Cum s-au impartit taberele in CSM in cazul desfiintarii SS. Scutea neaga ca ea ar fi dat votul nul

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:52
9101 citiri
Cum s-au impartit taberele in CSM in cazul desfiintarii SS. Scutea neaga ca ea ar fi dat votul nul
Foto: Facebook/ Ministerul Public

Procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, sustine ca desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din justitie, denumita si Sectia Speciala, este o necesitate, dar ca proiectul legislativ propus de USR ar trebui imbunatatit.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul USR de desfiintare a SS. Procurorii si judecatorii din CSM au avut pareri impartite, iar scorul a fost de 10 "impotriva", 8 "pentru" si un vot nul. Initial, surse judiciare explicau pentru Ziare.com ca acest vot nul ar fi fost dat de procurorul general Gabriela Scutea.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Scutea neaga insa acest lucru: "In calitate de procuror general, imi voi asuma situatiile in care votul va fi nul. Astazi nu este cazul."

"Raman constanta referitor la desfiintarea SIIJ si azi a fost o ocazie in care a rezultat ca aducem contributii tehnice consistente," conchide Scutea.

"Proiectul trebuie imbunatatit"

La iesire din sediul CSM, Scutea a aratat care este punctul de vedere al Parchetului General.

"Desfiintarea SIIJ este o necesitate, chiar ma bucur ca multi judecatori din CSM au evidentiat cu privire la punctul de vedere al Parchetului General, ca a fost unul consistent. Solutia legislativa era una totalmente novatoare si incalca modul de organizare a Ministerului Public.

In esenta, insa, modalitatea in care este formulata propunerea din punct de vedere tehnic necesita multe-multe imbunatatiri si trebuie sa ne punem intrebarea daca ne uitam la propunere in sine, faptul ca ea este pe masa Parlamentului si daca propunerile noastre, adica ceea ce ar putea insemna eventuale observatii, vor fi sau nu admise in dezbaterile din Parlament. Sunt lucruri diferite," declara Scutea.

Olaru a votat impotriva proiectului

Potrivit unor surse judiciare, pentru avizarea pozitiva a proiectului desfiintarii Sectiei Speciale ar fi votat: ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, judecatorii Andrea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu si procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader si Nicolae Solomon. Totusi, unul dintre acestia este posibil sa-si fi anulat votul.

Cei 10 membri CSM care au votat pentru aviz negativ ar fi Codrut Olaru (singurul procuror), membrii societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelariu, si judecatorii Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Nicoleta Tant (sefa CSM), Mariana Ghena, Alina Corina Corbu (sefa Inaltei Curti) si Simona Marcu.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca votul a fost realizat pe trei foi:

- La "Avizare" simpla au fost 3 voturi pentru si 16 voturi impotriva;

- La "Avizare negativa" au fost 10 voturi pentru, 8 voturi impotriva si 1 vot nul;

- La "Avizare pozitiva cu observatii" au fost 7 voturi pentru si 12 impotriva.

Predoiu: Voi sustine proiectul

La finalul sedintei CSM, Catalin Predoiu a postat un mesaj pe Facebook: Voi sustine proiectul de desfiintare a SIIJ. Declaratie din Plenul CSM de astazi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar daca proiectul comporta observatii (tehnice). Ele pot fi indreptate la Parlament. La fel voi proceda si data viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu, o nouă rundă de declarații populiste. De ce spune despre actualul primar general că este "repetent"
Cătălin Cîrstoiu, o nouă rundă de declarații populiste. De ce spune despre actualul primar general că este "repetent"
Candidatul susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că municipiul Bucureşti se dezvoltă mult prea încet, iar Nicuşor Dan trebuie schimbat din funcţie...
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
#Gabriela Scutea CSM, #Gabriela Scutea Sectia Speciala, #gabriela Scutea aviz SS , #procuror general