Ziare.com

Actorii de la "Bulandra" denunta "masuri nocive" ale directorului interimar, din cauza carora Marius Manole a renuntat la colaborarile cu teatrul

Sambata, 08 August 2020, ora 08:39

   

Actorii de la "Bulandra" denunta "masuri nocive" ale directorului interimar, din cauza carora Marius Manole a renuntat la colaborarile cu teatrul
Actorii angajati ai Teatrului "Bulandra" denunta, intr-o scrisoare deschisa publicata online vineri, "masuri nocive" ale directorului interimar si ii cer primarului general, Gabriela Firea, sa intervina pentru a clarifica situatia. Ei subliniaza ca actorul Marius Manole a renuntat la colaborarea cu institutia, ca angajamentul lui Constantin Dogioiu nu a mai fost prelungit si ca alti doi actori au demisionat.

Ei vorbesc despre "aspecte de o gravitate deosebita - situatia prezenta din Teatrul Bulandra si metoda de lucru a actualului management".

Actualul manager interimar al teatrului, Catinca Nistor, a afirmat, in repetate randuri, la intalniri cu actorii angajati cu contract de munca pe perioada determinata, ca Primaria Municipiului Bucuresti, prin intermediul Corpului de Control al Primarului General, face presiuni pentru urgentarea organizarii concursului pentru actorii ce sunt incadrati in baza acestor angajamente determinate, se arata in scrisoare.

"Atunci cand se va ridica alerta va trebui numaidecat sa organizam concurs pentru locurile ocupate fara concurs. Concurs la care este liber sa se inscrie oricine", a spus Nistor, conform angajatilor teatrului. In plus, ea ar fi semnalat ca: "circula zvonuri si ca teatrele se vor inchide sau desfiinta temporar si atunci vom fi cu totii in situatia de a ne cauta de lucru..."

Aceasta informatie, comunicata de managerul interimar, "ne surprinde, cu atat mai mult cu cat dumneavoastra, de la inceputul situatiei de urgenta, ati sustinut in mod direct si nemijlocit atat teatrele, cat si artistii".

"Daca niciuna dintre afirmatiile enumerate mai sus nu este adevarata, consideram ca folosirea, comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false, cunoscand caracterul fals al acestora, de catre managerul interimar al institutiei are rolul de a manipula, intimida si ameninta colectivul teatrului.

Reiteram faptul ca aceste afirmatii ale domnisoarei Catinca Nistor au fost facute in fata unui numar semnificativ de actori angajati ai teatrului, actionand asadar cu intentie directa, situatie ce ne ridica semne de intrebare cu privire la calitatile manageriale si de leadership ale domniei sale, atata timp cat acceptarea acestor comportamente de tip amenintare ar produce un rezultat periculos din punct de vedere al organizarii institutiei".

Semnatarii scrisorii mai spun ca nu cunosc ca in alte teatre din subordinea PMB sa existe asemenea "presiuni". Ei au adus in discutie prevederile Ordonantei 21/2007, privind institutiile si companiile de spectacole sau concerte, precum si desfasurarea activitatii de impresariat artistic, care prevede ca personalul poate fi angajat, prin contract, pe durata nedeterminata, determinata si in mod direct, prin acordul partilor.

"Astfel, concursurile pentru aceste posturi nu sunt obligatorii, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada decretata ca fiind de alerta de autoritatile publice, sunt amanate toate tipurile de concursuri, inclusiv concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului << Bulandra >> . Ca urmare, este de datoria noastra sa ne intrebam care sunt motivele reale ale acestor presiuni si sa avem dubii asupra valorii de adevar a datelor, stirilor, informatiilor pe care le raspandeste conducerea interimara a teatrului".

Managerul teatrului are posibilitatea legala de a prelungi contractele pe perioada determinata, pana la organizarea concursului pentru ocuparea acestor posturi. Cu toate acestea, "Catinca Nistor a ales deja sa nu mai prelungeasca angajamentul domnului Constantin Dogioiu, actor care a slujit Teatrul << Bulandra >> cu extrem de multa competenta in ultimii ani, acesta jucand in ultimele patru spectacole produse de teatru, toate fiind existente in stagiunea curenta".

In urma acestei decizii a managerului interimar, precum si ca urmare a faptului ca prelungirea contractelor actorilor angajati pe perioada determinata a fost facuta doar pentru cinci luni, situatie juridica nemaiintalnita in teatrele de stat, "alti doi actori de valoare ai teatrului, domnul Alin State si doamna Alexandra Fasola, au ales sa isi inainteze demisia, in semn de protest la adresa actiunilor managementului de la Bulandra".

Ei mai atrag atentia asupra faptului ca pentru plata unor servicii de figuratie realizate in luna februarie 2020 de personalul tehnic nu au fost indentificate fonduri decat dupa aproximativ 5 luni si exclusiv ca urmare a notificarilor transmise de reprezentantii sindicatului.

"Ca urmare a actiunilor managementului interimar de la Teatrul Bulandra, intre artistii colaboratori ai teatrului si conducere au aparut tensiuni si au fost ridicate semne de intrebare privind intentia de a colabora in viitor sub actuala conducere, situatie ce a culminat cu anuntul facut de domnul Marius Manole, actor ce juca rolul titular in spectacolele Richard al III-lea, Oscar si tanti Roz, Ivanov, Crima si pedeapsa, de a renunta la colaborarile cu teatrul".

In incheierea scrisorii, se arata: "Va solicitam respectuos, in ciuda programului incarcat pe care-l aveti, sa acordati atentie asupra situatiei Teatrului << Bulandra >> si sa deslusim impreuna valoarea de adevar a afirmatiilor managerului interimar, cu atat mai mult cu cat domnia sa, sub pretextul exercitarii unor presiuni din partea Primariei Municipiului Bucuresti, intelege sa ia masuri extrem de nocive asupra intregului colectiv, pentru a isi impune propria sa agenda".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor