Gabriela Firea: Fiecare femeie poate fi numita o menajera. Un om corect nu are de ce sa se teama sa candideze Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 06:57
15089 citiri
Gabriela Firea: Fiecare femeie poate fi numita o menajera. Un om corect nu are de ce sa se teama sa candideze Interviu video

Eu nu cred ca e o rusine sa fii menajera. Fiecare femeie la ea acasa poate fi numita o menajera. Iar menajerele romance care lucreaza in strainatate ajuta la cresterea PIB-ului. Prefer sa fiu menajera decat trantor, afirma Gabriela Firea.

Candidata PSD la Primaria Capitalei a raspuns astfel, intr-un interviu acordat Ziare.com, celor care au criticat-o pentru afirmatia potrivit careia este femeia care va face curatenie dupa mai multi primari barbati.

Gabriela Firea si-a prezentat prioritatile pentru viitorul mandat, incepand cu traficul, curatenia si poluarea, a criticat situatia in care se afla Bucurestiul dupa mandatele lui Sorin Oprescu, de care nu s-a dezis insa total.

Vicepresedintele PSD a comentat ipoteaza condamnarii lui Liviu Dragnea, dar si motivul pentru care partidul o sustine in continuare pe Olguta Vasilescu in pofida criteriilor de integritate ale PSD: "Criteriile de integritate vizeaza oamenii care in mod evident au participat la acte de coruptie".

PSD nu a reusit niciodata sa impuna un candidat sub sigla proprie la Primaria Capitalei. De ce ar fi venit acum momentul?

Avem o mare sansa ca anul acesta PSD sa demonstreze printr-o femeie ca rezultatele de la guvernare ale Cabinetului PSD condus de Victor Ponta pot fi demonstrate si in guvernarea locala. De ce aceste rezultate foarte bune sa nu se transfere si in modul de a administra Capitala?

Nu cred ca exista cineva foarte multumit de ceea ce se intampla in Bucuresti. Ar fi o raritate. Suntem sufocati de atomosfera incarcata, petrecem ore in trafic, este multa mizerie, parca orasul nu cunoaste ceea ce inseamna posibilitatea unei femei de a face curatenie in propria casa, intr-un oras in toate sensurile, deci si pe strada si in parcuri, dar si in administratie, deci transparenta actului decizional.

Am fost criticata pentru ca am spus ca sunt femeie si pot face curatenie dupa mai multi barbati de dreapta care au fost in Primaria Capitalei. Ce va face bucuresteanul, va vota o menajera?

Eu nu cred ca e o rusine sa fii menajera. Fiecare femeie la ea acasa poate fi numita o menajera. Pentru sot, pentru copii, oricare dintre noi spalam, calcam, facem mancare, chiar daca uneori ne ajuta si altcineva. Iar menajerele romance care lucreaza in strainatate ajuta la cresterea PIB-ului. Prefer sa fiu menajera decat trantor.

Tipul acesta de mesaj se adreseaza mai degraba unor familii traditionaliste din electoratul clasic PSD. Nu aveti nimic pentru femeile moderne care nu se considera acasa menajere?

Nu acesta va fi unicul meu rol ca primar general al Capitalei. Este un punct de pornire. Si este un proiect care se poate realiza in timp scurt. Au fost multi candidati la primarie care ne povesteau despre proiecte irealizabile, SF.

Dl Oprescu?

Cu "suspendata".

Dar PSD l-a sustinut cu "suspendata". Spuneti ca faceti curat dupa barbati de dreapta. Dl Oprescu provenea insa din PSD. Spuneti ca nimeni nu e multumit de Bucuresti, dupa 7 ani de mandat Oprescu, candidatul USL. Va deziceti de el?

Nu ma dezic total de dl Oprescu. Activitatea domniei sale e apreciata de 60% dintre bucuresteni. Primul mandat a fost incununat de mai multe realizari, cel de-al doilea, din pacate, nu a semanat cu primul.

Revenind la intrebarea anterioara. In programul meu, o atentie deosebita este pentru familiile moderne care vor un oras care sa respire din toate punctele de vedere, vor sa se recreeze in timpul liber, vor investitii si ca orasul sa prospere.

Cum de nu va temeti sa candidati? Colegii dvs spun ca in PSD e criza de candidati de teama DNA.

Nu cred ca am facut ceva reprobabil, ilegal. Provin din jurnalism, am semnalat erori ale celor care ne-au condus si as fi ultima care sa le repet. Am vazut oameni intrati in politica cu intentii bune, care au fost furati de mirajul puterii si nu au stiut sa gestioneze.

Deci un om corect....

...nu are de ce sa se teama.

Si atunci de ce se tem cei care spun ca sunt corecti?

Foarte multi alesi locali invoca faptul ca legislatia actuala e interpretabila, lasa loc subiectivismelor. Sunt acele interpretari care duc la suspiciunile ca un om politic isi poate folosi influenta pentru a avea nu avantaje materiale, ci de imagine, de influentare a opiniei alegatorilor.

