USR Bucuresti: "Crapa tevile RADET, iar Firea face cel mai scump Targ de Craciun din mandat!" Cum raspunde Primaria Capitalei

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 19:33
10777 citiri
USR Bucuresti: "Crapa tevile RADET, iar Firea face cel mai scump Targ de Craciun din mandat!" Cum raspunde Primaria Capitalei
Foto: Arhiva Facebook/ Primaria Municipiului Bucuresti

USR Bucuresti o acuza pe Gabriela Firea ca organizeaza cel mai scump Targ de Craciun din ultimii 4 ani, in loc sa foloseasca banii publici pentru a rezolva problemele presante ale orasului.

Spre exemplu, termoficarea ar avea mare nevoia de finantare consistenta. Cu RADET in faliment, distributia agentului termic va fi preluata de Compania Municipala Termoenergetica SA. Dar, ca sa poata lucra, aceasta are nevoie de o majorare de capital cu peste 640 de milioane de lei, pe care PMB nu ii are alocati in acest scop.

In schimb, sustine USR Bucuresti, PMB - sub coordonarea Gabrielei Firea - se pregateste sa cheltuiasca peste 1,2 milioane de euro (5,6 milioane de lei) pentru a organiza cel mai scump Targ de Craciun din Capitala, din ultimii 4 ani. In context, USR sustine ca in anii din urma, Targul a costat doar 850.000 euro (in 2017) si 800.000 (in 2018)!

Intr-un mesaj postat pe retelele de socializare, USR Bucuresti isi arata dezaprobarea fata de deciziile Gabrielei Firea.

"Record absolut! Gabriela Firea organizeaza cel mai scump Targ de Craciun din ultimii 4 ani si, foarte probabil, cel mai scump din istoria Bucurestiul.

5,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro) insumeaza achizitiile aflate in derulare pe care le face municipalitatea pentru Targul de Craciun din acest an. Iar suma va creste pe masura ce ne apropiem de luna decembrie. In plus, aceste contracte nu cuprind onorariile artistilor care, in mod ilegal, sunt tinute la secret de CREART. Spre comparatie, in 2018, Targul de Craciun a costat municipalitatea 850.000 de euro, iar in 2017, 800.000 de euro.

In timp ce tevile RADET crapa peste tot in Bucuresti, iar banii de la obiectivele de investitii se taie sistematic, Gabriela Firea continua sa risipeasca sume enorme pe targuri, balciuri si concerte.

USR Bucuresti considera ca astfel de manifestari au un cost mult prea mare in raport cu beneficiile pe care le furnizeaza cetatenilor. Divertismentul este binevenit, dar o administratie moderna trebuie in primul rand sa ofere servicii de calitate cetatenilor si abia apoi sa-i distreze. Gabriela Firea face exact invers si spera ca distractia sa acopere falimentul edilitar in care a impins Bucurestiul", se arata in postarea USR Bucuresti.

Reactia Primariei Capitalei

Luni seara, Primaria Capitalei ne-a trimis la redactie o serie de precizari.

"Costurile Targului de Craciun de anul acesta din Bucuresti nu depasesc costurile evenimentelor similare organizate in anii trecuti, iar afirmatia potrivit careia valoarea estimativa a cheltuielilor pentru organizarea Targului de Craciun este 'cea mai mare din istoria Bucurestiului' este complet falsa mai ales ca bugetul aprobat pentru targul de Craciun 2019 este mai mic decat cel de anul trecut!

Mai mult decat atat, onorariile artistilor nu sunt publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SICAP) NU pentru ca 'sunt tinute la secret', ci pentru ca acestea s-au realizat pe baza Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

De asemenea, toate costurile evenimentelor organizate de Primaria Capitalei cu prilejul sarbatorilor de iarna vor fi comunicate public, ca in fiecare an, dupa finalizarea procedurilor de achizitii publice", arata Primaria Capitalei.

Conform sursei citate, primarul general, Gabriela Firea, apreciaza "cu mahnire ca, spre deosebire de toate marile orase din Romania si din Europa, care isi promoveaza, cu mandrie, targurile de Craciun in aceasta perioada, in special pentru potentialul turistic urias pe care il reprezinta, in Capitala Romaniei unele partide politice aleg sa isi faca publicitate aruncand cu noroi in evenimentul organizat de Primaria Capitalei, sub pretextul unor asa-zise dezvaluiri(...)".

"Resping ferm orice aluzii si orice afirmatii care vizeaza organizarea la suprapret a evenimentului organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si ii asigur pe bucuresteni ca toate achizitiile facute de institutiile din subordinea PMB respecta principiile legalitatii, transparentei si oportunitatii si se realizeaza potrivit legislatiei in vigoare. (...)

Si in cazul de fata, se incearca intr-un mod lipsit de scrupule inducerea ideii ca Primaria Capitalei risipeste banii pe manifestari culturale, in conditiile in care 'conductele RADET crapa la tot pasul'.

In primul rand, o asemenea abordare, prin care orice cheltuieli pentru manifestari culturale sau sportive sunt considerate neavenite in raport cu 'adevaratele prioritati' denota o crasa necunoastere a modului in care este administrat un oras si a celui in care este alcatuit bugetul municipal. Nu putem transforma toate cheltuielile care nu sunt pe placul USR in kilometri de conducta a sistemului de termoficare, pentru simplul motiv ca si daca ar fi alocati toti banii din bugetul Capitalei pentru inlocuirea conductelor, acest lucru nu s-ar putea face decat etapizat, altfel existand riscul blocarii totale a orasului", mai arata, printre altele, sursa citata.

Citește și:
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Rareș Bogdan amenință UE cu o ”criză alimentară” dacă România nu este primită în Schengen: ”Blocăm la graniţă trenurile și camioanele cu cereale”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României în afara...