10 greșeli în prepararea mâncării din cauza cărora ne putem alege cu boli grave

Luni, 16 Mai 2022, ora 02:21
21992 citiri
10 greșeli în prepararea mâncării din cauza cărora ne putem alege cu boli grave
Procesul de preparare a mâncării necesită atenție FOTO Unsplash

Cu toții ne dorim să facem mese gustoase și sănătoase pentru cei dragi, dar uneori, fără să ne dăm seama, putem face greșeli ce pot duce inclusiv la boli grave.

Este vorba despre modul în care preparăm mâncarea și putem sări peste pași importanți din grabă, dar cu un preț mare. O bacterie precum Salmonella poate provoca intoxicații alimentare, iar o cantitate mică de toxină botulinică poate provoca paralizie și chiar deces, potrivit cdc.gov.

10 greșeli în prepararea mâncării

1. Spălarea cărnii de pui sau curcan

Spălarea cărnii crude, mai ales de pui sau curcan, sau a ouălor, poate duce la răspândirea microbilor pe chiuvetă, blaturi și alte suprafețe din bucătărie. Acei germeni pot ajunge pe alte alimente, cum ar fi salatele sau fructele, și vă pot îmbolnăvi.

Aceste alimente nu se spală. Bacteriile mor oricum dacă alimentele sunt gătite bine.

2. Consumul aluatului crud

Făina și ouăle crude pot conține E. coli, Salmonella sau alte bacterii dăunătoare.

Gătiți sau coaceți bine făina și ouăle. Nu mâncați alimente care conțin ouă crude sau insuficient gătite. Aveți grijă la maioneza de casă, sosul olandez și lichiorul de ouă. De asemenea, spălați-vă bine mâinile, suprafețele de lucru și ustensilele după contactul cu alimentele enumerate.

3. Decongelarea cărnii pe blatul de bucătărie

Bacteriile dăunătoare se pot multiplica foarte repede la temperatura camerei.

Lăsați carnea să se dezghețe în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde.

4. Alimente gătite insuficient

Dacă nu gătiți corespunzător carnea, în special de pui și curcan, ouăle și fructele de mare, riscați să nu fi distrus complet bacteriile și germenii. Puteți folosi un termometru pentru alimente, astfel încât să vă asigurați că temperatura este una sigură. De asemenea, dacă nu serviți imediat masa, păstrați alimentele fierbinți.

5. Curățarea fructelor și legumelor fără a fi spălate

Fructele și legumele pot avea bacterii la exterior, iar dacă nu le spălați și treceți direct la tăierea acestora sau la înlăturarea cojii, sunt șanse uriașe ca germenii să se transfere pe ele.

Spălați toate fructele și legumele sub jetul de apă și folosiți o perie de legume curată pentru cele ferme, cum ar fi pepenii, avocado sau castraveți. Nu este recomandată spălarea fructelor și legumelor cu săpun sau detergent.

6. Igiena mâinilor

Chiar dacă nu ați ieșit afară, asta nu înseamnă că în casă nu există virusuri și bacterii. Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu săpun și apă înainte, în timpul și după prepararea alimentelor, dar și înainte de a mânca.

7. Consumarea anumitor alimente dacă sunteți în categorii de risc

Există alimente considerate ca fiind ”riscante”, în sensul că există un risc mai mare de a vă alege cu o intoxicație alimentară și nu numai în cazul în care le consumați și nu au fost proaspete, sau nu au fost preparate corespunzător.

În primul rând, există câteva categorii de persoane care au un risc mai ridicat de îmbolnăvire, și anume: adulții care au peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele care suferă de boli ale sistemului imunitar. Astfel, aceste persoane nu ar trebui să mănânce produse animale crude sau insuficient gătite (carne, pui, curcan, ouă sau fructe de mare), lapte nepasteurizat sau germeni cruzi.

8. Atenție la vasele folosite

Nu folosiți sub nicio formă vasele pe care a stat carnea crudă ca să puneți ulterior mâncarea gătită în ele. Aceeași regulă se aplică și în cazul fructelor de mare.

9. Gustarea alimentelor pentru a vedea dacă mai sunt bune

Suntem tentați adesea să gustăm alimentele pentru a vedea dacă s-au stricat. Nu ar trebui să faceți așa ceva deoarece vă puteți alege cu o intoxicație alimentară inclusiv de la o cantitate mică.

Citiți etichetele alimentelor pentru a vedea cât puteți păstra un produs: atât data de expirare în cazul în care îl păstrați sigilat, cât și cât poate fi păstrat după ce l-ați desfăcut.

10. Lăsați mâncarea prea mult timp la temperatura camerei înainte de a o băga în frigider

Bacteriile se pot dezvolta pe alimentele perisabile dacă stau la temperatura camerei mai mult de două ore. De asemenea, dacă ați gătit la o temperatură ridicată, atunci mâncarea trebuie să ajungă în frigider în circa o oră. Este în regulă să puneți mâncarea caldă în frigider atâta timp cât o împărțiți ulterior în porții mai mici și o puneți în recipiente separate, astfel încât să aveți siguranța că se va răci rapid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dacă vrei să faci supă cu legume congelate, nu sări peste acest pas crucial
Dacă vrei să faci supă cu legume congelate, nu sări peste acest pas crucial
Ingrediente proaspete sunt adesea considerate mai bune decât cele congelate, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat, cel puțin în ceea ce privește legumele. Alternativele congelate...
Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Nutriționista Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt alimentele care trebuie evitate de persoanele care țin post pentru a nu se îngrășa. Ea subliniază că rolul...
#gatit, #greseli, #Salmonella, #alimente , #stiri life style