Ciorba rădăuțeană și ciorba de fasole cu afumătură câștigă din ce în ce mai multă popularitate și pe plan internațional, fiind incluse în cel mai recent clasament gastronomic global.
Experții culinari afirmă că zeama acrișoară, combinată cu legume și un amestec de arome, poate constitui o masă satisfăcătoare pentru prânz sau cină. Recent, România a avansat cu cinci locuri în clasamentul gastronomic mondial din "Atlasul gustului", grație mujdeiului și ciorbei rădăuțene, relatează stirileprotv.ro.
În restaurante, ciorba de fasole cu afumătură se bucură de o popularitate deosebită în rândul clienților, iar secretul este ciolanul.
„Zama de fasole e foarte cerută pentru că dacă mănânci, nu mai mănânci felul doi, ține de foame”, asigură Aura Șerban, manager de restaurant.
În Bistrița, ciorba de fasole cu afumătură se savurează direct dintr-o pâine coaptă pe vatră. În Ardeal, smântâna este un ingredient esențial, iar "zama" se consumă fierbinte.
„La noi, în Ardeal, se zice zamă de fasole în pită. Rețeta: fasole bună de casă, tarhon, ceapă, ardei, ciolan afumat și smântână grasă”, a declarat, pentru sursa citată, bucătarul Alin Marcu.
Ciorba rădăuțeană se situează pe locul 3 în cel mai recent clasament european realizat de Taste Atlas și pe locul 24 în topul mondial al ciorbelor. Iar ciorba de fasole cu afumătură este apreciată de turiști și apare și ea în ambele clasamente, ocupând locul 79 la nivel mondial și locul 25 în Europa.
Iată și Top 100 supe europene:
1. Salmon soup, Finlanda
2. Finnish fish soup (Kalakeitto), Finlanda
3. Ciorba Rădăuțeană, România
4. Gulyás, Ungaria
...
25. Ciorbă de fasole cu afumătură, România
33. Ciorbă de Perişoare, România
38. Supă (de pui) cu tăieței, România
Ciorbele romanesti vor “castiga" pe plan international atunci cand vor... Vezi tot