Veste mare pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Sambata, 07 Septembrie 2024, ora 02:00
12076 citiri
Veste mare pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Antarcticii se va deschide încă 4 decenii, în fiecare an FOTO: NASA Ozone

Un studiu realizat de către un grup de savanți condus de către Universitatea din Wollongong, New South Wales, Australia și publicat în Global Change Biology, dezvăluie noi mistere legate de gaura de ozon din stratul protector al Pământului, localizată deasupra Antarcticii. Experții au anunțat o veste mare pentru omenire: gaura de ozon din stratosfera planetei noastre va continua să se deschidă în fiecare an timp de cel puțin încă 4 decenii. Aceasta din cauza gazelor emise în secolul trecut.

Stratul de ozon este o graniță planetară vitală care protejează întreaga viață de pe Pământ de radiațiile ultraviolete dăunătoare ale Soarelui. Dar, după cum arată cercetările oamenilor de știință din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite și Chile, o serie de evenimente neobișnuite din ultimii ani au provocat găuri de ozon care au durat mai mult, potrivit Conversation.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare la doar patru ani după ce gaura de ozon a fost descoperită în 1985, a avut un succes enorm în prevenirea pătrunderii în atmosferă a multor gaze care epuizează stratul de ozon.

Dar gaura va continua să se deschidă în fiecare an timp de cel puțin încă patru decenii din cauza duratei lungi de viață a gazelor emise secolul trecut.

O țară puternică din Europa cu peste 800.000 de români lovită de criză: Dezastrul nemaivăzut de 87 de ani

Epuizarea stratului de ozon este, de asemenea, legată de schimbările climatice și există alte probleme emergente care ar putea afecta recuperarea ozonului. Acestea includ incendii mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, emisii de la lansările de rachete și mai multe resturi de sateliți care arde în atmosfera superioară.

Toate acestea indică faptul că epuizarea stratului de ozon este departe de a fi o problemă rezolvată. Majoritatea ozonului atmosferic se află în stratosferă, la aproximativ 10-50 km deasupra suprafeței Pământului, unde absoarbe razele ultraviolete B ale soarelui.

În Noua Zeelandă și Australia, nivelurile de vârf UV în timpul verii sunt mai mari – uneori cu până la 30% – decât la latitudini comparabile din emisfera nordică. Acest lucru se datorează nivelurilor mai scăzute de poluare a aerului, cantităților de ozon ușor mai scăzute din punct de vedere istoric și proximității de soare, care este mai aproape în timpul verilor din emisfera sudică.

Un bolid misterios filmat de pe Stația Spațială: Un astronaut NASA surprins de un obiect verde VIDEO

În ultimii ani, gaura de ozon de deasupra Antarcticii a durat mai mult, conform experților NASA. Între timp, gaura de ozon continuă să se formeze deasupra Antarcticii în fiecare primăvară, provocând schimbări în cascadă ale temperaturii, vântului și tiparelor de precipitații în emisfera sudică.

În timp ce gaura de ozon conduce la schimbările climatice, protecția și recuperarea stratului de ozon are beneficii suplimentare pentru climă. Multe gaze care epuizează stratul de ozon, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC) și hidrofluorocarburile (HFC) sunt, de asemenea, gaze puternice cu efect de seră.

Inversarea polilor magnetici ai Pământului a pornit: Fenomenul neobișnuit ce dă lumea peste cap VIDEO

Prin eliminarea treptată a acestor gaze, Protocolul de la Montreal a ajutat lumea să evite un colaps catastrofal al stratului global de ozon și, de asemenea, încălzirea globală limitată.

Epuizarea stratului de ozon și schimbările climatice sunt probleme interconectate. În timp ce epuizarea ozonului afectează clima din emisfera sudică, recuperarea globală a ozonului este, la rândul său, afectată de emisiile de gaze cu efect de seră dominante, cum ar fi dioxidul de carbon, protoxidul de azot și metanul.

Banii din PNRR, un nou „măr al discordiei” între PNL și PSD. Ministrul Fondurilor Europene spune că nu e „o surpriză” decizia Comisiei de a face plata parțială
Banii din PNRR, un nou „măr al discordiei” între PNL și PSD. Ministrul Fondurilor Europene spune că nu e „o surpriză” decizia Comisiei de a face plata parțială
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat marţi seară, 15 octombrie, după anunţul Comisiei Europene privind a treia cerere de plată din cadrul Mecanismului...
Riscul repetării scenariului Iliescu-Vadim. Analist: „Trebuie luat în calcul. Cred că este și un mesaj”. Ce candidați pot ajunge în turul doi
Riscul repetării scenariului Iliescu-Vadim. Analist: „Trebuie luat în calcul. Cred că este și un mesaj”. Ce candidați pot ajunge în turul doi
Repetarea unui episod îndelung discutat de analiști, care i-a adus lui Ion Iliescu cel de-al doilea mandat de președinte în anul 2000, are șanse în contextul ultimelor evoluții din sondaje...
#gaura ozon, #gaura ozon Antarctica, #gaura ozon incalzire globala, #strat ozon atmosfera Terra , #stiri externe
  1. Moment penibil în direct la una dintre cele mai importante televiziuni din Rusia. Ce a pățit o prezentatoare renumită, apreciată de Putin VIDEO
  2. Reacția dubioasă a lui Trump, când a fost întrebat dacă a vorbit cu Vladimir Putin de când nu mai e la Casa Albă
  3. ”Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze rusești”. Mesajul ferm al comisarului european pentru Energie
  4. În două luni, Rusia a eliberat aproape un sfert din teritoriul pierdut în fața ucrainenilor în Kursk
  5. Turcia cere sancțiuni internaţionale împotriva Israelului. „Trebuie să boicotăm, să nu mai primească niciun sprijin”
  6. De ce învățământul nu mai e un domeniu atractiv pentru tineri. Date îngrijorătoare: ”Cea mai mare problemă este reticența la schimbare”
  7. ”Netanyahu să nu uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”. Avertismentul unui lider european, după atacurile asupra Libanului
  8. Cum încearcă Rusia „să șteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”. Declarația Consiliului Europei
  9. Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei. Misiunile în care ar putea fi implicat
  10. Condiția pusă de SUA Israelului pentru a nu pierde ajutorul militar. „Acțiuni urgente și susținute”