a natalitatii, in paralel cu o crestere constanta a numarului varstnicilor, va determina schimbarea echilibrului intre generatii, cu consecinte majore asupra dezvoltarii socio-economice viitoare prin reducerea progresiva a disponibilitatilor privind resursele umane", mai arata Primaria Capitalei, care ne-a pus la dispozitie si cateva date legate de numarul nasterilor din Bucuresti.

Astfel, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in perioada 2010-2015, numarul nou-nascutilor vii, ai caror parinti au rezidenta pe raza municipiului Bucuresti a scazut de la 21.147 copii nascuti in anul 2010 la 19.255 copii nascuti in anul 2015.

In anul 2016 au fost inregistrate 32.166 acte de nastere (cuprinzand acte intocmite pentru nou nascuti, inregistrari tardive ale nasterii, adoptii si nascuti morti).

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stimulent nastere 2500 lei, #stimulent financiar nou nascut dosar, #cerere stimulent nastere 2500 lei, #conditii stimulent nastere Bucuresti, #statistica nasteri Bucuresti , #primar Bucuresti