Protocolul clasificat publicat de Valcov: O asociatie de procurori ii cere lui Scutea sa redeschida ancheta in cazul Adinei Florea

Joi, 14 Mai 2020, ora 10:53
6629 citiri
Protocolul clasificat publicat de Valcov: O asociatie de procurori ii cere lui Scutea sa redeschida ancheta in cazul Adinei Florea
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor" (AMASP) solicita public procurorului general Gabriela Scutea, in calitatea sa de procuror ierarhic superior, sa verifice din oficiu legalitatea si temeinicia solutiei de clasare primita de Adina Florea in dosarul in care era cercetata ca i-ar fi dat lui Darius Valcov spre publicare o copie dupa protocolul secret SRI-Parchet.

Asta dupa ce colegii Adinei Florea din cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) au clasat, pe 15 mai 2019, ancheta de abuz in serviciu deschisa in acest caz in baza articolului 16 litera a) din Codul de Procedura Penala, adica "fapta nu exista".

AMASP sustine ca Scutea ar trebui sa analizeze modul in care s-a dat aceasta clasare, iar, in cazul in care va aprecia ca este nelegala, sa dispuna infirmarea solutiei si redeschiderea urmaririi penale.

"Apreciem ca aceasta verificare a solutiei se impune cu atat mai mult cu cat doamna procuror Adina Florea s-a inscris in cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de executie in cadrul Inspectiei Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibila cu existenta oricaror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale si integritatii sale," explica AMASP.

Potrivit procurorilor, solutia de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 incheiat intre PICCJ si SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Valcov.

Trimitere la cazul grefierei implicate

AMASP face trimitere la cazul unei grefiere din Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, care a fost cercetata in acest caz de neglijenta in pastrarea informatiilor, privind modul in care a gestionat documentele clasificate, iar in final procurorii au decis renuntarea la urmarirea penala.

"Raportat la aceasta situatie de fapt, amintim ca fata de numita N. I., grefier in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, s-a dispus la data de 16 octombrie 2018 de catre PICCJ - SUPC solutia renuntarii la urmarire penala sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in pastrarea informatiilor, fapta prevazuta de art. 305 alin. (2) C. pen., constand in aceea ca, in calitatea sa de prim-grefier in cadrul unitatii de parchet mai sus amintite, desemnata cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului incheiat in 8 decembrie 2016 intre PICCJ si SRI si transmis si inregistrat la PCA Constanta, respectiv detinerea lui in afara zonei de securitate si efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unitati de parchet), prin aplicarea unui post-it pe stampila si numarul de inregistrare ale protocolului, in scopul neidentificarii unitatii de parchet detinatoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane sa-l detina si ulterior sa-l publice la data de 23 august 2018 pe Facebook," sustine AMASP.

Solutia de renuntare la urmarirea penala a fost confirmata prin incheierea Judecatoriei Constanta din 12 decembrie 2018, care a retinut existenta elementelor constitutive ale infractiunii, insa a aratat ca "fapta prezinta un grad de pericol social redus, prin raportare la imprejurarile concrete de savarsire a faptei si de scopul urmarit, in sensul ca suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane in raport cu care se afla in pozitie de subordonare."

Iata mai multe informatii despre cazul acestei grefiere - De ce a scapat de ancheta grefiera acuzata ca a copiat, la solicitarea Adinei Florea, protocolul publicat de Darius Valcov

Demersul lui Augustin Lazar

Asociatia face trimitere si la demersul fostului procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, care a solicitat instantei redeschiderea verificarilor in materie disciplinara fata de d Adina Florea.

In actele trimise la Curtea de Apel Bucuresti se stipuleaza ca un procuror si doi grefieri din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta ar fi dat declaratii in sensul ca Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Valcov, condamnat in prima instanta de ICCJ pentru fapte de coruptie.

"In acest context, atat timp cat o instanta de judecata a retinut cu caracter definitiv faptul ca grefierul N. I. a savarsit o infractiune, la solicitarea expresa a procurorului Adina Florea, iar SIIJ a pronuntat o solutie de clasare, retinand faptul ca procurorul Adina Florea nu a savarsit in materialitatea ei vreo fapta penala in legatura cu aceleasi imprejurari, se constata o contradictie flagranta intre cele doua solutii (cea de renuntare la urmarirea penala dispusa de PICCJ si confirmata de instanta, respectiv cea de clasare dispusa de SIIJ), fiind practic ireconciliabile," conchide AMASP.

Ancheta inchisa si in cazul Valcov

Reamintim ca, in februarie 2020, procurorii DIICOT au renuntat la acuzatiile care-l vizau pe Darius Valcov, fost consilier al Vioricai Dancila, care a postat pe Facebook, in august 2018, protocolul dintre SRI si Parchetul General.

Politicianul era cercetat pentru infractiunea de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala, iar in vara anului 2019 chiar a fost pus sub control judiciar in acest caz.

I.S.

Citește și:
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Rareş Bogdan, acuzații la adresa OMV Petrom: ”Face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină independentă energetic și jucător strategic”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom...
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
PNL, atac dur la adresa PSD. Liberalii anunță că susțin scăderea CAS și renunţarea la supraimpozitarea contractelor part-time
Liberalii au transmis vineri că susţin scăderea taxării muncii şi creşterea veniturilor, dar au subliniat că, în cazul în care este redusă taxarea muncii punându-se presiune pe mediul de...