The Guardian o critica pe Firea: In timp ce orasele lumii incurajeaza sportul, Bucurestiul face un pas inapoi

Joi, 04 August 2016, ora 17:46
7466 citiri
The Guardian o critica pe Firea: In timp ce orasele lumii incurajeaza sportul, Bucurestiul face un pas inapoi

In timp ce orase din toata lumea incurajeaza din ce in ce mai mult miscarea, noul primar al Bucurestiului, Gabriela Firea, interzice manifestarile sportive pe Soseaua Kiseleff din centrul orasului, care era inchisa traficului auto in weekend-uri, pentru ca oamenii sa se poata plimba si juca in voie.

Subiectul controversat a aparut si in publicatia The Guardian, care se intreaba daca, nu cumva, capitala Romaniei face un pas inapoi.

"Motivul pentru ca facem asta in strada, vara, in weekend-uri, este sa-i incurajam pe oameni sa isi lasa masinile acasa, sa isi ia bicicletele, sa iasa la plimbare cu copiii lor, sa se joace, sa se distreze", a spus Alex Zamfir, cofondatorul Via Sport, care a organizat in ultimii sapte ani manifestarile sportive de pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde ale Bucurestiului.

O portiune de 750 de metri din Soseaua Kiseleff era inchisa pentru autoturisme de vineri, ora 22:00, pana duminica, ora 14:00, pentru ca bucurestenii sa vina acolo si sa practice diverse sporturi.

Totusi, intr-o sambata dimineata de la finalul lui iulie, dupa ce Primaria Capitalei a interzis manifestarile sportive, in loc de sute de copii si tineri jucandu-se, pe Kiseleff puteau fi "admirate" cateva masini in trecere, nu prea multe, vreo 20 si ceva pe minut.

Asta pentru ca, in urma cu cateva zile, organizatorii primisera o notificare de la primarie in care li se cerea sa opreasca manifestarile, pentru ca urmeaza sa se faca "lucrari edilitare" pe Kiseleff si mai multe bulevarde, care vor dura cateva luni.

Anterior, Firea s-a aratat deranjata ca manifestari sportive de genul acesta blocheaza traficul in Bucuresti, spunand ca inclusiv concertele din Piata Constitutiei vor fi in mare parte organizate in alte locuri. Ea a fost intens criticata pentru demersurile sale, despre care unii spun ca pun in pericol viata culturala si sportiva a orasului.

Fara concerte in Piata Constitutiei? De ce Arena Nationala sau Parcul Izvor n-ar fi cele mai bune solutii

In ultimii ani a fost o explozie de evenimente si festivaluri stradale in Bucuresti, ceea ce a adus un suflu nou orasului. "Este un oras vibrant, un oras care munceste. Este activ, nu mai e adormit. Cultura face parte din asta", a spus si Raluca Ciuta, managerul proiectului prin care Bucurestiul isi propune sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021 si director de programe culturale la ARCUB, mai scrie Guardian.

Bucurestiul, impotriva curentului

Totusi, intr-o perioada in care multe orase din toata lumea incearca sa incurajeze festivalurile stradale si activitatile in aer liber, Primaria Municipiului Bucuresti pare sa mearga impotriva curentului.

De exemplu, primarul Parisului Anne Hidalgo a decis ca Champs Elysees sa fie inchis traficului auto in prima duminica din fiecare luna, pentru ca pietonii sa se poata bucura pe deplin de celebrul bulevard.

Si alte orase, de la Mumbai pana la Sao Paulo, si-au deschis strazile in weekend-uri activitatilor pietonale, ca sa-i incurajeze pe oameni sa iasa din case, sa se plimbe si sa se distreze. Intre timp, alte metropole iau masuri si mai drastice pentru a limita circulatia masinilor in zonele centrale.

"Daca este ceva permanent, cred ca e un pas inapoi pentru Bucuresti", a aratat Ciprian Salceanu, un tanar programator care mergea pe Kiseleff cel putin o data pe luna ca sa joace tenis de masa si baschet cu prietenii sai.

Vorbind despre decizia sa de a interzice manifestarile sportive pe Kiseleff, Firea spunea intr-un interviu din 26 iulie ca nu ia lectii de la o companie care "se incapataneaza sa tina cinci persoane" pe acest bulevard "blocand sute de mii de oameni" in masini. Cei de la The Guardian au mentionat ca Firea nu a raspuns invitatiei de a le acorda un interviu.

Ulterior, pe 28 iulie, circa 70 de persoane s-au adunat in fara Primariei Capitalei si au jucat tot felul de jocuri, in semn de protest fata de decizia de a interzice Via Sport.

Jurnalistii britanici noteaza ca au circulat pe retelele sociale zvonuri cum ca Firea a interzis sportul pe Kiseleff si pentru ca sediul PSD este in zona, iar social-democratii trebuie sa stea in trafic in weekend-uri.

Inchiderea Via Sport ar putea imbunatati conditiile de trafic, insa putini cred ca va face o reala diferenta pentru soferi. "Se adauga cel mult 5-6 minute la calatorie. Nu mult, daca ne intrebi pe noi. Pare ca primaria spune ca traficul este mai important decat aerul proaspat in weekend", a conchis Zamfir.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...