Vacanta de martisor, un bonus personal de la doamna Firea

Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 07:55
5192 citiri
Vacanta de martisor, un bonus personal de la doamna Firea

Temperaturile scazute si zapada asternuta pe strazi au speriat Primaria Capitalei in asa hal, incat insasi doamna primar general a anuntat inchiderea scolilor mai intai pe doua zile, apoi pe toata saptamana.

Sa mai fi fost si azi gerurile, viscolele si zapezile de odinioara, care debutau inainte de Craciun si se terminau odata cu babele, ar fi fost motiv pentru doamna Firea sa inchida invatamantul pe toata iarna. Dar, vorba cantecului, unde sunt zapezile, cele de altadata?

In ultima vreme, iernile sunt blande. Tocmai acum, la spartul targului, ne-au lovit cateva zile de ger, un fel de mini-iarna, iar doamna primar general n-a pierdut ocazia sa se arate generoasa cu mamicile si cu copiii: "Nu ar fi intelept sau corect sa deschidem scolile pe ger".

Si, ca sa vada toate mamicile din tara cine a inchis scolile pe ger, primarul general s-a deranjat personal sa-i anunte pe telespectatori ce hotarare inteleapta si corecta a luat, fara sa stea mult pe ganduri.

In opinia mea, sa inchizi scolile vreme de o saptamana pe timpul iernii din cauza frigului, asta e ca in acea zicala, care le face atente pe mamici sa nu verse apa din albie, cu copil cu tot.

Totusi, am incercat sa gandesc pozitiv si mi-am zis: iata un primar caruia ii pasa de sanatatea copiilor. Iata omul caruia nu-i este indiferenta generatia de maine, care sufera la gandul ca elevii ar putea sa cada pe gheata, ar lua apa in galosi, s-ar imbolnavi. Decat sa-si ude ei galosii, mai bine inchidem noi scolile. Sa stea si profesorii acasa. Na!

Dar pe urma ma intreb: de ce asemenea anunt il face primarul general in persoana? N-are primarul alta treaba, intr-un moment cand ninge peste oras, cand a inghetat caldaramul, cand traficul e asa cum e, transportul in comun e si mai si, de accidente nu mai vorbim, iar caldura din apartamente a scazut brusc?

Imi vine sa fac o pararela intre harnicia cu care dna Firea anunta grija pentru copii si aparitiile de asta vara, cand ne vestea grija pentru cel mai dichisit balcon, cea mai frumoasa fatada, "cea mai cea" gradina, plus penibila bicicleiada de toamna, un sport pe care l-ar fi putut folosi elevii, numai daca nu venea iarna, nu ningea si nu se inchidea scoala.

Hai, ca simt si copiii secretul lui Polichinelle. Se vede de la o posta ca doamna Firea iese la rampa si se infige pe micul ecran, pregatindu-se pentru inca un mandat la primaria generala, afara de cazul cand s-a plictisit cumva de Voluntari si a inceput deja sa pohteasca la Cotroceni.

Cat ii priveste pe copii, nu mi se pare rau sa-i fereasca cineva de frig si nameti, desi, daca-mi aduc aminte de copilarie, niciodata n-am asteptat vacanta ca sa stau in casa ferit de rele, cat asteptam ca sa ies chiar in drumul relelor, cu saniuta, patinele sau chiar cu mana goala, daca zapada era buna de facut bulgari.

Insa sa se inchida scoala din cauza frigului, de asta n-am auzit in Capitala. Am fost elev bucurestean in anii '40 din veacul trecut. Pe atunci, Crivatul sufla altfel decat cel de azi. Iarna era iarna, gerul era ger, de Boboteaza crapau pietrele, dar nu s-a gandit nimeni sa inchida scoala.

Nu s-au inchis scolile nici macar in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, decat cu trei ocazii. Prima, in ianuarie 1941, pe timpul rebeliunii legionare, cand se purtau lupte in centrul Capitalei si se bombarda Piata Victoriei cu tunul, din superbul Palat Sturdza, astazi disparut.

Atunci, directorul de la Sf. Sava, unde invatam, ne-a adunat in curte si atata ne-a spus: "copii, duceti-va direct acasa, repede, pe drumul cel mai scurt si sa nu veniti la scoala decat cand s-o anunta la radio".

Sa nu-si inchipuie cineva ca la radio ar fi anuntat stirea primarul. Asta era strict treaba crainicului, cel care rostea radiojurnalul, dadea ora exacta si anunta programul din zilele urmatoare. Ne-am fi crucit sa-l auzim pe primar sau pe vreun ministru anuntand orarul scolilor.

A doua oara a fost in 1942, cand, in cladirea liceului, s-a organizat un spital improvizat pentru ranitii adusi de pe front. Am aflat tot de la radio ca trebuie sa ne prezentam in cladirea unui alt liceu, unde am invatat timp de un an in "schimbul doi".

A treia oara s-a intamplat cand au intrat rusii in nordul Moldovei si se indreptau cu tancurile chiar spre Bucuresti. S-a declarat vacanta mare de la 1 aprilie. Tot la radio. Si, bineinteles, tot cu crainicul.

Moda asta, cu intreruperea scolii din cauza iernii, a aparut mult mai tarziu, dar niciodata n-am auzit-o vestita de un demnitar, de alte personalitati de vaza, nici macar de un politruc. Niciunul, pana a aparut doamna Gabriela Firea la televizor.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Gabriela Firea liber scoli, #zile libere scoli, #zile libere elevi iarna , #primar Bucuresti