Temperatura decenta a doamnei Firea

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 07:18
12830 citiri
Temperatura decenta a doamnei Firea

De la o vreme incoace, RADET publica pagini intregi cu adrese de strazi, bulevarde si cartiere unde livrarea agentului termic este oprita, din cauza unor avarii. Nu este o noutate. Au fost avarii si la inceputul acestei luni, si luna trecuta, si asta vara. Avaria este ceea ce ne caracterizeaza pe noi, astia, care "tinem" de RADET.

Si nu este vorba de un caz sau doua, de situatii punctuale. Sunt, cum spuneam, pagini intregi, tot una si una, cu blocuri in sir ramase fara incalzire si fara apa calda, in prag de iarna.

Sa-mi fie iertat, dar intr-o lume in care locuitorii ajung la spital sau chiar la cimitir in urma dezinsectiei, unde adolescentele sunt violate si apoi carbonizate, unde a trebuit sa apara un nou guvern ca sa desecretizeze violentele asupra cetatenilor din piata publica, unde chiar si ursii sunt lasati sa agonizeze pe cont propriu la sosea, in timp ce autoritatile isi dau cu dreptu-n stangu', nu ma mira ca si locuitorii Capitalei stau nespalati, cu copiii neimbaiati si cu batranii ascunsi non-stop sub plapuma.

Pusa in contextul ei, problema porneste de la RADET, care a intrat recent in faliment, la cateva zile dupa ce noul ministru al Energiei avertizase primaria sa ia masuri din timp, pentru ca Bucurestiul sa nu sufere de frig.

Ofuscata de asemenea punere la punct, doamna primar general Gabriela Firea a aparut numaidecat la televizor si a instiintat telespectatorii ca falimentul nu va avea loc, ca bucurestenii nu vor avea de suferit, iar primaria le garanteaza livrarea agentului termic "la parametri decenti".

Falimentul s-a pronuntat oficial, bucurestenii sufera tot mai mult, iar asta cu "parametrii decenti" ridica semne de intrebare cu privire la insusi profesionalismului edilului nostru general. Ma intreb: unde a citit doamna Firea despre parametrii tehnici ca ei pot fi decenti sau - doamne fereste! - indecenti?

Orice om cu un minimum de cultura tehnica stie ca parametrii unei instalatii sunt numai cei inscrisi in documentatia aferenta si in caietele de sarcini anume intocmite, pentru a putea fi verificati pe parcurs.

Ei nu sunt nici decenti, nici indecenti. Pur si simplu, corespund proiectului sau nu corespund, adica au acele caracteristici necesare pentru ca agentul termic sa circule pe intreaga retea proiectata si sa ajunga pana in cel mai indepartat punct al respectivei retele exact la temperatura si presiunea avute in vedere de proiectant.

Daca se indeparteaza de acest deziderat, atunci reteaua nu mai este functionala. In ce priveste termoficarea bucuresteana, parametrii sunt publicati zilnic pe site in "Starea actualizata a sistemului", din pagina RADET unde citim:

Temperatura apei calde - necesar: 55C +/- 5C

Temperatura apei calde - realizat: 50C

Aha, va sa zica nu este vorba de ceva decent sau indecent, cum crede doamna Firea, este ceva care se exprima cu grade Celsius, plus sau minus o eroare, asa cum prevad documentatiile si cum RADET nu ezita sa comunice pe site.

Asadar, parametrul proiectat este 55C +/- 5C, desigur, conform documentatiei tehnice, iar cel realizat, de 50 C. Cred ca RADET se lauda, poate ca sa-i dea curaj doamnei Firea sa pretinda ca suntem cu totii decenti cand dardaim de frig in apartamentele noastre si cand ne spalam cu apa rece sau deloc. Regiei ii este probabil rusine sa publice adevaratul parametru realizat, caci ma indoiesc ca exista vreun bloc in Bucuresti unde apa circula chiar cu cele 50 grade Celsius.

Ar fi normal sa ne indignam citind minciuna. Dar trebuie sa recunoastem ca, uneori, minciunile ni se potrivesc. Atunci cand un fost premier minte si pretinde ca a facut investitii majore in timpul mandatului, dar nu le-a facut, cand pretinde ca n-a intervenit in Justitie, dar a intervenit zdravan, ca n-a impiedicat functionarea statului de drept, dar a impiedicat-o, ca a spus totdeauna adevarul sau ca a ajutat diaspora pe care asta primavara o impiedica sa voteze, pare perfect normal sa existe si un edil general care minte ca ne asigura temperatura decenta in instalatii, chiar si fara s-o asigure deloc.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Gabriel Firea primar general, #RADET faliment , #primar Bucuresti