Schema prin care, cu ajutorul Vioricai Dancila, Firea incearca sa isi salveze companiile municipale ilegale

Sambata, 27 Iulie 2019, ora 12:16
10850 citiri
Schema prin care, cu ajutorul Vioricai Dancila, Firea incearca sa isi salveze companiile municipale ilegale
Foto: Arhiva Hepta

Cu sprijinul Guvernului Dancila, Gabriela Firea va incerca sa salveze, miercuri, companiile municipale pe care le-a infiintat cu incalcarea legii. Iata cum va proceda.

Inca din toamna anului trecut, in urma unei sesizari a USR, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca administratia Firea a infiintat 20 dintre cele 22 de companiil municipale cu incalcarea legii.

Motivul: hotararile de infiintare ale celor 20 de companii fusesera adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) doar cu majoritate absoluta (cu vot favorabil din partea a jumatate plus unu dintre consilieri) in loc de majoritate calificata (adica avand votul favorabil a doua treimi dintre consilieri), asa cum ar fi fost legal.

Dintre cele 22 de companii municipale existente, singurele care nu fusesera declarate ilegale de instanta erau Trustul de Cladiri Metropolitane (infiintat in prealabl, legal) si Compania Municipala Cimitire (care se infiintase dupa ce USR deschisese procesul).

In ciuda deciziei definitive a instantei, Gabriela Firea a negat in permanenta ca ar fi infiintat ilegal cele 20 de companii municipale. De fapt, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a si incercat - printr-o cale extrordinara de atac - sa anuleze decizia Curtii de Apel. Dar a esuat.

In loc de dizolvare, incercari repetate de legalizare prin "confirmarea infiintarii"

Cu toate astea, PMB tot n-a dizolvat companiile carora le acordase - prin majorari de capital si imprumuturi - circa 600 de milioane de euro din banii publici ai bucurestenilor.

Dimpotriva, primaria a incercat, in repetate randuri, sa obtina sprijinul consilierilor generali pentru "confirmarea infiintarii" companiilor. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea a incercat sa convinga doua treimi dintre consilierii generali sa voteze pentru legalizarea celor 20 de companii municipale infiintate in 2017 si sa gireze continuarea activitatii lor.

Strategia Gabrielei Firea n-a functionat, insa, decat in foarte mica masura. Cu alte cuvinte, primarul general a convins parte dintre consilierii Opozitiei sa voteze o scindare a Companiei Municipale Energetica SA in doua companii mai mici. Acest vot a fost dat, insa, sub imperiul urgentei, in speranta ca scindarea va permite evitarea colapsului termoficarii centralizate din Capitala.

In cazul celorlalte companii municipale, insa, consilierii generali ai Opozitiei au refuzat sa voteze "confirmarea infiintarii", din mai multe motive.

Printre aceste motive se numara - asa cum au explicat pe larg consilieri de la USR si PNL - faptul ca o "confirmare a infiintarii" companiilor reprezinta un gir pentru modul in care acestea au cheltuit pana acum banii bucurestenilor, intr-o maniera opaca, fara a da suficiente detalii despre angajarile, lucrarile si achizitiile pe care le-au facut.

Consilierii USR nu s-au multumit, insa, doar cu vorbe, ci au mers chiar mai departe si au sustinut in instanta ca PMB trebuie sa dizolve companiile municipale. Una peste alta, zilele Holdingului Municipal infiintat de administratia Gabriela Firea pareau numarate.

Cabinetul Dancila ii da Gabrielei Firea o mana de ajutor

Cu toate astea - de parca nici n-ar fi observat deciziile instantei - primarul general al Capitalei le-a propus consilierilor generali, la finele lunii mai 2019, sa adopte noi bugete pentru companiile municipale, in baza carora acestea sa functioneze si in 2019. Din documentele prezentate in sedinta CGMB reiese clar ca Gabriela Firea nici nu luase in calcul desfiintarea companiilor. Ba dimpotriva, se pregatea sa le extinda, aproape dublandu-le numarul de angajati, in acest an, dupa cum a reiesit dintr-o analiza a Ziare.com.

In prima instanta, la sedinta din mai, CGMB a respins bugetele companiilor municipale. Le-a adoptat, insa, in urmatoarea sedinta, adica in cea din luna iunie.

