500.000 de euro, din banii bucurestenilor, pentru concerte pe o insula plutitoare si lansarea unei flotile de barci

Duminica, 22 Iulie 2018, ora 17:01
4010 citiri
500.000 de euro, din banii bucurestenilor, pentru concerte pe o insula plutitoare si lansarea unei flotile de barci

Primaria Capitalei vrea sa investeasca peste 2,3 milioane de lei (circa 500.000 de euro) pentru organizarea unor concerte si spectacole pe o scena plutitoare amplasata pe Dambovita cu ocazia Zilelor Bucurestiului, precum si pentru lansarea la apa, pe Dunare, a unei flotile de barci care sa reprezinte fiecare regiune istorica a Romaniei si care sa parcurga tot drumul pe apa pana in Londra.

Ambarcatiunile vor participa la cursa Tamisei - The Great River Race, potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Proiectul Regata Marii Uniri - Flotila Romania Centenar 2018 se va derula in colaborare cu Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 si cu Institutul Cultural Roman Londra, la propunerea Asociatiei.

"In contextul sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire, in egala masura, Proiectul Regata Marii Uniri - Flotila Romania Centenar 2018 isi propune ca scop principal promovarea turismului cultural cu impact asupra publicului din Bucuresti, prin manifestarile organizate pe raul Dambovita in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Bucurestiului. Prin intermediul unor astfel de evenimente cu impact public semnificativ se vor oferi publicului informatii cultural-turistice privind Bucurestiul si Romania. Ambarcatiunile vor constitui puctul de atractie atat pe apa, in timpul paradelor, cat si pe uscat, in cadrul expozitiilor cu caracter cultural amenajate in timpul evenimentelor", se arata in proiectul de hotarare.

Conform documentului, proiectul se va desfasura pe trei structuri: lansarea flotilei, participarea la Festivalul Tamisei la Londra si evenimentul Zilele Bucurestiului, care va consta in diverse concerte si spectacole.

Flotila, lansata la apa

Astfel, va fi lansata pe Dunare o flotila formata din ambarcatiuni care sa reprezinte fiecare regiune istorica a Romaniei: Tara Romaneasca, "ambarcatiunea cea mai spectaculoasa", cu "catarg ce va fi desfacut in format expozitie", Moldova si Transilvania si cea de-a treia ambarcatiune va reprezenta Dobrogea, Basarabia si Bucovina.

Flotila va parcurge drumul pe apa pana la Londra, in zona Richmond si va debarca in dreptul Teatrului National din Londra, echipajele urmand apoi sa participe la spectacolul dedicat Romaniei din Parcul Bernie Spain Gardens, unde vor fi amenajate standuri regionale, expozitii tematice, istorice, turistice, ateliere de mestesuguri romanesti, iar pe scena amplasata in zona vor avea loc spectacole pop si de muzica populara cu artisti romani. Tot in cadrul evenimentului va fi si o prezentare a Bucurestiului si clipuri de promovare a obiectivelor turistice de aici. Flotila va participa ulterior la cursa Tamisei "The Great River Race" din 8 septembrie.

Concerte in fata Bibliotecii Nationale

De asemenea, in cadrul evenimentului dedicat Zilelor Bucurestiului - programate sa se desfasoare "in cursul lunii septembrie" - vor avea loc concerte timp de trei seri pe o scena plutitoare amplasata pe raul Dambovita, in fata Bibliotecii Nationale si va fi inclusa si o parada de "ambarcatiuni traditional romanesti", intitulate "Flotila Centenar", la care se adauga si un spectacol de lumini si o proiectie a unui film special dedicat Centenarului Marii Uniri.

In ceea ce priveste costurile, Primaria Capitalei va aloca peste 2,3 milioane de lei, dintre care aproape 788.000 de lei pentru participarea la Festivalul Tamisei de la Londra (aproape jumatate de suma costand doar barcile) si peste 1,5 milioane de lei pentru Zilele Bucurestiului.

ICR va contribui cu 115.000 lei

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, cea care a si propus colaborarea pentru proiect, va asigura managementul si implementarea tehnica a acestuia, suportand unele cheltuieli de aproximativ 70.000 de lei, transportul, diurna si cazarea echipei care va pleca cu barcile pe traseul Tulcea - Bucuresti - Londra. La randul rau, Institutul Cutural Roman va contribui cu 115.000 lei pentru desfasurarea activitatilor dedicate Centenarului la Londra, in parcul Bernie Spain Gardens, respectiv amplasarea scenei, asigurarea echipamentelor audio si video, amenajarea standurilor expozitionale si asigurarea deplasarii unor artisti romani si cazarea si onorariile lor.

Proiectul de hotarare privind aprobarea cooperarii dintre Primaria Capitalei, Institutul Cultural Roman Londra si Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 pentru finantarea si derularea in comun a proiectului Regata Marii Uniri - Flotila Romania Centenar 2018 va fi supus dezbaterii si votului consilierilor generali in sedinta de saptamana viitoare.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: NEWS.RO