Cum s-au impartit taberele in CSM in cazul desfiintarii SS. Scutea neaga ca ea ar fi dat votul nul

Joi, 28 Mai 2020, ora 13:52
8535 citiri
Cum s-au impartit taberele in CSM in cazul desfiintarii SS. Scutea neaga ca ea ar fi dat votul nul

Procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, sustine ca desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din justitie, denumita si Sectia Speciala, este o necesitate, dar ca proiectul legislativ propus de USR ar trebui imbunatatit.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul USR de desfiintare a SS. Procurorii si judecatorii din CSM au avut pareri impartite, iar scorul a fost de 10 "impotriva", 8 "pentru" si un vot nul. Initial, surse judiciare explicau pentru Ziare.com ca acest vot nul ar fi fost dat de procurorul general Gabriela Scutea.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Scutea neaga insa acest lucru: "In calitate de procuror general, imi voi asuma situatiile in care votul va fi nul. Astazi nu este cazul."

"Raman constanta referitor la desfiintarea SIIJ si azi a fost o ocazie in care a rezultat ca aducem contributii tehnice consistente," conchide Scutea.

"Proiectul trebuie imbunatatit"

La iesire din sediul CSM, Scutea a aratat care este punctul de vedere al Parchetului General.

"Desfiintarea SIIJ este o necesitate, chiar ma bucur ca multi judecatori din CSM au evidentiat cu privire la punctul de vedere al Parchetului General, ca a fost unul consistent. Solutia legislativa era una totalmente novatoare si incalca modul de organizare a Ministerului Public.

In esenta, insa, modalitatea in care este formulata propunerea din punct de vedere tehnic necesita multe-multe imbunatatiri si trebuie sa ne punem intrebarea daca ne uitam la propunere in sine, faptul ca ea este pe masa Parlamentului si daca propunerile noastre, adica ceea ce ar putea insemna eventuale observatii, vor fi sau nu admise in dezbaterile din Parlament. Sunt lucruri diferite," declara Scutea.

Olaru a votat impotriva proiectului

Potrivit unor surse judiciare, pentru avizarea pozitiva a proiectului desfiintarii Sectiei Speciale ar fi votat: ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, judecatorii Andrea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescu si procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader si Nicolae Solomon. Totusi, unul dintre acestia este posibil sa-si fi anulat votul.

Cei 10 membri CSM care au votat pentru aviz negativ ar fi Codrut Olaru (singurul procuror), membrii societatii civile, Victor Alistar si Romeo Chelariu, si judecatorii Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Nicoleta Tant (sefa CSM), Mariana Ghena, Alina Corina Corbu (sefa Inaltei Curti) si Simona Marcu.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca votul a fost realizat pe trei foi:

- La "Avizare" simpla au fost 3 voturi pentru si 16 voturi impotriva;

- La "Avizare negativa" au fost 10 voturi pentru, 8 voturi impotriva si 1 vot nul;

- La "Avizare pozitiva cu observatii" au fost 7 voturi pentru si 12 impotriva.

Predoiu: Voi sustine proiectul

La finalul sedintei CSM, Catalin Predoiu a postat un mesaj pe Facebook: Voi sustine proiectul de desfiintare a SIIJ. Declaratie din Plenul CSM de astazi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar daca proiectul comporta observatii (tehnice). Ele pot fi indreptate la Parlament. La fel voi proceda si data viitoare.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com