Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 01:14
20231 citiri
Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Pământului se va reface până în 2066 FOTO: Fortune

În cadrul Conferinței Societății de Meteorologie din Statele Unite de la Denver, șeful cercetării științifice de la Centrul Goddard Space Flight de la NASA a anunțat o veste foarte importantă pentru omenire, neașteptată. Expertul a spus că gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului este pe cale să se repare, dar până în anul 2066.

Stratul protector de ozon al Pământului se ”vindecă” lent, dar vizibil, într-un ritm care ar produce acoperirea găurii de ozon de peste Antarctica, care fusese estimată la 23 de milioane de kilometri pătrați în octombrie 2022, conform unui nou raport al ONU, citat de The Age.

O evaluare științifică recentă, efectuată o dată la patru ani, a constatat că recuperarea este în curs de desfășurare, la mai bine de 35 de ani după ce fiecare națiune din lume a fost de acord să înceteze să mai producă substanțe chimice care distrug stratul de ozon din atmosfera Pământului, care protejează planeta de radiațiile dăunătoare legate de cancerul de piele, cataractă și deteriorarea culturilor.

Descoperire alarmantă a unui pericol invizibil din adâncul apelor: Amenințarea pentru omenire s-a triplat VIDEO

„În stratosfera superioară și în gaura de ozon vedem că lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Paul Newman, director la Centrul Goddard al NASA și co-președinte al evaluării științifice efectuată de ONU.

Progresul este lent, conform raportului prezentat la Conferința Societății Americane de Meteorologie de la Denver, de luni, 9 ianuarie 2023. Cantitatea medie globală de ozon la 30 de kilometri înălțime în atmosferă nu va reveni la nivelurile din 1980 până în aproximativ 2040, se arată în raport. Și nu va reveni la normal în Arctica până în 2045.

Antarctica, acolo unde este stratul de ozon este atât de subțire încât există și o gaură anuală uriașă de 23 de milioane de kilometri pătrați, nu va fi complet reparată până în 2066, se arată în raportul ONU.

Oamenii de știință și susținătorii mediului din întreaga lume au salutat de mult eforturile de a repara gaura de ozon - izvorât dintr-un acord din 1987 numit Protocolul de la Montreal, care a interzis o clasă de substanțe chimice utilizate adesea în agenți frigorifici și aerosoli - ca fiind una dintre cele mai mari victorii ecologice pentru umanitate.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunea climatică. Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care mănâncă ozonul ne arată ce se poate și ce trebuie făcut – în regim de urgență – pentru a trece de la combustibilii fosili la energii verzi, a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, a limita creșterea temperaturii”, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a spus profesorul Petteri Taalas.

”Cele două substanțe chimice principale care mănâncă ozonul se află la niveluri mai scăzute în atmosferă”, a spus Newman, director la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA. Nivelurile de clor au scăzut cu 11,5% de când au atins vârful în 1993, iar bromul, care este mai eficient în consumul de ozon, dar se află la niveluri mai scăzute în aer, a scăzut cu 14,5% de la vârful din 1999, se arată în raport.

Acest lucru „salvează 2 milioane de oameni în fiecare an de cancer de piele”, a declarat directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, Inger Andersen.

Gaura uriașă din stratul de ozon al Pământului din 2021 a fost a treia cea mai mare din ultimii 40 de ani, ea afectând condițiile atmosferice de la sol, de pe toate continentele. Stratul de ozon – porțiunea din stratosferă care protejează planeta noastră de razele ultraviolete ale Soarelui – se subțiază pentru a forma o „gaură de ozon” deasupra Polului Sud în fiecare septembrie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#gaura ozon, #gaura ozon Antarctica, #gaura ozon Antarctica dimensiuni, #strat ozon Antarctica, #strat ozon atmosfera Terra , #stiri mediu