Ulterior, administratia Firea a gasit modalitatea de a incerca din nou sa legalizeze companiile. Mai exact - admitand de aceasta data existenta unui "viciu" in procesul de infiintare a societatilor - Gabriela Firea le propune din nou consilierilor generali sa confirme infiintarea acestora. De ce o face, in conditiile in care a mai incercat si a esuat?

E foarte simplu: pentru ca intre timp, la finele lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat, prin ordonanta de urgenta, mai multe modificari ale Codului Administrativ. Iar printre aceste modificari se numara si unele care permit ca proiectele de hotarare referitoare la administrarea patrimoniului - cum sunt proiectele legate de companiile municipale din Capitala - pot fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri. Iar in aceste conditii, cu voturile consilierilor PSD si ALDE (adica a 28 din 55 de consilieri), administratia Firea ar putea "confirma infiintarea" companiilor municipale.

Ce se va intampla, ramane de vazut, in conditiile in care, la cea mai recenta sedinta a CGMB, trei dintre consilierii generali ai PSD nu au votat pentru adoptarea bugetelor companiilor.

Catalin Deaconescu (PNL): Indiferent ce s-ar vota, companiile raman ilegale

Consilierul Catalin Deaconescu (PNL) sustine, insa ca, de fapt, indiferent ce ar vota, Consiliul General nu are capacitatea de a legaliza companiile municipale.

"Ceea ce se incearca, de fapt, este infirmarea anularii deciziilor de infiintare date deja de instanta. Iar o astfel de infirmare este ilegala, indiferent cate voturi ar primi ea, in Consiliul General. De ce? E foarte simplu: in Constitutia Romaniei este prevazut un principiu numit separatia puterilor in stat. Iar potrivit acestuia, noi, Consiliul General al Capitalei, nu putem infirma o decizie definitiva a instantei, indiferent ce-am vota.

Evident, mai sunt si alte probleme privind proiectele de 'confirmare a infiintarii' companiilor. Iar printre ele se numara folosirea notiunii de 'viciu'. Daca am vorbi despre acte civile, am putea spune ca, din cauza existentei unui 'viciu', ele sunt lovite de nulitate. In plus, am putea spune ca, prin corectarea 'viciului', actele civile pot capata valabilitate.

Dar aici, in dreptul public, nu exista nulitate. Exista doar anulare de catre instanta a unui act. Iar odata ce actul a fost anulat de instanta, nu mai ai ce sa confirmi", a declarat Catalin Deaconescu pentru Ziare.com.

23 de procese in care USR lupta cu administratia Firea pentru desfiintarea companiilor municipale

Consilierului general Ana Ciceala (USR) spune ca exista in acest moment, pe rol, nu mai putin de 23 de procese in care USR se lupta cu administratia Firea, in incercarea de a obtine dizolvarea celor 20 de companii municipale.

"Dintre aceste 23 de procese, 2 procese sunt cai extraordinare de atac folosite de PMB pentru a incerca sa trimita la rejudecare hotararea definitiva de la Curtii de Apel Bucuresti (care stabileste ilegalitatea companiilor - n.red.) . Au fost 4 astfel de procese, am castigat deja doua", a explicat Ana Ciceala pentru Ziare.com.

In alte 20 de procese, companiile municipale incearca sa obtina decizii ale instantei pentru a evita ca in actele constitutive de la Registrul Comertului sa li se inscrie faptul ca sunt ilegale, a mai spus consilierul general USR.

"In plus, exista si un al 23-lea proces, intentat de mine si de USR in vederea punerii in aplicare decizia de la Curtii de Apel Bucuresti (...) La acest proces, al carui urmator termen este pe 18 septembrie, finalitatea este de a dizolva prin lichidare la final companiile. Procesul este inca in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti", a mai spus Ana Ciceala.

Aceste procese vor continua, chiar si in situatia in care CGMB va vota, miercuri, pentru "confirmarea infiintarii" celor 20 de companii municipale. Daca USR va reusi sa le castige si cine va raspunde pentru sutele de milioane de euro din banii bucurestenilor pe care PMB i-a alocat unor companii ilegale ramanem sa vedem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Firea Dancila legalizeaza companiile municipale, #Dancila cadou Firea Cod Administrativ , #stiri Gabriela Firea
Comentarii