Aceste lucruri trebuie reglementate, lucru pe care l-au afirmat colegii mei si in cazul dnei Vasilescu. Ea nu a fost prinsa in flagrant, nu a fost acuzata ca a luat comisioane. Cred ca e nevoie de o clarificare a legislatiei.

Cum e nevoie de un ghid pentru candidati care sa stie ce au voie sa faca in precampanie, in campanie si imediat dupa preluarea functiei. In precampanie e plin orasul de afise, de corturi, de panouri cu numele candidatului si toate insemnele electorale si ni se spune ca nu e publicitate electorala. Iar in campanie nu mai e permis afisajul. E o ipocrizie.

PSD era in majoritatea parlamentara cand a fost adoptata aceasta legislatie. Va deziceti si de ea?

Nu e vorba despre dezicere. Cand se discuta legislatia se teoretizeaza, la aplicare vedem rezultatul. Practica ne omoara.

Vad ca dna Vasilescu are intreaga sustinere a partidului pentru un nou mandat la Craiova. Fiind suspecta intr-un caz de coruptie, potrivit criteriilor de integritate ale PSD, nu ar fi trebuit sa faca un pas inapoi?

Criteriile de integritate vizeaza oamenii care in mod evident au participat la acte de coruptie. Aspectele care sunt interpretabile, inca in evolutie si in stare de cercetare vor fi analizate de comisia care va discuta candidaturile din intreaga tara.

Care e opinia dvs? Ar fi trebuit sau nu sa candideze, fiind suspecta de coruptie?

Cata vreme nu exista un cod al candidatului si legislatia nu e clara, totul e la decizia personala. Legislatia trebuie sa fie clara, iar ce se decide la Bucuresti sa fie similar cu ce se decide oriunde altundeva in tara.

Mi se pare ca evitati raspunsul.

Nu voi intra in alte detalii. Va rog sa intelegeti ca atat pot raspunde in acest moment.

Dl Vanghelie ar putea candida. Cat de tare va incurca?

Am tatat orice candidat cu seriozitate si fair-play, nu sunt aroganta. Toate cercetarile, in care si dl Vanghelie e inclus, arata ca in Sectorul 5 candidatul PSD va castiga.

Ati facut evaluari si cu dl Vanghelie candidat la primaria generala?

Au fost facute pentru toti potentialii candidati.

Si cate procente v-ar lua din electoratul de stanga?

Nu pot spune, tine de bucataria interna. Dar are un numar de votanti. Sunt membru PSD, sunt un om de stanga, dar am un potential mai mare decat cel captiv unei formatiuni politice. Vin din presa, din societatea civila, am avut propriii fani.

Ma bazez si pe bucuresteni care nu sunt membri sau votanti clasici ai PSD. Programul de guvernare pentru Bucuresti nu se refera doar la masuri de stanga, ci este un mesaj care se adreseaza bucuresteanului indiferent de culoarea politica, pentru ca traficul, spre exemplu, nu este o problema de stanga sau de dreapta.

Mai sperati sa primiti spijinul ALDE?

Astept si eu sa vad decizia pe care o vor lua in privinta candidatului la Primaria Capitalei. Mi-as dori ca ALDE sa-si reconsidere pozitia si sa considere ca Gabriela Firea nu e doar membru PSD, ci si un fost sustinator si promotor al USL si un om care poate reprezinta cu brio si mesajul liberal, tocmai pentru ca peste 20 de ani am fost in afara politicii.

In plus, am activat ca manager de presa, stiu ce inseamna o structura profesionista de management.

Care e planul, daca dl Dragnea va intra in puscarie?

Doamne fereste! Alaturi de cele 7,4 milioane de romani, consider si eu ca dl Dragnea e nevinovat. Exista emotii, dar nu avem un plan B, nu ne gandim la alta conducere. Nu vreau sa ma gandesc la un scenariu negativ si ii indemn si pe colegi sa nu faca speculatii.

Care sunt top 3 probleme ale Bucurestiului?

Traficul, curatenia, poluarea. Dupa care vin situatia din spitale si scoli, faptul ca nu exista foarte multe optiuni pentru relaxare. De trei luni ma lupt ca parlamentar pentru implementarea unui proiect de padure-parc la marginea Bucurestiului, in Voluntari. Din cauza unui mecanism birocratic crancen, nu am reusit sa-l implementez. Actualul Cod Silvic prevede notiunea de padure-parc si sper sa realizam proiectul.

Ce vreti sa faceti in privinta traficului?

Orice persoana ar renunta la masina, daca ar avea transport in comun civilizat. Cat nu dezvolti flota RATB, nu ii dai alternativa bucuresteanului. Avem 1.000 de autobuze Mercedes contractate din administratia Videanu, dar contractul de mentenanta a fost atat de prost negociat si cand se defecteaza un autobuz trebuie sa platim piesele foarte scump.

