Primaria Capitalei era sa aloce zeci de milioane de lei in plus unui spital, din greseala. Clotilde Armand se razboieste cu Firea

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 18:22
7645 citiri
Primaria Capitalei era sa aloce zeci de milioane de lei in plus unui spital, din greseala. Clotilde Armand se razboieste cu Firea
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei a decis recent sa aloce fonduri unor spitale pe care le administreaza, insa la ultima sedinta a Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a fost aprobata o rectificare bugetara plina de erori.

Astfel, Spitalului Carol Davila i-a fost atribuita, printre altele, suma de 5,9 milioane de lei pentru achizitionarea unui sistem de securitate pentru retelele informatice, care in mod normal nu ar trebui sa coste mai mult de 6.000 de lei.

Clotilde Armand, fosta candidata a Uniunii Salvati Bucurestiul (USB) pentru Primaria Sectorului 1, a sesizat ca ceva nu este in regula si a cerut explicatii de la municipalitate.

"La ultima sedinta de Consiliu General a fost aprobata o rectificare bugetara prin care s-au alocat unui numar de 14 spitale, sume suplimentare de 130 de milioane de lei. Faptul ca se aloca bani catre sanatate nu poate decat sa ne bucure, insa felul in care s-a facut aceasta alocare bugetara ne duce cu gandul la un jaf de proportii al bugetului public si al banilor alocati pentru sanatate.

Vreau sa va dau un singur exemplu strigator la cer, din cei aproape 36 de milioane de lei alocati pentru spitalul de nefrologie dr. Carol Davilla - 5,9 milioane de lei sunt alocati pentru un sistem Fortigate 100D. Este vorba de un sistem de securitate pentru retelele informatice, care poate fi achizitionat pe Amazon pentru suma de...1450 de dolari", a scris pe Facebook Clotilde Armand.

Ea a cerut lamuriri de la cei care au intocmit propunerea de rectificare bugetara in legatura cu "ce stie sa faca in plus acel echipament achizitionat de merita platit o suma de 1000 de ori mai mare decat pretul pietei".

Primaria Capitalei a venit in scurt timp cu un raspuns. A fost o greseala, era vorba despre mii in loc de milioane, se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

"Este vorba despre o eroare materiala care, din pacate, nu a fost sesizata initial nici de catre managerii spitalelor care si-au asumat, sub semnatura, preturile estimate. Ulterior, aceste erori au fost identificate si corectate. Mai mult, printr-o adresa a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, se explica foarte clar faptul ca 'dintr-o eroare materiala la unele pozitii s-au trecut preturile in lei in loc de mii lei (...) '", sustin reprezentantii Primariei Capitalei.

Erori s-au strecurat nu doar in cazul sistemului de protectie informatica, ci si la un defibrilator portabil si la un panou de radioprotectie.

"Eroarea materiala nu avea cum sa produca efecte, pentru ca, la licitatiile care se vor efectua prin SEAP, se vor regulariza absolut toate preturile estimate", au mai spus oficialii din Primarie.

Insa pe Clotilde Armand nu au multumit-o raspunsurile, iar acum o intreaba pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, daca stie ce a semnat, in contextul in care, fara acele achizitii cu erori, bugetul alocat Spitalului Carol Davila nu ar fi fost de 35,9 milioane de lei, ci mai mic cu 21 de milioane de lei.

"Poate doamna Firea si majoritatea PSD functioneaza dupa alte reguli matematice.

Oricum, astfel de erori materiale nu s-ar produce daca Primaria capitalei ar face ceea ce-i solicitam de foarte multa vreme, sa ne puna la dispozitie spre verificare propunerile de alocari financiare in fisierele originale Excel inainte ca acestea sa fie votate in Consiliu.

De asemenea, aceasta eroare nu s-ar fi produs daca majoritatea PSD-ALDE-PMP nu ar fi fost asa grabita sa voteze fara dezbatere aceste propuneri pentru a masca alocarile dubioase. Mie mi se pare ca singura eroare materiala sunteti chiar dumneavoastra, doamna Firea!", a conchis Clotilde Armand.

D.T.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Primaria Capitalei eroare spital, #Firea Clotilde spital , #primar Bucuresti