Bucurestenii vor plati 50 de milioane de euro pe aproximativ 5 hectare din Parcul Verdi, o tranzactie uriasa, fara precedent in istoria recenta a Capitalei. Intreaga afacere s-a derulat cu viteza. Doua expertize de evaluare a terenului, grila notariala si o intalnire intre proprietari si functionarii Primariei au stabilit pretul final: 1.080 de euro/mp.
Principalii beneficiari ai tranzactiei sunt milionarul Dragos Savulescu, fost actionar la clubul de fotbal Dinamo Bucuresti, Speranta Budeanu, mama milionarului Radu Budeanu si afaceristul iranian Manochehr Saadati- Sohi.
Consiliul General al Capitalei a aprobat joi achizitionarea a sapte terenuri in suprafata totala de 46.088 metri patrati din Parcul Verdi, la un pret de 1.080 de euro/mp. In total: 49.775.400 euro.
Decizia a fost adoptata cu 37 voturi pentru, 3 impotriva si 8 abtineri. Proiectul a fost votat inclusiv de consilierii PNL, iar cele trei voturi impotriva sunt date de consilieri USR, a anuntat Mediafax.
Parcul Verdi din Bucuresti a fost retrocedat in urma cu mai multi ani, iar de atunci, spatiul verde este neingrijit, dar in acelasi timp proprietarii nu pot exploata terenurile detinute acolo.
Acuzatiile lui Nicusor Dan
Administratia Firea da un "tun" de 50 de milioane de euro, a fost prima reactia a deputatului Nicusor Dan. Potrivit acestuia, cu acesti bani ar fi fost rezolvate multe probleme importante ale orasului, spre exemplu deficitul de crese si gradinite sau securitatea la incendiu a tuturor scolilor din Capitala.
"Aceasta suma extrem de mare reprezinta bugetul anual pentru investitii al unor orase ca Brasov, Timisoara sau Iasi", arata Nicusor Dan.
Parlamentarul a explicat ca o prima evaluare a stabilit la 570 de euro/mp, desi chiar si aceasta evaluare ar fi incorecta, deoarece a fost obtinuta prin compararea cu terenuri construibile din zona.
Terenurile cumparate de Primarie sunt inscrise in Planul Urbanistic General ca parc, iar din acest motiv, pe ele este permisa construirea doar in proportie de 15% (cu tot cu aleile necesare amenajarii parcului) a unor restaurante, mici puncte de comert alimentar sau obiective cultural-sportive.
Ziare.com dezvaluie cum s-a purtat in acest caz corespondenta dintre Dragos Savulescu si functionarii Primariei. Proprietarii celor sapte terenuri au fost reprezentati in discutiile cu Primaria Capitalei de Dragos Savulescu. Milionarul este condamnat in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral"- Radu Mazare la 3 ani cu suspendare, proces in care inculpatii sunt acuzati de atribuirea nelegala a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA fiind de 114 milioane de euro. Decizia nu este definitiva.
Afacerea "Verdi" a demarat in luna iunie, la solicitarea Primariei, care cauta spatii verzi. Proprietarii terenurilor anuntasera la inceputul anului de intentia de a vinde partea din Parcul Verdi.
Dragos Savulescu a facut doua oferte, prima, pe 14 august, pentru 1.250 euro/mp. Ulterior, dupa discutii cu angajatii Primariei, el si-a redus pretentia la "doar" 1.080 euro/mp, oferta care a fost acceptata.
"Eu, Savulescu Emil Dragos, in nume propriu si ca mandatar/reprezentant al proprietarilor terenurilor sus-mentionate, va fac oferta de a vinde cele 7 loturi de teren pentru un pret de 1.250 euro/mp, pret care ar include si renuntarea de catre toti proprietarii la toate pretentiile avute sau pe care le-ar putea invoca in instanta in legatura cu respectivele proprietati", scria milionarul in oferta trimisa Primariei.
Savulescu preciza ca face o concesie municipalitatii, deoarece renunta la drepturile de a obtine despagubiri, intr-un litigiu deschis in urma cu mai multi ani, ca pretul sau este mai mic decat ar obtine daca s-ar decide exproprierea - 1.350 euro/mp si cu mult mai mic daca ar modifica Planul Urbanistic Zonal, printr-un proces in instanta - 1.855 euro/luna.
Dupa cum am aratat, pe 21 august, Dragos Savulescu si mama sa, Geta Savulescu, au avut o intalnire cu membrii "Comisiei municipale pentru analiza si identificarea solutiilor pentru trecerea in proprietatea Miunicipiului Bucuresti a terenurilor retrocedate si amenajate ca spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii".
Functionarii au adus cu ei un raport de evaluare, comandat de municipalitate, a carui concluzie a fost elaborata luand in calcul ca este vorba de "Zona verde (V) cu caracter public". Valoarea stabilita: 572 euro/mp.
Savulescu a explicat de la prima sa oferta ca poate anula in instanta Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti, si sa incadreze urbanistic terenurile care in prezent sunt "spatii verzi". Astfel, valoarea acestora ar creste. De altfel, el a si depus o decizie in acest sens data de Curtea de Apel Bucuresti.
In acest context, Savulescu si-a redus oferta de la 1.250 euro/mp, la 1.080 de euro/mp.
Pe 30 august, o Comisiei din cadrul Primariei Capitalei a avizat favorabil propunerea lui Dragos Savulescu, dupa ce au comparat mai multe rapoarte de evaluare si grila notarilor publici. In plus, un supliment la expertiza comandata evaluase terenurile la un pret mai mare decat cel oferit de Savulescu.
Conform unui comunicat PMB, in cazul aplicarii Legii nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauza de utilitate publica, valoarea pe care ar fi trebuit sa o plateasca Primaria pentru cele sapte terenuri ar fi fost de 59.108.196 euro (1.282 euro/mp).
"Proprietarii (Savulescu Emil si Savulescu Geta - n.r.) au depus o oferta finala de vanzare de 1.080 euro pe metru patrat, valoare situata sub rezultatul final al evaluarii comandate de Primarie, si, totodata, sub nivelul din grilele notarilor publici. In concluzie, per total, valoarea de achizitie pentru cele sapte terenuri se ridica la 49,775 de milioane de euro", a mentionat sursa citata.
Firea a declarat joi ca locuitorii din vecinatatea Parcului Verdi s-au adresat in numeroase randuri reprezentantilor Municipalitatii si ar fi solicitat ca spatiul respectiv sa fie folosit ca loc de recreere pentru toti bucurestenii.
"Regret sa observ faptul ca in loc sa fie apreciat efortul nostru de a fi recuperate toate spatiile verzi - pentru ca avem si infringement - din nefericire, au fost voci, singulare si nu de foarte mare amplitudine, care au comentat acest subiect in cheia ca Primaria Capitalei face aceasta achizitie de la niste samsari. Pe noi ne intereseaza doar respectarea legii si achizitia se face in deplina legalitate, la pretul care deriva din grila notariala. Nu poate fi contestata o grila notariala", a declarat Firea.
In timpul sedintei de joi, deputatul Nicusor Dan, care a luat cuvantul si a anuntat ca va comanda la randul sau o expertiza si ca ia in calcul sesizarea Curtii de Conturi. El a apreciat ca prin adoptarea hotararii va fi "consfintit un pret de 1.000 de euro/mp" pentru spatiile verzi care au proprietari privati in Bucuresti.