Primaria Capitalei explica ce nereguli grave a gasit Corpul de Control la Odeon

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 17:27
4810 citiri
Primaria Capitalei explica ce nereguli grave a gasit Corpul de Control la Odeon
Foto: Facebook/Teatrul Odeon

Primaria Capitalei a anuntat, vineri, in legatura cu demiterea actritei Dorina Lazar de la conducerea Teatrului Odeon, ca in luna martie, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificari la institutia teatrala, in urma carora s-au constatat mai multe nereguli grave.

"In luna martie 2017, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificari la Teatrul Odeon, in urma carora s-au constatat mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea si administrarea bugetului si patrimoniului institutiei, obiective stabilite prin contractul de management", arata un comunicat remis de biroul de presa al PMB.

PMB precizeaza ca "in privinta contractelor incheiate de institutie au fost constatate mai multe incalcari ale prevederilor legale, respectiv Legea 273/2006 privind finantele publice locale, Ordinul 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si legale, precum si Ordinul 923/2014 pentru aprobarea normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv si a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfasoara activitatea de control financiar preventiv propriu", mai arata comunicatul.

Potrivit PMB, au fost identificate, intre altele: plati realizate inainte de incheierea contractelor in baza carora au fost facute (de exemplu: contract incheiat in luna iunie 2016, pentru care platile au fost facute incepand cu luna ianuarie 2016), dar si contracte care nu prezentau viza de control financiar preventiv si situatii de lucrari care nu prezentau bun de plata.

De asemenea, au fost identificate contracte incheiate de Teatrul Odeon a caror valoare nu era specificata si care nu se regasesc in Programul Anual de Achizitii Publice (PAAP).

Totodata, potrivit PMB, au fost stabilite incalcari ale procedurilor si prevederilor legale in ceea ce priveste atribuirea unui contract de lucrari de investitii, prin: acceptarea unei oferte care nu indeplinea criteriile de admisibilitate, dar si prin incalcarea principiilor tratamentului egal pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie publica prin favorizarea unui ofertant, incalcand prevederile OG 34/2006 si HG 925/2006 si prin faptul ca valoarea estimata prevazuta in PAAP era diferita de valoarea specificata in invitatia de participare.

Aceste incalcari s-au referit si la: modificarea tipului de procedura de realizare a achizitiei publice, din licitatie, asa cum era prevazuta in PAAP, in cerere de oferta, necorelari intre documentele aferente caietului de sarcini, necorelari intre prevederile caietului de sarcini si propunerea financiara a operatorului economic declarat castigator, necorelarea ordonantarilor de plata cu executia bugetara si decontarea nejustificata a unor cantitati de materiale.

"O alta neregula constatata se refera la incheierea, in cursul anului 2016, a unui numar de 27 de contracte de prestari servicii transport persoane si marfuri (recuzita, decoruri) in conditiile participarii la anumite festivaluri, beneficiarii acestor contracte fiind alte institutii de cultura participante la festival. Teatrul Odeon refactura contravaloarea serviciilor de transport, incasand de la beneficiar contravaloarea acestora si platind transportatorului, desfasurand o activitate de intermediere de transport care nu era inclusa in obiectul de activitate", mai arata comunicatul PMB.

Primaria Municipiului Bucuresti a precizat in comunicat ca platile nu erau efectuate din bugetul institutiei si nu erau prevazute in PAAP, Teatrul Odeon incheind astfel un angajament legal fara a avea prevedere bugetara, pentru necesitatea unei alte institutii, respectiv organizatorul de festival.

De asemenea, potrivit Primariei, reprezentantii Teatrului Odeon au efectuat deplasari in strainatate - in New York, Madrid si Florenta, fara a obtine in prealabil toate acordurile prevazute prin contractul de management si fara a avea in bugetul aprobat si pe contul de executie bugetara sume prevazute pentru deplasari interne sau in strainatate.

"Nu in ultimul rand, inspectorii Corpului de Control au sesizat si neindeplinirea masurilor dispuse de Camera de Conturi Bucuresti prin procesul verbal de constatare, incheiat in data de 04.12.2015, inregistrat la Teatrul Odeon", mai arata comunicatul PMB.

Primaria Municipiului Bucuresti a facut precizarea ca raportul corpului de control a fost inaintat institutiilor abilitate, in vederea dispunerii masurilor prevazute de normele legale in vigoare.

PMB a anuntat, miercuri, ca Dorinei Lazar i-a fost incetat contractul de management la Teatrul Odeon si ca actrita a fost inlocuita in functie, in regim de interimat, de Dumitru Cristian Sofron, pana la organizarea concursului de proiecte de management, conform legii.

Citeste si Directorului de la Odeon, demis de Firea, i s-a sugerat de cateva luni sa isi caute alta slujba: Alt loc de munca dupa 77 de ani e la cimitir

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Primarie precizari demitere Odeon, #Teatrul Odeon director demis , #primar Bucuresti
Comentarii