Ce solutie s-a gasit? In activitate sunt doar 670 de autobuze, restul sunt pastrate pentru piese. Contractul ar trebui renegociat. Avem 100 de tramvaie, ar trebui 500.

Daca se termina linia de metrou pana in Drumul Taberei, va garantez ca multi ar prefera sa il foloseasca.

Nu depinde de primarie.

E misiunea unui primar general ca pentru proiectele mari sa fie insistent, sa puna presiune legala pe Guvern, pentru a obtine fonduri.

Ar descongestiona traficul constructia de parcari la intrarea in Bucuresti, un management performant al semaforizarii, centura Capitalei. Avem candidati in Bucuresti doi fosti ministri ai Transporturilor. Poate ne spun ce au facut ei ca ea sa fie finalizata.

Le reprosati centura dlor Nazare, ministru cateva luni in 2012, si dlui Orban, ministru pana in 2008, dar dupa ei a fost un lung sir de ministri ai Transporturilor in Guvernul Ponta. Dl Sova, de exemplu, o fi fost vreun campion al centurii?

De acord. Nu ma derobez de responsabilitati. E mai bine sa-ti recunosti greselile. Dar ma refer la cei aflati acum in campanie. Nu doar ei nu au facut, dar trebuie sa nu mai continuam asa.

Nu ati mentionat RADET, o mare problema iarna de iarna. Aveti solutie pentru ea?

Astept zilnic ca actualul primar general interimar al Capitalei din partea PNL sa aplice pentru fondurile europene, care au fost programate deja de Cabinetul Ponta. 187 milioane de euro de care poate beneficia RADET acum. E nevoie doar de deschiderea aplicatiei. 500 de milioane de euro este suma necesara pentru reabilitaea intregii retele, pachetul intreg.

Ca sa o reabilitati, trebuie sa sapati tot Bucurestiul. Sunt mii de km de tevi.

Nu putem rezolva nicio problema daca nu ne angajam cu totii ca trecem si printr-o perioada mai grea. Suntem obisnuiti cu santiere care nu se finalizeaza la termen si exista o doza foarte mare de neincredere.

Activitatea primariei trebuie privita ca activitatea unei companii performante, eu am condus asa ceva si stiu ce inseamna sa respecti un termen. Iar firmele trebuie sa primeasca penalitati foarte mari pentru intinderea acestor termene.

Cladirile cu bulina rosie ar trebui sa fie o prioritate intr-un oras seismic. Insa nici expertizarea nu e incheiata, ce sa vorbim de consolidare.

Am discutat cu asociatiile de locatari, cea mai mare dificultate a fost ca unele familii nu doreau sa se mute intr-o locuinta alternativa pentru ca nu li se spunea cat timp trebuie sa se mute. Si iar revenim la contracte, termene de executie si penalitati.

Imi propun sa cer sprijinul asociatiilor de proprietari si al unor ONG-uri sa explice oamenilor procedura. In progamul de guvernare locala voi spune in cat timp va fi rezolvata problema

Ati mentionat spitalele.

Sunt 19 spitale in administrarea primariei generale. Sunt probleme multe si grave, mai ales in privinta sectiilor de nou nascuti, e nevoie de aparatura, sunt putine aparate RMN. Cabinetele scolare sunt in mare suferinta, fara dotari, cu un medic si o asistenta nu rezolvi problema, daca nu ai un ecograf. De ce exista daca nu le dotezi?

La fel cabintele stomatologie scolare, cu aparatura de pe vremea lui Ceausescu. Punctele de prim ajutor la Universitate si Grozavesti si altele trebuie deschise.

Considerati necesara o reorganizare a Capitalei, rupta acum in sase orase, de fapt?

Pana sa venim cu idei de desfiintare a sectoarelor, ar trebui sa aplicam legea existenta, care prevede ca primarul general sa se intalneasca lunar cu primarii de sector. Nu s-a intalnit niciodata.

I-am invitat pe colegii parlamentari sa constituim un grup de lucru pentru imbunatatirea legii Capitalei. Relatia dintre primarul general si primarii de sector nu mai trebuie lasata la nivel de simpatie sau antipatie politica. Santierele pot fi inchise mai repede printr-o buna colaborare intre Capitala si sector.

Va temeti de misoginismul electoratului?

Mi-as dori sa fiu exceptia care dovedeste ca oamenii s-au saturat de criterii si ierarhizari de toate felurile, stanga - dreapta, femeie - barbat etc, si vor o persoana eficienta, bine organizata, foarte deschisa catre dialog, care nu se inchide in birou si discuta doar cu consilierii. As vrea ca vedetele campaniei sa fie proiectele candidatilor si nu luptele dintre ei. Cu ce a ramas romanul dupa campaniile murdare?

Care considerati ca ar fi intr-un cuvant atuul dvs?

Tenacitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gabrieal Firea candidat Primaria Bucuresti, #candidati Primaria Bucuresti , #stiri Gabriela Firea