Tara arde si primarul general se piaptana

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 17:29
6720 citiri
Tara arde si primarul general se piaptana

Nu seamana nici pe departe promisiunile, facute in campania electorala de catre candidatul Gabriela Firea, cu ceea ce s-a ales din aceste promisiuni, dupa ce candidatul s-a vazut cu sacii in caruta si a devenit primar general.

Atunci, promitea sa rezolve in cateva luni traficul infernal din cea mai dezordonata capitala europeana, plus transportul in comun din cea mai neprietenoasa metropola a continentului.

Acum, s-a apucat de giugiulit balcoane, fatade, gradini, de ridicat statui si monumente, plus tarabele de Craciun si nefericita galceava cu premierul, de care n-avea nevoie nici partidul, nici coalitia, nici Bucurestiul si nici tara.

Si nu putem spune ca Bucurestiul n-ar avea probleme demne de un primar general mai acatarii. Cum spuneam, atat traficul infernal, cat si transportul in comun au ramas in aceeasi faza a batutului apei in piua, pe care o caracteriza atat de plastic popularul Anton Pann: "Daca nema putirinta, geaba chichirez galceava".

Pentru cine nu stie, cam asa as explica: daca nu esti in stare, degeaba te tot ratoiesti la altii.

Dar cea mai fierbinte problema a Bucurestiului, una atat de oparita, incat ar merita ca primarul general sa le lase pe toate celelalte in mana functionarilor de alte grade si sa se ocupe personal numai de asta, este cea a seismului, a catastrofalului cutremur, a temutului dezastru despre care niciun expert nu se indoieste ca va veni, dar nimeni nu stie cand.

Pe doamna Gabriela Firea, care nu pierde nicio ocazie sa apara la televizor cu probleemele ei de imagine, n-am prea auzit-o sa spuna ca face ceva pentru ca inevitabila nenorocire sa-i loveasca pe bucuresteni cat mai putin sever.

Nu-mi permit sa construiesc scenarii pe un fond atat de dramatic, dar nici nu ma pot abtine sa ma intreb ce le-ar explica doamna primar general bucurestenilor, in cazul cand orasul s-ar pomeni cu mii de victime, cu locuintele lor distruse sau avariate, cu zeci de mii de oameni fara adapost, cu intreg orasul ramas brusc fara incalzire in plina iarna, fara apa, gaze, canalizare, curent electric si chiar telefoane.

Ar indrazni sa le spuna ca i s-a parut mai important sa intre in conflict cu premierul, sa pregateasca neinspirate targuri de Craciun, sa organizeze concerte, sa premieze balcoane si fatade, decat sa consolideze cladiri, sa ia masuri pentru protejarea populatiei si diminuarea pagubelor materiale, in cazul cand vine seismul?

N-am ramas cu impresia ca seismul ar fi pe lista de prioritati a Primariei. Dimpotriva, pare ceva ca un fel de je m'en fiche de cutremur, adica pe romaneste, ma doare-n cot.

Nu consolidarea imobilelor, nu campanie de prevenire a populatiei, nu program pentru plasat in spitale eventualii raniti (nu numai in Bucuresti, in toata tara si as zice chiar in alte tari), nu program pentru functionarea utilitatilor pe avarie sau pentru refacerea celor distruse, nu spatii pentru cazarea sinistratilor. Nu, nu, nu.

In plus, doamna primar general si-a asumat personal un conflict cu arhidiaceza romano-catolica, privind sentinta unei instante data pentru a se demola o constructie de vreo 17 etaje, in apropierea catedralei catolice "Sfantul Iosif" (monument istoric) pe care o pericliteaza grav in caz de seism.

Tot je m'en fiche. In loc sa apeleze la specialisti, pentru a gasi solutie tehnica de executare a sentintei judecatoresti, doamna Firea a intrat in conflict cu arhidiaceza adoptand un limbaj polemic in raport cu aceasta.

Faptul ca, deocamdata, problema bate pasul pe loc nu este o rezolvare si as zice ca este vai de cozonacul primarului general in cazul cand - Doamne fereste! - se va prabusi mastodontul de 17 etaje peste catedrala.

Dar cel mai grav mi se pare faptul ca inca mai sunt sute de imobile ce necesita reabilitare, iar primaria, in loc sa puna fonduri la bataie in acest scop, si-a pus in minte sa cheltuiasca pe imaginea primarului.

Premii, biciclete, salarii mari (incomparabile cu restul bugetarilor), intentia de a bugeta o linie de metrou, alta intentie pentru linia de centura si "Cartierul Justitiei", fost "Esplanada", iata numai cateva din prioritatile primarului general.

Mi s-ar parea incomparabil mai oportune investitii majore in consolidarea edificiilor publice, dar si a unor imobile locative. Chiar daca acestea sunt proprietati private, in opinia mea, nu se cade ca Primaria sa se rezume la rolul de spectator care asteapta cutremurul, ca sa le vada prabusite si sa amendeze vinovatii.

In Bucuresti sunt 352 imobile marcate cu bulina rosie, cu risc ridicat de prabusire, si inca 407 imobile marcate tot cu bulina, incadrate in clasele II si III de risc seismic. In total, 759 imobile asteapta sa fie consolidate.

S-au consolidat pana in prezent 75 de imobile. Tinand seama de trecerea a peste 40 ani de la cutremur si de faptul ca inca 759 imobile asteapta la rand, regula de trei simpla, arata ca in ritmul actual, consolidarea lor se va face in urmatorii 400 de ani. Din pacate, n-am timp sa astept.

Citeste si Firea vrea sa ia banii destinati cladirilor cu risc seismic ca sa dea milioane de euro pe statui

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gabriela Firea Cartierul Justitiei, #Firea Targul de Craciun, #Firea cutremur consolidari imobile , #primar Bucuresti