Când vom începe să plătim garanția de 50 de bani pe sticle sau doze de aluminiu. Banii vor fi recuperați la returnarea ambalajului

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 16:25
2666 citiri
Când vom începe să plătim garanția de 50 de bani pe sticle sau doze de aluminiu. Banii vor fi recuperați la returnarea ambalajului
Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic FOTO Pixabay

Sistemul ReturRo, prin care sunt recuperate toate ambalajele de pe piață, începe să prindă contur, însă până la funcționarea lui efectivă mai e cale lungă.

"Sistemul de Garanţie-Returnare este, astăzi, aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, respectiv producătorii şi retailerii", a declarat, joi, 26 ianuarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate.

"SGR-ul este un proiect care a început acum vreo trei ani. Este un proiect generat de producătorii de băuturi care au venit cu un studiu, au prezentat ministerului această iniţiativă, această propunere. Ministerul a început negocierile, discuţiile pe formatul inovativ care reglementează Sistemul de Garanţie - Returnare şi pot spune că, astăzi, sistemul este aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, producătorii şi retailerii. Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă. Motiv pentru care Hotărârea de Guvern spune că ReturRO sau compania care, până la urmă, a fost câştigătoarea acestei licitaţii, trebuie să fie formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici, cum se organizează, respectiv statul care intră cu 20% în această companie. Anul trecut, în august, a avut loc desemnarea acestei companii în mod oficial, moment în care am putut începe, practic, implementarea proiectului.

Astăzi, această companie este în stadiul în care a anunţat colectarea tuturor informaţiilor printr-un sistem informatic cu privire la toţi producătorii şi toţi retailerii care activează pe piaţa unde se produc şi se pun în vânzare produse ambalate pe sticle PET şi aluminiu între 0,1 şi 3 litri", a afirmat Tanczos.

Ministrul a subliniat faptul că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la finele lunii februarie a acestui an, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei.

"Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţi din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic.

Ulterior sau în paralel, compania ReturRo trebuie să construiască centrele logistice, trebuie să găsească soluţia de colectare de la fiecare comerciant a ambalajelor care au fost aduse înapoi de consumatori şi să gestioneze resursele financiare pentru serviciile prestate, respectiv pentru a returna garanţiile colectate de la producători şi plătite mai departe către vânzătorii care, la rândul lor, le dau consumatorilor pe fiecare doză câte 50 de bani. Este un sistem foarte complex, care se construieşte greu. În toate ţările a durat acest proces. Eu sunt convins că această companie este în stare să îndeplinească toate obligaţiile până la sfârşitul lunii noiembrie şi după aceea să înceapă recuperarea ambalajelor de pe piaţă. Va trebui să ajungem prin acest sistem SGR la o rată de recuperare de peste 90% a acestor ambalaje", a menţionat oficialul.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Pe data de 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, anunţa că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona SGR, şi a subliniat faptul că le-a transmis asociaţiilor din cadrul societăţii că este inacceptabil termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.

Compania RetuRO Sistem Garanţie-Returnare a devenit administratorul sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.

O nouă ediţie a Conferinţelor CursdeGuvernare (CDG) are loc, joi, sub titlul "Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanţie-Returnare la reciclarea materialelor din industrie".

Citește și:
Noutățile programelor Rabla și Rabla Plus 2023. Prima de casare pentru un autoturism uzat a fost majorată
Noutățile programelor Rabla și Rabla Plus 2023. Prima de casare pentru un autoturism uzat a fost majorată
Rabla Clasic a ajuns la a 19-a ediţie, iar Rabla Plus este la al optulea an de implementare, cele două programe aducând noutăți pentru românii care vor să-și cumpere mașini noi. Prima...
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#garantie sticle, #garantie 50 de bani, #mediu, #reciclare, #Tanczos Barna , #stiri sociale