RISE Project: Codrin Stefanescu se pregateste sa incaseze 4 milioane de euro de la Primaria Bucuresti pentru un teren luat ilegal de la stat UPDATE

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 20:07
26505 citiri
RISE Project: Codrin Stefanescu se pregateste sa incaseze 4 milioane de euro de la Primaria Bucuresti pentru un teren luat ilegal de la stat UPDATE
Foto: Facebook/Codrin Stefanescu

Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, se pregateste sa incaseze 4 milioane de euro de la stat, banii urmand sa fie dati de Primaria Capitalei pentru exproprierea unui teren scos ilegal din proprietatea comuna a contribuabililor, arata jurnalistii de la RISE Project.

"Liderul PSD va vinde Primariei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumparat cu 6,7 euro/mp si care n-ar fi trebuit niciodata sa ajunga in circuitul civil al tranzactiilor imobiliare.

Afacerea lui Stefanescu - facuta, cap-coada, cu bunurile statului, in detrimentul statului - il va recompensa cu o rata a profitului de 2.200 la suta (...) Cel mai mare pret identificat de RISE intr-o tranzactie de pe piata libera, facuta cu pamanturile din aceasta zona in ultimii cincisprezece ani, este de 70 de euro/mp: deci de doua ori mai mic decat cel oferit de Primaria Capitalei!", se arata intr-o ancheta publicata miercuri de RISE Project, in care sunt prezentate datele si documentele din care ar reiesi "tunul financiar care urmeaza sa il imbogateasca pe secretarul general interimar al partidului de guvernamant".

UPDATE joi 20:00 - Intr-un punct de vedere transmis Ziare.com, Primaria Capitalei precizeaza ca Hotararea CGMB a fost adopata in 28 noiembrie 2013, in timp ce Gabriela Firea este primar de doar doi ani.

"Ulterior adoptarii Hotararii Consiliului General, procedura de expropriere nu a fost continuata (...) Prin urmare, nu a fost efectuata nicio plata cu titlu de despagubire pentru vreunul din cele 87 de imobile", precizeaza PMB.

De asemenea, primaria informeaza ca proiectul "nu este prevazut in Planul Anual de Achizitii Publice pentru anul 2019" si, conform legislatiei in vigoare "daca au trecut mai mult de cinci ani de la elaborarea unui proiect, documentatiile tehnice initiale nu mai sunt valabile, fiind necesare actualizarea si reaprobarea acestora".

"In consecinta, exproprierile la care se face referire in articole pot fi posibile numai dupa ce se aproba din nou indicatorii economici, amplasamentul si culoarul de exproprieri si numai dupa ce exista prevederi bugetare destinate proiectului", sustine PMB.

Cum a inceput totul

Conform RISE Project, totul a inceput in noiembrie 2013, cand, la initiativa fostului primar Sorin Oprescu, CGMB a hotarat exproprierea unor terenuri pentru extinderea Bulevardului Timisoara.

Cea mai mare dintre cele aproape 90 de parcele, un teren de 3,18 hectare, ii apartine lui Codrin Stefanescu si unei alte persoane. "Cum cei doi detin respectivul teren in raportul de 80%-20%, lui Stefanescu ii vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion", scrie sursa citata, care prezinta mai multe facsimile.

In ancheta jurnalistilor de la RISE Project apare o adevarata increngatura de afaceri si interese, printre care si numele omului de afaceri Sorin Stanescu, nasul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea.

La mijloc ar fi un teren achizitionat de Codrin Stefanescu si asociata lui, care pana in 2004 a apartinut statului roman, apoi a fost retrocedat companiei Institutul Pasteur SA, preluata de la stat inca din 2000 si detinuta pana astazi de Sorin Stanescu. Instanta a decis insa ca retrocedarea s-a facut ilegal si a anulat titlul de proprietate, sentinta din 2011 fiind definitiva.

"Chiar daca titlul de proprietate a fost anulat inca de acum opt ani, niciun metru patrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a intors pana astazi in proprietatea statului! (...) Maruntit si imprastiat, de-a lungul anilor, prin contracte succesive de vanzare-cumparare, incheiate intre Institutul Pasteur SA si tot felul de terti, pamantul are, astazi, o constelatie intreaga de proprietari particulari", arata cu documente RISE Project.

Printre respectivii proprietari se numara si Codrin Stefanescu, care a confirmat pentru Digi24 informatiile inca din 2013, atunci cand CGMB a votat exproprierile pentru prelungirea Bulevardului Timisoara.

"Primarul general, Gabriela Firea, nu a raspuns la mesajele RISE, prin care am intrebat-o in ce faza se gaseste actiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau in calea extinderii Bulevardului Timisoara", mai precizeaza jurnalistii de la RISE Project.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#teren Codrin Stefanescu expropriere Pasteur , #primar Bucuresti