Gabriela Firea se revolta. Ponta o asteapta cu bratele deschise in sanul noii opozitii PSD

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 22:38
27423 citiri
Gabriela Firea se revolta. Ponta o asteapta cu bratele deschise in sanul noii opozitii PSD

Primarul Capitalei a avut prima iesire din front impotriva sefului PSD. O alianta care a functionat pana acum s-a rupt din cauza lui Liviu Dragnea, care a mers pana la capat cu asa-zisa "revolutie fiscala".

Gabriela Firea nu e un primar popular. Intr-un an si jumatate de cand si-a inceput mandatul nu a rezolvat niciuna dintre problemele majore ale orasului: circulatia e infernala, transportul public a ramas nefunctional, iar investitiile in infrastructura tind catre zero.

Ordonanta adoptata de Guvernul Tudose scade impozitul pe venit de la 16% la 10, iar aceasta decizie va gatui fluxul de bani catre bugetele primariilor. Aproximativ 40% din impozitul pe venit ajunge la primarii. Scaderea acestuia inseamna o reducere drastica a veniturilor din administratia publica locala.

Pentru Bucuresti, reducerea este de 300 de milioane de euro, adica o treime din veniturile primariei centrale.

In urma acestei decizii, administratiile oraselor vor stopa orice investitii, acestea depinzand exclusiv de banii de la buget. Dar, in opinia mea, lipsa investitiilor va veni si cu concedieri atat de la regiile publice, cat si de la firmele care prestau servicii pentru municipalitate.

Chiar daca si-a expus parerea critica, Gabriela Firea n-a escaladat conflictul cu Liviu Dragnea, desi ruptura s-a produs.

Gabriela Firea, felicitata de Liviu Dragnea, in iunie 2016, la sediul PSD, pentru castigarea fotoliului de primar al Bucurestiului. De atunci, relatia dintre cei doi s-a deteriorat vizibil - Foto: Hepta.ro

Pentru seful PSD, actualul primar al Bucurestiului reprezenta un aliat pretios. Este membrul de partid cu cele mai multe voturi castigate intr-o confruntare electorala directa dupa plecarea lui Victor Ponta. Numele Gabrielei Firea a fost vehiculat des ca o posibila nominalizare pentru alegerile prezidentiale din 2019.

Liviu Dragnea rupe Justitia si trece in opozitie, asteptand 2019

Dupa decizia de ieri, Mihai Tudose a pierdut orice sansa de a fi cel care poate salva partidul. Popularitatea lui s-a prabusit si, probabil, va deveni paratrasnetul tuturor nemultumirilor sociale ce vor insoti ordonanta care modifica sistemul fiscal.

Cu o sustinere de numai 18% inainte de actul sinucigas prin care a adoptat ordonanta, singura posibilitate care i-a mai ramas actualului prim-ministru este, in opinia mea, sa demisioneze la "momentul oportun", provocand o criza in interiorul PSD si deschizand calea partidului de a-l izola pe Liviu Dragnea.

In opinia mea, strategia politica a actualului lider PSD e tot mai stravezie. Liviu Dragnea merge la rupere, incercand sa treaca Legile Justitiei care ii vor asigura salvarea de la o posibila noua condamnare si crearea unor pagube ireparabile sistemului de aplicare a legii, astfel incat sa zdruncine increderea de care se bucura acesta din partea opiniei publice.

Dupa ce va fi reusit in acest proiect, cred ca Liviu Dragnea va fi dispus sa se retraga in acea stare ambivalenta de opozitie si putere, de unde sa sustina si sa critice, exact ca in 2016, un posibil nou guvern tehnocrat sau de uniune nationala, incercand sa se intoarca in 2019 si sa candideze la alegerile prezidentiale.

Planurile unui inginer si spaimele liberalilor

Gandirea politica a actualului lider al PSD e cea a unui inginer. Face un plan, iar, apoi, il urmareste pas cu pas, incercand sa-si atinga scopul. Acest nou plan a inceput sa-l gandeasca si sa-l puna in aplicare de a doua zi dupa ce a realizat ca nu are nicio cale de a ajunge prim-ministru.

Amintiti-va declaratia lui Liviu Dragnea: "nu mai merg la Cotroceni decat dupa alegerile prezidentiale", le-a spus jurnalistilor cand a refuzat sa participe la evenimentul depunerii juramantului de catre noii membrii ai echipei lui Tudose numiti dupa plecarea lui Sevil Shhaideh si a Rovanei Plumb.

Dar, in acest plan al lui Liviu Dragnea, ca un inginer care se respecta, n-a tinut cont de planurile celorlalti, dar nici ca 2019 va fi un an in care intregul context national si international se va fi schimbat si nu in favoarea liderului PSD.

De aceea, cred ca Ludovic Orban, presedintele PNL, nu se concentreaza pe incercarea de a forma o noua majoritate in actualul Parlament care "este unul dificil", cum a declarat el pentru Ziare.com, ci de a "provoca alegeri anticipate".

Pare ca liberalii au invatat ceva din esecul din 2016 - nu poti sa guvernezi daca nu ai sustinere politica in Parlament. Repetarea experientei de anul trecut n-ar face decat sa-i ofere lui Liviu Dragnea posibilitatea de a scapa de orice responsabilitate pentru haosul social creat.

Doar Gabi si Victor pot trece motiunea de cenzura

O alianta intre Victor Ponta si Gabriela Firea ar putea duce la caderea Guvernului Tudose in urma votului la motiunea de cenzura ce urmeaza a fi depusa de PNL. Daca UDMR trece cu adevarat in Opozitie, atunci un numar de cel putin zece voturi venite dinspre actuala majoritate ar putea avea ca rezultat izolarea lui Dragnea si a lui Tariceanu.

Ordonanta adoptata ieri, in opinia mea, va destabiliza nu numai economia Romaniei care va reintra intr-o era a inflatiei, a inghetarii investitiilor si a concedierilor, dar, de asemenea, va arunca in aer si stabilitatea politica a tarii.

Si la asta ar fi trebuit sa se gandeasca ministrul Misa, atunci cand a varsat lacrimi de crocodil la Antena 3, la faptul ca i-a facut cadou lui Liviu Dragnea si viitorul fiicelor lui.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Firea Ponta opozitie PSD, #Dragnea revolutia fiscala, #Tudose ordonanta fiscala , #PSD