Se destrama PSD?

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 08:24
13271 citiri
Se destrama PSD?

Recentul conflict dintre primarul general al Capitalei si prim-ministrul tarii pe tema oportunitatii unor tarabe in Piata Victoriei mi se pare de departe mai complicat decat o simpla ciorovoiala intre doi pesedisti scapati de sub ochiul stapanului intr-o zi de weekend.

Este mai mult decat semnificativ faptul ca doamna Firea n-ar fi provocat asemenea razboi derizoriu si inutil pentru partid, daca se temea, ca si pana acum, de mana forte a liderului de partid, care nu lasa pe nimeni sa miste in front.

Tot semnificativa mi se pare si insinuarea dnei Gabriela Firea ca premierul isi face campanie, vizand de pe acuma sefia partidului, ca si cum aceasta ar fi deja vacantata, ceea ce nu este.

Incep sa-mi pun intrebari. Oare doamnei Firea ii vorbeste gura fara ea? Oare stie mai multe decat stim noi si a adulmecat ca Liviu Dragnea incepe sa alunece ireversibil pe tobogan? Oare se pregateste sa apuce sefia partidului pentru dansa personal si vede in Mihai Tudose un concurent redutabil?

Este normal sa ne punem asemenea intrebari intr-un moment cand simtim cu totii ca sandramaua se clatina, cutremurul legislativ ne-a facut de rasul Europei, iar liderul Dragnea este strans cu usa rau de tot ba cu aventura TelDrum, ba cu daravela Belina, cu presupusa afacere in Brazilia, cu averea inexplicabila, basca acuzatia de inculpat intr-o chestiune cu abuz in serviciu.

In aceste conditii nu exclud varianta ca dl Dragnea sa dispara brusc de pe scena politica si sa ne punem fireasca intrebare: cine urmeaza?

In opinia mea, abia atunci ar incepe adevarata destramare. Cu stilul smecheros, care il caracterizeaza, dl Dragnea a indepartat cu butalitate toti rivalii la succesiunea tronului din bd. Kiseleff, precum Ponta, Zgonea si altii. In fruntea partidului, n-au ramas decat yesmenii lui Dragnea - sau, ca sa ne exprimam verde romaneste, lingaii.

Asadar, intrebandu-ma cine poate urma, mi-e teama ca trebuie sa ma opresc tot la camarila din jur. Fara indoiala ca, mai de vaza decat altii, este premierul Mihai Tudose: chibzuit, destul de ferm, mai putin bagat in noroiul conflictelor politice.

Nu stiu a cui sustinere ar avea dl Tudose, dar intuiesc ca liderii din teritoriu l-ar prefera in locul oricaruia dintre trepadusii de la centru, dornici si ei de ciolan. Ma indoiesc insa ca, pentru dl Tudose, care se dovedeste destul de abil in postura de prim ministru, n-ar fi o palarie cam prea mare sa se inhame si la conducerea partidului. Ar fi riscant pentru toti.

Fireste ca, daca nu Tudose, gandul ne duce la dna Firea, cea care lasa de inteles ca s-a si inscris in cursa inca nedemarata. In opinia mea, sansele ei sunt mici, daca nu chiar zero.

Ce sanse sa mai aiba dupa penibila partida pierduta sambata in Piata Victoriei sau dupa ce a batut apa-n piua la Primaria Capitalei, premiind timp de un an si jumatate balcoane si fatade, distribuind bani pentru biciclete si lasand infernalul trafic mai rau decat asa cum l-a gasit?

Sunt sigur ca liderii din teritoriu isi blestema zilele cand ajung in Capitala si asteapta nervosi, ambuteiati in trafic. Ma indoiesc ca, in acele momente, si-ar dori ei un lider de talia doamnei Firea. Dar atunci, cine?

Sunt nevoit sa ma opresc la cei mai guralivi dintre actualii sefuleti, intrucat pe cei mai intelepti, mai capabili, credibili si integri nu-i cunosc. Pur si simplu n-au iesit in evidenta. Ce ziceti, spre exemplu, despre mult vocalul Codrin Stefanescu?

Din start, are acelasi pacat ca si Liviu Dragnea: traseismul. Dragnea a demarat in PD, sub ocrotirea lui Traian Basescu, Codrin in PRM, ocrotit de C.V. Tudor. Zic ocrotit, desi in stilul care l-a caracterizat totdeauna, seful partidului nu l-a iertat nici pe Codrin, cand a fost vorba sa-si spuna parerea despre el.

Citez dintr-o informare Hotnews (6 mai 2009): "Vadim l-a catalogat pe Stefanescu drept bisnitar, maimutoi sau gunoi politic". Lasand la o parte stilul peiorativ al invectivelor, caracterizarea ar putea fi valabila si astazi. Asta-i liderul de care are nevoie PSD?

Dintre personajele cele mai vocale ale partidului mai iese in evidenta dna Olguta Vasilescu. Tot traseista, tot vadimista si tot devenita pesedista. A ramas de pomina prin mizerabilul sau mesaj discriminatoriu si antisocial, transmis in spatiul virtual cu prilejul campaniei prezidentiale din 2014:

"Ultimele postari cred ca i-au deranjat foarte tare pe simpatizantii nemtalaului (este vorba de dl Iohannis - n.red.), care mi-au umplut peretele privat de injuraturi. Astfel, am putut constata cu cine voteaza analfabetii".

Discriminatorie cu nestiutorii de carte, discriminatorie si pe linie etnica, dna Olguta nu numai ca a fost primita cu bratele deschise in PSD, dar propusa primar al Craiovei, adusa in Parlament si numita ministru de catre acelasi PSD. N-ar fi exclus sa si-o ia presedinta.

Dar merita? N-a compromis ea partidul cu salariile, care in loc sa creasca "nu scad"? Nu s-a facut de bacanie promitand dublarea, cand era evidenta ca nu se dubleaza niciodata? A vorbit vreodata de prabusirea leului sau de inflatia galopanta?

In opinia mea, orice pesedist cu scaun la cap, daca s-a fript cu Dragnea, sufla si in Olguta, ce naiba!

Asadar, excluzand liderii bataiosi din actualul staff, ajungem la o serie de anonimi, multi aflati in teritoriu, altii in asteptare pe tusa, dar toti capabili sa dea la un moment dat acel deus ex machina, de care partidul are nevoie ca de oxigen. Ajunge sa ia steagul in mana si sa strige catre toti ceilalti: dupa mine, inainte mars!

Daca insa nu exista un asemenea om, destramarea este inevitabila, iar partidul porneste spre nicaieri pe panta fostuui PNTCD, intrucat, asa cum s-a exprimat splendid imparatul Napoleon, de la sublim la ridicol nu este decat un pas.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#PSD conducere, #Gabriela Firea Piata Victoriei, #Liviu Dragnea pierde PSD , #PSD